Είναι πιο νόστιμο φαγητό από τα μπιφτέκια ή τα μακαρόνια με κιμά. Ηρθαν απευθείας από την Μικρά Ασία, είναι από τα δώρα που μας έφεραν οι δυστυχισμένοι πρόσφυγες της καταστροφής του '22. Εκεί τα λέγανε Sucuk, επειδή είχαν μακρόστενη μορφή, σαν λουκάνικα.
Στην τούρκικη και στην αραβική κουζίνα συνηθίζουν να βάζουν στα σουτζουκάκια αρνίσιο κιμά. Η μισό-μισό με μοσχαρίσιο. Αν δεν σας κάνει κόπο, δοκιμάστε το κι εσείς. Προμηθευτείτε, πάντως, καλό κύμινο, από βιολογικό κατάστημα!
Υλικά
- 1 κιλό κιμά, φεσκοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λειωμένο
- 1 κουταλιά σούπας κύμινο
- 200 γραμμάρια ξερό ψωμί ή φρυγανιά τριμμένη
- Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- Χυμό ντομάτας ή ντοματάκια αποφλοιωμένα
- Μισό ποτήρι νερό
- 1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό, το στίβουμε και το ρίχνουμε στον κιμά
- Αν αυτό δεν γίνεται, βάζουμε φρυγανιά τριμμένη
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά για τον κιμά
- Προσοχή: στον κιμά για σουτζουκάκια δεν βάζουμε κρεμμύδι
- Ζυμώνουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη
- Ξεκινάμε τη σάλτσα ντομάτας
- Βάζουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο
- Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και το νερό
- Οταν πάρει μια βράση, προσθέτουμε το κύμινο, αλάτι και πιπέρι
- Συνεχίζουμε για τα σουτζουκάκια
- Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, δίνουμε σχήμα μακρόστενο
- Σε ένα τηγάνι, με 2 κουταλιές ελαιόλαδο, τα τηγανίζουμε, χωρίς να τα αλευρώσουμε
- Τα ρίχνουμε στη σάλτσα που βράζει, για μισή ώρα
- Σερβίρονται με όλα. Εγώ τα σερβίρω με πράσινη σαλάτα
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο