Μητσοτάκης: Εθνικό θέμα το προσφυγικό, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Εθνικό θέμα το προσφυγικό, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχεδόν δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του Γιάννη Μουζάλα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το προσφυγικό.

Αν και, όπως σχολίασαν και οι δύο πλευρές, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συνεννόησης, ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ειδικά για το πρώτο εξάμηνο, το οποίο ήταν «ένα χαμένο εξάμηνο» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Παράλληλα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε πως θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της ΝΔ η κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Bασίλης Κικίλιας και ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Μουζάλα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε:

«Μετά από αίτημά μου, και στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που αναλαμβάνω για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ενημερώθηκα σήμερα από τον Υπουργό Αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα. Για πολλούς μήνες, η Κυβέρνηση υποτίμησε αδικαιολόγητα την ένταση, το εύρος και την πολυπλοκότητα του ζητήματος. Έδειξε αργά αντανακλαστικά, πήρε λάθος αποφάσεις, έστειλε λάθος μηνύματα.

Τελικά, υπό την πίεση ενός χαμένου εξαμήνου, που έπληξε πολλαπλώς την αξιοπιστία της χώρας, υποχρεώθηκε να αναλάβει μεγάλες δεσμεύσεις έναντι της Ευρώπης. Τώρα, οφείλει να τις εκπληρώσει για να μην δώσει αφορμή και δικαιολογία σε ορισμένους, που θα ήθελαν την απομόνωση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα.

Παρά τις επιμέρους ενστάσεις, τα σημεία καταγραφής (τα γνωστά HOT SPOTS) πρέπει να κατασκευαστούν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που η Κυβέρνηση ανέλαβε. Η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατασκευή τους, έγινε, εκ των πραγμάτων, αναγκαία λόγω των κυβερνητικών καθυστερήσεων.

Είναι όμως ξεκάθαρο ότι απαιτείται πολύ καλύτερος συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων. Δυστυχώς, μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος έδειξε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόκληση, όμως, είναι κοινή. Τα Ελληνικά σύνορα είναι και Ευρωπαϊκά. Γι’ αυτό περιμένουμε την ουσιαστική στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης.

Ζητήματα, όπως η ενίσχυση της FRONTEX και η ταχύτερη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλα κράτη – μέλη, πρέπει να λυθούν άμεσα. Τέλος, η Τουρκία έχει μεγάλες ευθύνες για την ανοχή που δείχνει στη δράση παράνομων δικτύων διακινητών, που δρουν στο έδαφος και ιδίως στις ακτές της. Καμιά ουσιαστική σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. δεν μπορεί να προχωρήσει εάν η Άγκυρα δεν τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Το προσφυγικό είναι μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα, αλλά και πρόβλημα ασφάλειας, για την πατρίδα μας. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να γίνεται πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης.

Συνοψίζοντας. Η πρόκληση του προσφυγικού – μεταναστευτικού είναι πολύ μεγάλη. Η Κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη και τον πρώτο λόγο. Προσωπικά δεσμεύομαι να συμβάλλω ενεργά, και το πράττω ήδη, ώστε να καταστεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών διαχειρίσιμο και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν».

Μουζάλας: Υπήρξαν και διαφωνίες αλλά και προσπάθεια για σύγκλιση
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε μετά το τέλος της συνάντησης ότι «έγινε σε κλίμα συνεννόησης, υπήρξε σύγκλιση ότι το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα και χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση. Υπήρξαν και διαφωνίες, αλλά και προσπάθεια για σύγκλιση, ενώ η όποια κριτική έγινε μέσα σε όρια αξιοπρέπειας».

ΝΔ: Η κυβέρνηση βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό»
Από την πλευρά της ΝΔ, στέλεχος του κόμματος που συμμετείχε στη συνάντηση επιβεβαίωσε το καλό κλίμα, αλλά επανέλαβε τη θέση της ΝΔ ότι το θέμα έχει εθνικές διατάσεις: «Η αίσθηση που αποκόμισαμε είναι πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε ''κόκκινο συναγερμό''». Σε ερώτηση αν συζητήθηκε η έξοδος από τη Σένγκεν, απάντησε «μιλούσαμε όλοι γνωρίζοντας πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα, ο κ. Μουζάλας έχει επίγνωση των δυσκολιών».

Κουμουτσάκος: Η ΝΔ θα συμβάλει με πρωτοβουλίες
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε πως η συζήτηση ήταν ουσιαστική. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ασκήθηκε κριτική για την πολιτική του πρώτου εξαμήνου που ήταν ένα μείγμα απραξίας και αμηχανίας: «Εμείς στη ΝΔ το θεωρούμε χαμένο εξάμηνο για το προσφυγικό, τώρα όμως έχουμε μία νέα κατάσταση η ένταση και το εύρος του ζητήματος είναι εθνικών διαστάσεων. Διαπιστώθηκαν συγκλίσεις και αποκλίσεις η ΝΔ θα συμβάλει με πρωτοβουλίες».

Τα επόμενα βήματα-πρωτοβουλίες Μητσοτάκη

  • Την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τη Μυτιλήνη για να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης, αλλά και να ενημερωθεί για τα hotspots.
  • Στις 15 Φεβρουαρίου έχει καλέσει τους 27 πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Ελλάδα, για να τους επισημάνει τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα και να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις. 
  • Στις 17 Φεβρουαρίου, στη Σύνοδο του ΕΛΚ, θα συναντηθεί με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως οι κ.κ. Γιούνκερ, Ντολ, Βέμπερ, Μοσκοβισί κ.ά. 
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ