Σε θέση μάχης οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στην Αϊόβα - iefimerida.gr

Σε θέση μάχης οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στην Αϊόβα

(φωτογραφία: Bloomberg)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έχοντας χαρακτηρισθεί από πολλούς ως τα Όσκαρ των προκριματικών εκλογών, η πρώτη ψηφοφορία που λαμβάνει χώρα στον μακρύ αγώνα των διεκδικητών του κομματικού χρίσματος υποψηφίων Προέδρων, στην πολιτεία της Αϊόβα, είναι αρκετές φορές ενδεικτική της συνέχειας που θα ακολουθήσει.

Η αγροτική Μεσοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ, που σπάνια απασχολεί τον διεθνή τύπο με τις ειδήσεις της, θα αποτελέσει για τις επόμενες ημέρες το επίκεντρο του ενδιαφέροντος όσων παρακολουθούν την διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων Προέδρων στις ΗΠΑ.
Και αυτό γιατί η Αϊόβα είναι παραδοσιακά η πρώτη πολιτεία όπου οι επίδοξοι υποψήφιοι μετρούν τις δυνάμεις τους, όταν στις 19:00 τοπική ώρα οι κάτοικοι της θα συγκεντρωθούν στα εκλογικά τμήματα για να επιλέξουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους, με ένα σύστημα που είναι γνωστό στην Αμερική ως «caucus».

Σε θέση μάχης οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στην Αϊόβα | iefimerida.gr 0


Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Ντόλαντ Τράμπ προηγείται στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών με 28% έναντι 23% του δεύτερου, του Τεξανού Γερουσιαστή, Τέντ Κρούζ, ενώ στην πλευρά των Δημοκρατικών, πρώτη είναι με μικρή διαφορά η Χίλαρι Κλίντον που συγκεντρώνει 45% έναντι 43% του Γερουσιαστή του Βέρμοντ, Μπέρνι Σάντερς.

Σε θέση μάχης οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στην Αϊόβα | iefimerida.gr 1


Την Τρίτη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, τα οποία θεωρούνται και ως πρόκριμα του τελικού αποτελέσματος, καθώς δίνουν αέρα νίκης στους υποψήφιους που θα επικρατήσουν, για τις εκλογικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.
Οι επόμενες αναμετρήσεις θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο, στην καθιερωμένη «Σούπερ Τρίτη», όταν μια σειρά άλλων πολιτειών θα επιλέξουν τους εκπροσώπους τους (delegates), οι οποίοι στο τέλος όλων των αναμετρήσεων θα συγκεντρωθούν στο γνωστό «Κολλέγιο των Εκπροσώπων» για την τελική ανάδειξη του υποψηφίου που θα του δοθεί το χρίσμα από το κάθε κόμμα, τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κόσμος ΗΠΑ Αϊόβα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ