Τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο ενός πιθανού Grexit εξηγεί το Politico που στέκεται ιδιαίτερα στην εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία των μόλις τριών εδρών στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Ο ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη
Όπως εξηγεί υπάρχει μία σειρά από λόγους για τους οποίους οι δανειστές θα μπορούσαν να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα. Αρχικά, ο κίνδυνος του να ωθήσουν την τωρινή κυβέρνηση στο σημείο της κατάρρευσης δεν είναι τόσο αποτρεπτικός όσο κάποτε.
Από την αρχή των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης το 2010, οι δανειστές μπορούσαν να διαπραγματευτούν με καλύτερο τρόπο με τις διαδοχικές κυβερνήσεις που ανέλαβαν παρά με την αντιπολίτευση. Αυτό πλέον με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι στην ηγεσία της ελληνικής αντιπολίτευσης έχει αλλάξει και οι δανειστές έχουν μία βιώσιμη εναλλακτική λύση, σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο ρόλος του ΔΝΤ
Ο δεύτερος λόγος, όπως αναφέρει το Politico, είναι το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα συμμετέχει σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Το Ταμείο έχει τονίσει στο παρελθόν ότι θα συμμετάσχει μόνο στην περίπτωση που το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο, κάτι που σημαίνει ότι είτε θα γίνει ελάφρυνση χρέους είτε η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ακόμα πιο οδυνηρές δημοσιονομικές προσαρμογές.
Με την πρώτη περίπτωση να απορρίπτεται σχεδόν από την Ευρώπη, το Ταμείο πιθανότατα θα προχωρήσει σε πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υιοθετήσει η χώρα. Σύμμαχος του ΔΝΤ θα είναι η Άνγκελα Μέρκελ που επιμένει για την συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο διάσωσης προκειμένου να είναι καλυμμένη στην Μπούντεσταγκ.
Τα άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα
Η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι το μόνο ζήτημα που απασχολεί αυτή την στιγμή την Ευρώπη. Η αυξημένη ροή των προσφύγων, οι διαπραγματεύσεις με την Βρετανία, και η κρίση στην Ουκρανία είναι τα άλλα καυτά ζητήματα.
Όπως επισημαίνει το Politico, μπορεί η Ελληνική κυβέρνηση να θεωρεί ότι υπό αυτή την τεράστια πίεση που έχει δεχθεί η Μέρκελ, θα κάνει παραχωρήσεις, με δεδομένες όμως τις «τοξικές» σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, «το αντίθετο μοιάζει πιο πιθανό». Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο σε αυτό το σημείο συνεχίζει υπενθυμίζοντας ότι κάποια στιγμή κατά την διαπραγμάτευση, Τσίπρας και Μέρκελ είχαν συμφωνήσει ότι η μόνη λογική λύση θα ήταν η Ελλάδα να αφήσει την ευρωζώνη. Όπως τονίζεται είναι πιθανό να ξανακαταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα.
Το προσφυγικό
Η πιο δύσκολη προθεσμία για συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση είναι όταν η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα και δεν θα μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της. Σύμφωνα με το Politico, αυτή η στιγμή θα είναι τον Ιούλιο όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει μία δόση 3,5 δισ. ευρώ.
Μέχρι τότε όμως, επισημαίνει το άρθρο, η Ελλάδα θα είναι μία εντελώς διαφορετική χώρα λόγω της προσφυγικής ροής που αναμένεται να αυξηθεί όταν βελτιωθεί ο καιρός.
Με μερικές χώρες της Ε.Ε. να παραπονούνται ότι η Ελλάδα δεν ακολουθεί τους κανόνες σχετικά με το στήσιμο των hot spots και την καταγραφή των προσφύγων, και με την Άνγκελα Μέρκελ να να τίθεται υπό αμφισβήτηση μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολωνία, η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με το άρθρο, θα αναζητήσει τρόπους να ανακόψει την ροή των προσφύγων.
Όπως αναφέρει η πιο ελκυστική επιλογή για την καγκελάριο είναι να επαναχαράξει τα όρια της Σένγκεν επιφέροντας έτσι ένα ισχυρό πλήγμα στις σχέσεις με την Ελλάδα.
«Εάν η Ελλάδα αποτύχει να τηρήσει τις δεσμεύσεις να προστατέψει τα σύνορά της και να δημιουργήσει hotspots για τους πρόσφυγες, η καλή θέληση ανάμεσα στους δανειστές για να καταλήξουν σε συμφωνία για την διαπραγμάτευση τον Ιούλιο θα είναι μικρή», αναφέρει το Politico.
Όπως τονίζεται πάντως, το αντιευρωπαϊκό αίσθημα είναι πιθανό να αυξηθεί ανάμεσα στους Έλληνες, καθώς η χώρα θα προσπαθεί να χειριστεί το βάρος της προσφυγικής κρίσης μόνη και χωρίς επαρκή χρηματοδοτική και πολιτική υποστήριξη από την υπόλοιπη Ευρώπη. «Ο Τσίπρας θα δυσκολευτεί να κάνει παραχωρήσεις στους δανειστές και να διατηρήσει παράλληλα την κυβέρνηση ενωμένη απέναντι στην αύξηση του ευρωσκεπτικισμού», σημειώνεται.
Η πρόταση Σόιμπλε για διάλειμμα από την ευρωζώνη
Όπως σημειώνει το άρθρο οι διαθέσεις των δανειστών σκιαγραφήθηκαν από την φράση του Βόλφανγκ Σόιμπλε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Νταβός (It’s the implementation, stupid!). Έτσι συνεχίζει, είναι απίθανο οι πιστωτές να χαλαρώσουν την στάση τους απέναντι στην χώρα και ο Τσίπρας θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει όσα του ζητηθούν χωρίς να καταρρεύσει η κυβέρνηση του.
«Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση χρηματοδότησης, τον Ιούλιο, θα είναι επίσης πιθανό να δούμε το κύμα προσφύγων να χτυπάει κόκκινο. Με την απουσία μιας συνεκτικής και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση πριν από τον Ιούλιο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την Ελλάδα να αποφεύγει την απέλαση από την Σένγκεν -και με την νέα γραμμή της Ευρώπης να τραβιέται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, η Ελλάδα θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να βρεθεί έξω από το ευρωπαϊκό εγχείρημα», σημειώνει το Politico που συνεχίζει λέγοντας ότι με δεδομένες τις κακές σχέσεις της χώρας με την Γερμανία η πρόταση Σόιμπλε για προσωρινό Grexit θα επανέλθει.
«Η τύχη της Ελλάδας μπορεί τελικά να καθοριστεί από το πόση αλληλεγγύη υπάρχει τελικά στην Ευρώπη -στη περίπτωση αυτή το μέλλον φαντάζει ζοφερό», καταλήγει το Politico.