Σε επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο και τα γαλλικά ΜΜΕ δείχνουν την ενόχλησή τους από την μεγαλειώδη υποδοχή που του επιφύλαξε ο Φρανσουά Ολάντ.
«Αν πιστέψουμε το προεδρικό μέγαρο, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο ήρθε στο Παρίσι για να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις, σε θέματα οικονομίας, πολιτικής, πολιτισμού. Ωραίο πρόγραμμα...» γράφει χαρακτηριστικά η Liberation, έξαλλη από θυμό, και προσθέτει:
«Πίσω από το δημόσιο πρόσωπο του Ραούλ Κάστρο κρύβεται ο εκπρόσωπος μιας από τις τελευταίες δικτατορίες που είναι ακόμη ενεργή. Ελπίζουμε ο Φρνασουά Ολάντ να θέσει τα θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου, ειδικότερα την ελευθερία έκφρασης».
Η Liberation αναφέρει ότι ο ίδιος ο Ολάντ έγραφε το 2003 σε ένα άρθρο του με τίτλο «Να πούμε την αλήθεια» ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα παραπτώματα του καστρισμού». Εκείνη την εποχή, ο Ολάντ, σημειώνει η εφημερίδα, δεν ήταν πρόεδρος αλλά γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος και απαιτούσε, με το άρθρο του «την απελευθέρωση όλων των πολιτικών φυλακισμένων και την παύση της λογοκρισίας».
«Ωραίες δηλώσεις...» σχολιάζει ειρωνικά η Liberation.
Και συνεχίζει:
«Ο Φρανσουά Ολάντ θα μπορέσει να πει την αλήθεια σε εκείνον που επί χρόνια, κρυμένος στη σκιά του αδελφού του Φιντέλ είχε αναλάβει τις πιο σκοτεινές δράσεις του καστρισμού;».
Η Κούβα, προσθέτει η εφημερίδα, ήταν επί μακρόν η χώρα της λατινικής Αμερικής στην οποία η ελευθερία του τύπου σχεδόν δεν υπήρχε. Το 2015 είχε την 169η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες σε θέματα ελευθερίας του τύπου.
Από το 1959 το έργο δημοσιογράφων και ανεξάρτητων μπλόγκερς ήταν σχεδόν αδύνατο. Καθημερινά βρίσκονταν αντιμέτωποι με την καταστολή της εξουσίας, η οποία είχε επιβάλλει μονοπώλιο στην μετάδοση της είδησης και είχε φιμώσει τον ελεύθερο τύπο, χάρη σε δρακόντιους νόμους και άγρια αστυνομική βία. Τα ΜΜΕ που δεν είχαν λάβει επίσημη άδεια από την κυβέρνηση κρίθηκαν παράνομα και φιμώθηκαν από την εξουσία.
Στην πρόσφατη επίσκεψη του Πάπα στην Κούβα, θυμάται η Liberation, οι δημοσιογράφοι της αντιπολίτευσης και οι μπλόγκερς είχαν κληθεί από την μυστική αστυνομία να μείνουν στα σπίτια τους, αλλιώς θα πήγαιναν στη φυλακή. Η Κούβα παραμένει μεταξύ των χωρών που δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ.
Ο Ολάντ δεν πρέπει να αποκρύψει την θεμελιώδη ερώτηση για την ελευθερία του τύπου στην Κούβα, κατά τις επίσημες συνομιλίες του με τον Ραούλ Κάστρο, καταλήγει το άρθρο της Liberation. Οι αναρίθμητες επιθέσεις του καθεστώτος Κάστρο εναντίον των δημοσιογράφων της Κούβας δεν πρέπει πλέον να γίνουν δεκτές από κανέναν.