Εκνευρισμός επικρατεί στο Μαξίμου με το θέμα των αγροτών, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Από τη μία η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών για το Ασφαλιστικό και από την άλλη οι αντιδράσεις κατά υπουργών, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τους αγρότες προβληματίζουν την κυβέρνηση.
Την Πέμπτη εξάλλου η Ελλάδα θα βρεθεί σε μπλακ άουτ με τη γενική απεργία και στο Μαξίμου φοβούνται τις κοινωνικές αναταραχές, καθώς στους δρόμους θα βρεθούν σχεδόν όλες οι επαγγελματικές ομάδες αντιδρώντας στα κυβερνητικά σχέδια για ασφαλιστικό και φορολογικό.
Τα επεισόδια στην έκθεση Agrotica, η πολιορκία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Κομοτηνή, η συμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με διαμαρτυρόμενους κατά την ομιλία του Δημήτρη Μάρδα στη Θεσαλονίκη, αλλά και τα όσα υπόλοιπα περιστατικά σε μπλόκα της Θεσσαλίας, της Κρήτης και αλλού προκάλεσαν αναταράξεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να επιτεθεί στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι τα στελέχη της στον αγροτικό κόσμο συνεργάζονται με τη Χρυσή Αυγή, για να βάλουν φωτιά στον διάλογο. Μάλιστα από την Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για «εισβολές σε κομματικές εκδηλώσεις», για «προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος τεχνητής έντασης προς χάριν των τηλεοπτικών δελτίων».
Παράλληλα από το Μαξίμου επιμένουν πως είναι ανοιχτοί σε διάλογο, χωρίς ωστόσο να λένε κάτι συγκεκριμένο, αλλά και κυρίως χωρίς να ικανοποιούν την απαίτηση των αγροτών για απόσυρση του σχεδίου και για διάλογο από μηδενική βάση.
Πολύωροι αποκλεισμοί, αλλά και επ' αόριστον «μπλοκάρισμα» οδοστρωμάτων
Συνεχίζεται η διαδικασία ενίσχυσης μπλόκων όπου κρίνεται απαραίτητο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες στα μπλόκα επεσήμαναν ότι την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου «οι πόλεις στη χώρα θα ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις».
Ανυποχώρητοι στη θέση που εκφράζουν εδώ και 15 ημέρες, οι επικεφαλής των μπλόκων επαναλαμβάνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν πάμε σε κανέναν διάλογο, εάν δεν αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό» και ζητούν να ξεκινήσει εκ νέου η κατάρτισή του από μηδενική βάση με τη δική τους συνδρομή.
Σημαντικό δε για μια θετική έκβαση στο θέμα του διαλόγου που θέτει ολοένα και πιο «εντεινόμενα η κυβέρνηση», όπως οι ίδιοι διαπιστώνουν και μας λένε, είναι η σύσταση διακομματικής, με σκοπό συνεδρίαση στη Βουλή και με τη δική τους συμμετοχή. «Πρέπει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να λάβουν σαφή θέση για τα ζητήματα που μας έβγαλαν στον δρόμο» επισήμανε χαρακτηριστικά το μέλος της συντονιστικής του μπλόκου Μαλγάρων Αχιλλέας Καμπούρης.
Από την πλευρά του, το μέλος της συντονιστικής στο τελωνείο του Προμαχώνα στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα Στέργιος Λίτος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επανέλαβε ότι «το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί και να πάμε σε οικουμενική, αλλά απαιτούμε και από τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πάρει σαφή θέση για τα ζητήματα που θέτουμε σαν κλάδος, όπως και όλοι οι άλλοι αρχηγοί».
Στο μεταξύ, κοινή συνισταμένη όλων είναι ότι, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, δεν πρόκειται κανείς να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και όποιος το επιχειρήσει «θα αποτελεί κόκκινο πανί στον χώρο».
Τονίζεται δε ότι εξακολουθούν να οργανώνονται δράσεις ενημέρωσης του κοινού για τις θέσεις τους, μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια και προϊόντα, ενώ άλλοι γνωρίζοντας κινήσεις μελών της κυβέρνησης, διοργανώνουν μετάβαση στα συγκεκριμένα σημεία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Κλειστό επ' αόριστον από τις 11:00 θα είναι το τελωνείο των Κήπων στον Έβρο, καθώς οι αγρότες εντείνουν την πίεση και ενισχύουν τα μπλόκα τους. Από τις 11:00 κλείνουν, επίσης, τα τελωνεία των Καστανεών και της Εξοχής στον βόρειο Έβρο και τη Δράμα αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι αποφασίστηκε στα τελωνεία αυτά να επιτρέπεται η διέλευση αυτοκινήτων και λεωφορείων.
Η εικόνα στα μπλόκα της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας
Σκληραίνουν τη στάσης τους οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, οι οποίοι και προχωρούν σε επ'αόριστον κλείσιμο, «που σημαίνει ότι φρένο μπαίνει πλέον και στην είσοδο των ΙΧ οχημάτων και στα λεωφορεία» όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Στέργιος Λίστος, μέλος του συντονιστικού στο μπλόκο. Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 το μπλόκο έχει απαγορεύσει την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά και έδινε ελευθέρας στα λεωφορεία και τα ΙΧ οχήματα, από νωρίς το βράδυ. Μηνιαίως, τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα περνούν περισσότερες από τις 15.000 νταλίκες και φορτηγά.
Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, το «μπλοκάρισμα» αποφασίστηκε για το χρονικό διάστημα 13:00-19:00. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Θόδωρο Νέλλα, θα κλείσει 12:00-14:00 και 18:00-21:00, ενώ από νωρίς το πρωί οι αμπελουργοί της περιοχής, τρατάρουν με κρασί και «ενημέρωση» τους διερχόμενους οδηγούς.
Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται, από τις 20/1, η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ από σήμερα θα κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι για περισσότερο από μία ώρα, όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής.
Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και στα τρία μπλόκα συνεχίζεται το κλείσιμο 12:00-14:00 το μεσημέρι και 19:00-21:00 το βράδυ.
Στον νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και θα γίνουν αποκλεισμοί 12-14.00 και 18.00-21.00 στο πρώτο και 10.00-15.00 το μεσημέρι και 19.00-21.00 το βράδυ στο δεύτερο. Τονίζεται ότι δύναμη από τα μπλόκα της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών, μεταβαίνουν από νωρίς το πρωί στο τελωνείο των Ευζώνων, προκειμένου να το ενισχύσουν και από Τρίτη θα ισχύσει νέο ωράριο αποκλεισμού του τελωνείου. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.
Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11:00-12:00 το πρωί όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο θα κλείνει 10:00-12:00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείνουν 17:30-20:00 το βράδυ.
Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, προβλέπεται αποκλεισμός το μεσημέρι 13:00-14:00. Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.
Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία,-μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες συμπλέουν με τη στάση στα άλλα μπλόκα και κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα 12:00-13:00.
Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, αποφασίστηκε ο επ΄αόριστον αποκλεισμός του ρεύματος προς Βέροια «και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου, Παναγιώτης Μεσσαλάς. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής.
Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12-18:00 κλείνει), στην αερογέφυρα Θέρμης, στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και ένα μπλόκο επί της διασταύρωσης στον κρατικό αερολιμένα. Όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κτηνοτρόφος Γαλάτιστας 'Αγγελος Τσαρτσαφλής «όλα είναι υπό σκέψη και νωρίς το πρωί θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας».
Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Από νωρίς το πρωί συσκέπτονται για τη μορφή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.
Στον χορό των κινητοποιήσεων κινούνται ολοένα και πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία, με τον συντονιστή των μπλόκων Δημήτρη Μόσχο, να αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυξάνουμε τη διάρκεια κλεισίματος, ενώ ταυτόχρονα διοργανώνουμε και άλλες δράσεις».
Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της νυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 10:00-12:00 το πρωί και 18:30-20:30 το βράδυ και 12:00-14:00 και 19:00-21;00 αντίστοιχα, Αντιγόνου Αμύνταιο, Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα και Νεάπολης Τσοτυλίου 12:00-14:00 το μεσημέρι και 17:30-20:30, στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:30-18:30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.
Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο κ. Μόσχος, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου από το μπλόκο του 'Αργους Ορεστικού θα ξεκινήσει κομβόι με τρακτέρ που θα πλημμυρίσει το κέντρο της Καστοριάς και μαζί με κατοίκους της περιοχής θα προχωρήσουμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της εφορίας.