Το ειδύλλιό τους προκάλεσε πολιτικές και διπλωματικές αναταράξεις. Η εκπληκτική ιστορία αγάπης του πρώην προέδρου της Μποτσουάνα Σερ Σερέτσε Κάμα και της προερχόμενης από τη μεσαία τάξη λευκής Αγγλίδας, σύζυγού του, Ρουθ Γουίλιαμς, άντεξε παρά τα εμπόδια και την οργή. Είναι ο πιο απαγορευμένος έρωτας όλων των εποχών και σύντομα θα τον δούμε και στη μεγάλη οθόνη.
Ο Ντέιβιντ Ουελόβο και η Ροζαμάουντ Πικ θα ενσαρκώσουν το ζευγάρι που η σχέση του έγινε το επίκεντρο της κρίσης ανάμεσα στη Βρετανία και της γείτονος στη Μποτσουάνα, Νοτίου Αφρικής, όταν το απαρτχάιντ εισήχθη ως νόμος.
Ο πρίγκιπας από τη Μποτσουάνα
Ο Σερέτσε, διάδοχος της φυλής των Bamangwato στα μέσα του 1945 βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου τον έχει στείλει ο θείος του Tshekedi Khama για να σπουδάσει νομικά. Ο... προγραμματισμός ήθελε τον πρίγκιπα, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, να επιστρέφει στην πατρίδα του προκειμένου να παντρευτεί μια γυναίκα από τη φυλή του.
Η Ρουθ Γουίλιαμς, κόρη ενός πρώην αρχηγού του Ινδικού στρατού που αργότερα εργάστηκε στο εμπόριο τσαγιού, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπλάκχιθ του νοτιοανατολικού Λονδίνου.
Η νεαρή Ρουθ, που εργάζεται ως υπάλληλος, αγαπούσε την τζατζ όπως και ο Σερέτσε. Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1947 όταν η αδελφή της Ρουθ την πήρε μαζί της σε ένα χορό του Ιεραποστολικού Συνδέσμου στο Λονδίνο. Εκεί την εντόπισε ο Σερέτσε και της ζήτησε να χορέψουν. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος.
Το 1948, ο Σερέτσε σε ηλικία 27 ετών παντρεύεται την 24χρονη Ρουθ.
Ο γάμος γίνεται παρά τη σφοδρή αντίδραση ειδικά του πατέρα και γενικά ολόκληρης της οικογένειας του Σερέτσε.
Ο γάμος τους έγινε αμέσως, χωρίς τη συγκατάθεση συγγενών και φίλων. Η Ρουθ δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα της. Υποστήριζε ότι η κόρη του δεν πρέπει να παντρευτεί έναν μαύρο. Αυτό, όμως, δεν ήταν και το μεγαλύτερο εμπόδιο, όπως τελικά αποδείχτηκε... «Η Ρουθ φοβόταν ότι ο πατέρας της θα ήταν το μεγάλο εμπόδιο για αυτό το γάμο. Δεν νομίζω, όμως, να σκέφτηκε ότι τελικά θα είχαν να αντιμετωπίσουν την αντίθεση ολόκληρης της βρετανικής κυβέρνησης σε αυτό το γάμο, ή ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα πήγαινε ένας υψηλόβαθμος πολιτικός στο γραφείο της και θα της έλεγε: ''Αν προχωρήσετε σε αυτό το γάμο θα καταστρέψετε τη βρετανική αυτοκρατορία στην Αφρική''. Ακούγεται παράλογο, αλλά αυτό της είπε», λέει τώρα φίλη του ζευγαριού.
Η βρετανική κυβέρνηση και ο θείος του Σερέτσε ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναγκάσουν τον 27χρονο ή να πάρει διαζύγιο από την Αγγλίδα σύζυγό του ή να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του στο... θρόνο της φυλής του!
«Τον έστειλαν εξορία λόγω της απαγορευμένης του αγάπης», δηλώνει η φίλη του ζευγαριού τώρα.
Τι συνέβη
Το απαρτχάιντ θα εφαρμοζόταν στη Νότια Αφρική και η Βρετανία δεν σκόπευε να χαλάσει τις σχέσεις της μαζί τη. «Η Νότια Αφρική έκανε έντονα διαβήματα προς τη βρετανική κυβέρνηση πως αν ανεχτεί να γίνει ο γάμος μιας λευκής με έναν Αφρικανό, τότε θα προκληθεί συνταγματική και κοινοπολιτειακή κρίση», προσθέτει ο άνθρωπος από τον κύκλο του ζευγαριού.
Εντωμεταξύ, ο θείος του Σερέτσε ισχυριζόταν ότι το υπουργείο Αποικιών θα εμπόδιζε αυτό το γάμο. Και όντως απαγορεύτηκε στον παπά που θα έκανε το γάμο να τους παντρέψει.
Βέβαια, αυτό δεν εμπόδισε το ζευγάρι από το να παντρευτεί, έστω και κρυφά.
Ενα χρόνο μετά το γάμο τους, Σερέτσε και Ρουθ πηγαίνουν στη Μποτσουάνα, θεωρώντας ότι τα προβλήματα τους έχουν τελειώσει.
Ο θείος του Σερέτσε, όμως, εξακολουθούσε να είναι οργισμένος και για αυτό κάλεσε τους πρεσβύτερους της φυλής σε μια συνάντηση, στην οποία οι εξ' αίματος συγγενείς του νεαρού διαδόχου του θρόνου εκδήλωσαν την αντίθεσή τους με το γάμο αυτό και αποφάσισαν ότι η Ρουθ δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως βασίλισσα της φυλής. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του Σερέτσε κατάλαβαν από τη συζήτηση που έγινε ότι ο Tshekedi (ο θείος) ήθελε να δολοφονήσει τον ανιψιό.
Λίγες ημέρες αργότερα συνεδρίασε και ένα ακόμη, πιο διευρυμένο, συμβούλιο της φυλής, στο οποίο έδωσαν το παρόν 4.000 άτομα. Ολα τους, με εξαίρεση εννιά υποστήριξαν τον ύπουλο θείο.
Εντωμεταξύ οι κυβερνήσεις της Νοτίου Αφρικής και του Ηνωμένου Βασιλείου αντάλλαζαν οργισμένα τηλεγραφήματα, με την Πρετόρια να υποστηρίζει ότι ο γάμος έχει παραβιάσει τους νόμους του «αγώνα». Ο πρωθυπουργός της Νοτίου Αφρικής, μάλιστα, κατήγγειλε το Ηνωμένο Βασίλειο ως «αηδιαστικό».
Ο Σερέτσε, έτσι, κλήθηκε στο Λονδίνο προκειμένου να συναντήσει τους υπουργούς της Κοινοπολιτείας. Η έγκυος σύζυγός του Ρουθ αναγκαστικά παρέμεινε στην Μποτσουάνα. Κανείς τους δεν κατάλαβε ότι όλο αυτό ήταν μια παγίδα.
Οι Βρετανοί αξιωματούχοι συμβούλευσαν τον Σερέτσε να εγκαταλείψει όλες τις αξιώσεις του για την αρχηγία της φυλής. Οταν εκείνος το αρνήθηκε, του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα του για πέντε χρόνια. Φυσικά η απόφαση αυτή προκάλεσε την κατακραυγή των υποστηρικτών του Σερέτσε.
Το 1956 οι ηγέτες της φυλής έστειλαν μια επιστολή στην βασίλισσα μέσω της οποίας την καλούσαν να αφήσουν τον αρχηγό τους να επιστρέψει σπίτι του. Και όντως, εκείνη το έκανε.
Οταν ο Σερέτσε επέστρεψε σπίτι του παραιτήθηκε από όλα τα δικαιώματά του στο θρόνο και προχώρησε σε εκλογές, τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές που έγιναν στη Μποτσουάνα και εξελέγη πρόεδρος της χώρας. Το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη και τρεις γιους, ένας εκ των οποίων, ο Ιαν, είναι τώρα πρόεδρος της Μποτσουάνα.
Ο Σερέτσε πέθανε στην αγκαλιά της συζύγου του σε ηλικία 59 ετών, το 1980. Η Ρουθ πέθανε σε ηλικία 78 ετών το 2002. Μια αληθινή ιστορία αγάπης, κατά πολλούς ο πιο κυνηγημένος έρωτας, ετοιμάζεται, λοιπόν, να γίνει ταινία. «Η επική φύση αυτής της ιστορίας αγάπης και το σκηνικό της βρετανικής αυτοκρατορίας στο οποίο εκτυλίχθηκε, είναι τα στοιχεία εκείνα που μας έπεισαν ότι η ιστορία αυτή πρέπει να μεταφερθεί στο πανί», αναφέρουν οι συντελεστές της.