Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο μπλόκο στην αφετηρία της Εγνατίας στην Ηγουμενίτσα, διοργανώνουν αύριο Κυριακή, στις 7 το απόγευμα, αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Η συντονιστική επιτροπή των αγροτών, απευθύνει κάλεσμα προς τους πολίτες, τις οργανώσεις και τους φορείς της Θεσπρωτίας, να συμμετέχουν στην συγκέντρωση.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που βρίσκονται για 8η ημέρα έξω από το λιμάνι στην αφετηρία της Εγνατίας, όπως αναφέρουν στο κάλεσμα, θέλουν να ενημερώσουν για το πλήγμα στο πρωτογενή τομέα, το οποίο θα επιφέρουν, τα σχεδιαζόμενα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Επίσης, με την λήξη της απεργίας των ναυτεργατών θα επαναλάβουν τον τρίωρο αποκλεισμό της εξόδου και εισόδου του λιμανιού, στον κόμβο που βρίσκεται στην αφετηρία της Εγνατίας.
Με τρίωρους αποκλεισμούς των δρόμων από τις 11 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αρτα. Τα δύο μπλόκα που έχουν στήσει βρίσκονται, στην εθνική οδό 'Αρτας - Αντιρρίου στο χωριό Κομπότι και στην παλιά γέφυρα μέσα στην πόλη.
Οι αγρότες της Πρέβεζας, που έχουν στήσει μεγάλο μπλόκο στον κόμβο του Λούρου και χθες ενισχύθηκαν και με τους πτηνοτρόφους της περιοχής, κάνουν δίωρους αποκλεισμούς από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.
Στο μπλόκο των κτηνοτρόφων στην εθνική οδό Ιωαννίνων - Κακαβιάς, τα τρακτέρ κλείνουν το δρόμο καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.
Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στα μπλόκα της Πελοποννήσου
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών που παραμένουν σε όλα τα μπλόκα στην Πελοπόννησο, με σημείο αιχμής το μπλόκο στα διόδια του Ισθμού, όπου για τέταρτη ημέρα οι αγρότες κρατούν κλειστή τη νέα εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, ενώ ανοιγοκλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι, τις ώρες 11.00 με 11.30, 16.00 με 16.30 και 20.00 με 20.30. Παράλληλα στον Ισθμό οι αγρότες ελέγχουν όλα τα αγροτικά και φορτηγά αυτοκίνητα που ανεβαίνουν στην Αττική και δεν επιτρέπουν να περάσουν αγροτικά προϊόντα, ούτε έμποροι λαϊκών αγορών.
Στην Αρκαδία, και σήμερα οι αγρότες έκλεισαν από τις 12.15 τον αυτοκινητόδρομο Τριπόλεως - Κορίνθου στα διόδια Νεστάνης και άνοιξαν το δρόμο στις 4.00. Η κυκλοφορία όλες αυτές τις ώρες διεξαγόταν μέσω Αχλαδόκαμπου από την παλαιά εθνική οδό Τριπόλεως - 'Αργους και οι διερχόμενοι οδηγοί υφίσταντο απίστευτη ταλαιπωρία.
Οι αγρότες της Αργολίδας παραμένουν στα δύο μπλόκα και αύριο το πρωί θα αποφασίσουν για συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Μυκηνών - 'Αργους, ενώ οι αγρότες της Λακωνίας σήμερα παρέμειναν στα τέσσερα μπλόκα, σε Βλαχιώτη, Λίμνη Γυθείου, Κροκεές και Συκιά Μολάων.
Σήμερα από το πρωί ομάδα αγροτών με αγροτικά αυτοκίνητα από την Μάνη βρίσκεται στο μπλόκο του Ισθμού, για ενίσχυση και αύριο ανεβαίνουν αγρότες από το Δήμο Ευρώτα στον Ισθμό.
Αύριο στις 12.00 το μεσημέρι, έχει προσδιοριστεί ευρεία συνάντηση από αγρότες και άλλους επαγγελματικούς φορείς στους Μολάους Λακωνίας, όπου θα συζητήσουν για το ασφαλιστικό και θα αποφασίσουν για το πώς θα κινηθούν την προσεχή εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι των αγροτών της Πελοποννήσου από την Αρκαδία, την Κορινθία και τη Λακωνία, βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη και συμμετέχουν στις συζητήσεις που διεξάγονται από τους εκπροσώπους των ανεξάρτητων μπλόκων.
Ο Χρήστος Τσάμης από το μπλόκο της Νεστάνης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το ασφαλιστικό έτσι όπως παρουσιάζεται, ούτε και το φορολογικό. Υπάρχουν μεγάλες ανισότητες και θέλουμε διάλογο ανοικτό και από μηδενική βάση».
Τέλος, ο Παναγιώτης Φιακάς, από το μπλόκο του Ισθμού, που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη για την σύσκεψη των ανεξάρτητων μπλόκων, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αν δεν βρεθεί πλαίσιο συνεννόησης με την κυβέρνηση θα σκληρύνουν την στάση τους τις επόμενες ημέρες.
Ηράκλειο: Για 6η ημέρα στα μπλόκα οι αγρότες
Συνεχίζουν οι αγρότες της ανατολικής Κρήτης τις κινητοποιήσεις τους με αφορμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου παραμένουν για 6η ημέρα στο μπλόκο στην είσοδο του Οροπεδίου, ενώ στο νομό Ηρακλείου παραμένει το μπλόκο των αγροτών της περιοχής των Αστερουσιών στα Πραιτώρια. Παράλληλα η Πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείου κάλεσε τους αγρότες του Ηρακλείου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό και το φορολογικό στο Γιόφυρο.
Ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης δηλώνει ανυποχώρητος και αποφασισμένος να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις που θα κορυφωθούν την 4η Φεβρουαρίου, ημέρα που αγρότες από όλο το νησί, στα πλαίσια της παγκρήτιας κινητοποίησης στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο και πορεία έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην πλατεία Κουντουριώτη της πόλης.
Ρέθυμνο: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων του νομού
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης βάση της οποίας θα υπάρχει σε πρώτο επίπεδο καθημερινά ολιγόωρος αποκλεισμός της Εθνικής Οδού στο ύψος του Ατσιπόλου όπου είναι και ο βασικό κόμβος των οδικών αρτηριών του νομού.
Στο κόμβο, όπου βρίσκεται το μπλοκ των κινητοποιημένων αγροτών πέρα των αγροτών από το Ρέθυμνο συμμετέχουν και αγρότες από Χανιά και Ηράκλειο, αποφασισμένοι από κοινού να διατρανώσουν την αντίθεση τους στα μέτρα: «…της πιο ανάλγητης και άδικης φορολόγησης που έχει υποστεί ποτέ ο πιο παραγωγικός κλάδος στην Ελλάδα, μέτρα τα οποία έχουν υπογραφεί στο τρίτο μνημόνιο ανάμεσα στα οποία, η εφαρμογή της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ και η ανακατανομή της νέας ΚΑΠ κυριολεκτικά μας διαλύουν», όπως επισημαίνουν σε σχετικό τους ψήφισμα.
Σύμφωνα με τους αγρότες του Ρεθύμνου οι οποίοι τηρούν κοινή στάση με τους αγρότες της υπόλοιπης Κρήτης και το συντονιστικό όργανο αγώνα του νησιού: «Σε μια γεωργία και κτηνοτροφία οι οποίες υποφέρουν από το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής στην Ευρώπη, από την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης του κλάδου, από την κατάρρευση των τιμών των προϊόντων, από την απώλεια των αγορών, από καιρικές αντιξοότητες και καταστροφικές ζημίες στη φυσική και ζωική παραγωγή τα τελευταία χρόνια, έρχονται να προστεθούν και τα ισοπεδωτικά μέτρα της αύξησης του ΦΠΑ των αγροεφοδίων, η αφαίρεση μιας σχετικά μικρής επιστροφής στον Ε.Φ.Κ. πετρελαίου, η κατάργηση του αγροτικού τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα, η αύξηση σταδιακά του συντελεστή του φόρου στο 26% και της προκαταβολής του στο 100%. Και μαζί με όλα αυτά συζητείται και ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ».
Κάτω από τέτοιες συνθήκες δε γίνεται να υπάρξει όπως επισημαίνουν, ούτε φυτική και ζωική παραγωγή, μήτε ανάπτυξη και παραγωγή Εθνικού πλούτου και κατ΄ επέκταση ούτε δρόμος εξόδου της χώρας από την κρίση.
Οι αγρότες που έχουν στο πλευρό τους υπάλληλους της αντιπεριφέρειας, το Εργατικό Κέντρο του νομού, το περιφερειακό Συμβούλιο και επαγγελματικούς φορείς, ζητούν άμεσα λύσεις μέσα από ουσιαστικό, όπως επισημαίνουν, διάλογο, δεδομένου ότι χωρίς λύσεις που θα βοηθήσουν τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους και τη συμβολή τους στην ανάταση της χώρας, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας παράλληλα: «…το δικαίωμα της παραμονής στον τόπο μας, το δικαίωμα στην εργασία μας, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Σε κάθε περίπτωση κάνουμε ξεκάθαρο ότι τα μέτρα αυτά δεν θα περάσουν, είτε γιατί θα βρεθούμε δυναμικά απέναντί τους, είτε γιατί ξεκαθαρίζουμε ότι «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης συμπαρίσταται στον αγώνα τους θεωρώντας και στηρίζοντας όπως επισημαίνει τους αγρότες: «… ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που συνθέτουν τον οικονομικοκοινωνικό ιστό της χώρας, που δίνουν καθημερινά έναν εξαιρετικά δύσκολο αγώνα προκειμένου να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να επιτελέσουν το έργο τους, και οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά από τις μνημονιακές πολιτικές που στρέφονται και ενάντια στην Ελληνική αγροτιά».
Από την πλευρά του το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στους αγρότες, τονίζοντας μεταξύ άλλων στο πνεύμα της αλληλεγγύη του και στην αιτιολογία αυτής, ότι: «…η επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολόγησης, θα αποτελέσουν τεράστιο πλήγμα στον ήδη δοκιμαζόμενο αγροτικό κόσμο της χώρας, θα οδηγήσουν τον κλάδο της οικονομίας μας, σε καταστροφή, με τα αρνητικά αποτελέσματα να είναι πολλαπλά, αφενός με το να ανακόψει την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και αφετέρου, θα αποτελέσουν αντικίνητρο για τους νέους να στραφούν στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, σε μια περίοδο μάλιστα με υψηλά ποσοστά ανεργίας».
Τέλος, φορείς, πολίτες και συνδικάτα του Ρεθύμνου στηρίζουν όπως αναφέρουν τον αγροτικό τομέα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος τομέας, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας.