Πώς σμιλευόταν ένα κυκλαδικό ειδώλιο, ποια ήταν η τεχνική διακόσμησης ενός αρχαίου αγγείου και τι εργαλεία χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι χρυσοχόοι για να φτιάξουν κοσμήματα;
Οι απαντήσεις έρχονται από το νέο πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και την έκθεση «Μέσα στα εργαστήρια των αρχαίων, ...μαζί δημιουργούμε». Η έκθεση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.
Για είκοσι ημέρες, καλλιτέχνες και τεχνίτες, σε συνεργασία με αρχαιολόγους, θα παρουσιάζουν ζωντανά στο κοινό τον τρόπο δουλειάς των αρχαίων γλυπτών, αγγειοπλαστών και αγγειογράφων, χρυσοχόων και χαλκουργών στο Κυκλαδικό Μουσείο.
Χρησιμοποιώντας παραδοσιακά εργαλεία (σμίλες, αμόνια, κεραμικούς τροχούς κτλ.) οι καλλιτέχνες θα μετατρέψουν το μουσείο σε ζωντανό εργαστήριο, όπου θα παράγουν αντικείμενα παρόμοια με τα αρχαία εκθέματα του μουσείου που θα παρουσιάζονται στον ίδιο χώρο. Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθούν τους καλλιτέχνες εν δράσει και να συζητούν μαζί τους.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες:
Μεταλλοτεχνία, Μαρμαροτεχνία, Κεραμική.
Στην πρώτη ενότητα, της Μεταλλοτεχνίας, θα παρουσιάζονται αρχαία μετάλλινα αντικείμενα καθώς και επεξηγηματικά σχέδια με πληροφορίες για τους αρχαίους τεχνίτες, τα εργαστήρια και τις διάφορες τεχνικές κατασκευής. Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενείται το «Το εργαστήριο του Ηφαίστου», το «ζωντανό εργαστήριο» με τις εγκαταστάσεις και τα εργαλεία των τεχνιτών (αμόνια, σφυριά, καλέμια, αντίγραφα αντικειμένων κ.ά).
Η δεύτερη ενότητα, της Κεραμικής, θα φιλοξενεί αρχαία αγγεία και πήλινα ειδώλια μαζί με το «Το εργαστήριο της Αθηνάς», το «ζωντανό εργαστήριο» με τον κεραμικό τροχό, τον πηλό, τα ημιτελή αγγεία, τα εργαλεία του αγγειογράφου κ.ά.
Στην τρίτη ενότητα, της Μαρμαροτεχνίας, θα παρουσιάζονται κυκλαδικά ειδώλια και κλασικά μαρμάρινα γλυπτά αλλά και το «Το εργαστήριο του Δαιδάλου», το «ζωντανό εργαστήριο» με τους πάγκους των γλυπτών, τα εργαλεία, τα προπλάσματα και τα ημιτελή μαρμάρινα έργα.
Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη τις ώρες λειτουργίας του μουσείου.
Τα ονόματα των εργαστηρίων δόθηκαν από μυθικά πρόσωπα και θεούς τεχνίτες.
Τα ζωντανά εργαστήρια θα λειτουργούν τις παρακάτω ημέρες και ώρες ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να προσέρχονται οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούν:
- Μαρμαροτεχνία «Το εργαστήριο του Δαιδάλου» 11-12 Φεβρουαρίου: 15.00-20.00 13-15 Φεβρουαρίου: 12.00-17.00 Συμμετέχουν: Επαμεινώνδας Βενιέρης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Γιάννης Παπαδάτος
- Κεραμική «Το εργαστήριο της Αθηνάς» 18-19 Φεβρουαρίου: 15.00-20.00 20-22 Φεβρουαρίου: 12.00-17.00 Συμμετέχουν: Θωμάς Κοτσιγιάννης, Νίκος Μπαμιατζόγλου, Νίκος Παπαδημητρίου
- Μεταλλοτεχνία «Το εργαστήριο του Ηφαίστου» 25-26 Φεβρουαρίου: 15.00-20.00 27-29 Φεβρουαρίου: 12.00-17.00 Συμμετέχουν: Άκης Γκούμας, Δημήτρης Αλεξάνδρου, Νίκος Παπαδημητρίου
Μία έκθεση που απευθύνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά και επιχειρεί να προσεγγίσει τον κόσμο των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από τα θαυμαστά έργα της αρχαιότητας.
Η έκθεση
«Μέσα στα εργαστήρια των αρχαίων, ...μαζί δημιουργούμε»
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4
Διάρκεια απο 11 έως 29 Φεβρουαρίου
Είσοδος 3,5 ευρώ