Οι ταινίες της εβδομάδας: Η έκπληξη της χρονιάς -To Creed με τον Σταλόνε [κριτική & τρέιλερ] - iefimerida.gr

Οι ταινίες της εβδομάδας: Η έκπληξη της χρονιάς -To Creed με τον Σταλόνε [κριτική & τρέιλερ]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολλές ταινίες και πολλά διαφορετικά είδη στο menu της τελευταίας εβδομάδας του Ιανουαρίου. Μια όμως ταινία δεν πρέπει να χάσετε. Το Danish Girl με την εξωπραγματική ερμηνεία του Εντι Ρέντμεϊν. Ο Σιλβέστερ Σταλόνε απ' την άλλη, επιστρέφει στα ρινγκ σαν υπέργηρος προπονητής Ρόκι για να ξαναζεστάνει τον θρύλο του. Τέλος το πειραματικό Interruption του Γιώργου Ζώη έχει ένα κινηματογραφικό ενδιαφέρον...

Το Κορίτσι απ’ τη Δανία -Δράμα/ΗΠΑ/2015

  • The Danish Girl
  • Σκηνοθεσία: Τομ Χούπερ
  • Παίζουν:  Έντι Ρέντμεϊν, Αλίσια Βίκαντερ, Ματίας Σένερτς, Σεμπάστιαν Κοχ

Τι Συμβαίνει

Ο Έντι Ρέντμεϊν κατακτά ένα καινούργιο υψηλό στην ερμηνευτική του γκάμα αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό θεατές, κριτικούς και σκηνοθέτες. Πρόκειται για μια συγκλονιστικά πειστική ερμηνεία ενός άντρα που μεταμορφώνεται σταδιακά σε μια όμορφη γυναίκα. Καθόλου σοκαριστικά, καθόλου χυδαία, καθόλου απατηλά, ο μεγάλος αυτός Εγγλέζος ηθοποιός κάνει κάτι εξαιρετικά δύσκολο να φαίνεται απλό και φυσικό!

Μέσα από μια τέτοια δαιδαλώδη διαδικασία, ένας ευτυχισμένος γάμος μεταμορφώνεται σε μια άγρια καταιγίδα που ξεριζώνει ρόλους και ανατρέπει έρωτες με βαθιά κρυμμένα μυστικά! Η οδυνηρή μεταμόρφωση που ανοίγει ένα επικίνδυνο ταξίδι αυτογνωσίας με άγνωστο προορισμό ενός ανθρώπου που ξαφνικά ανακαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού του! Είναι η στιγμή που η πλαστή ταυτότητα πέφτει με τραυματικό και οδυνηρό τρόπο.

Μια ιδανικά οσκαρική υποψηφιότητα απέναντι σε έναν Ντι Κάπριο που σφαδάζει και αγκομαχά στο σκηνοθετικό αριστούργημα του Ιναρίτου «Η Επιστροφή», χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το 1926, στην Κοπεγχάγη, ο Άιναρ Βέγκενερ, είναι γνωστός ζωγράφος. Η σύζυγός του, Γκέρντα, (Αλίσια Βίκαντερ) είναι επίσης ζωγράφος, λιγότερο αναγνωρισμένη, αλλά με σταθερό μοτίβο της τα πορτραίτα επιφανών πολιτών. Ο δυνατός και γεμάτος αγάπη γάμος τους αρχίζει να ταράζεται όταν η Γκέρντα ζητά από τον Άιναρ να υποκαταστήσει μια γυναίκα – μοντέλο για έναν από τους πίνακές της. Η εμπειρία αυτή μεταμορφώνει τον Άιναρ, καθώς συνειδητοποιεί πως η Λίλι είναι ο πραγματικός του εαυτός κι αποφασίζει να αρχίσει να ζει ως γυναίκα. Η Γκέρντα χαίρεται που αποκτά μια νέα μούσα, αλλά το ζευγάρι, σύντομα, έρχεται αντιμέτωπο με τα προβλήματα που προκύπτουν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά στις σχέσεις. Τα πράγματα αποκτούν μια άγρια μορφή όταν ο Άιναρ αποφασίζει να κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου πράγμα αρκετά σπάνιο κι επικίνδυνο για την εποχή.

Χωρίς κλισέ και μελοδράματα, χωρίς κακομοίρικες ερμηνείες αλλά με σκηνοθετικό οίστρο, ο Χούπερ καταφέρνει να εκμεταλλευτεί τη δραματική ερμηνευτική δύναμη του Ρέντμεϊν και να περιγράψει δωρικά μια ιστορία αγάπης και μια προσωπική τραγωδία ερωτικής συμπεριφοράς μέσα σε μια λεπτής αισθητικής σαλονάτη αρτίστικη ατμόσφαιρα.

Μια πραγματική εμπειρία ερμηνευτικής βιρτουοζιτέ στα όρια του τέλειου!

Οι ταινίες της εβδομάδας: Η έκπληξη της χρονιάς -To Creed με τον Σταλόνε [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 0

Κριντ: Η Γέννηση Ενός Θρύλου -Δράμα/ΗΠΑ/2015

  • Creed
  • Σκηνοθεσία: Ράιαν Κούγκλερ
  • Παίζουν: Σιλβέστερ Σταλόνε, Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Τέσσα  Τόμσον, Φιλίσια Ρασάντ, Άντρε Γουόρντ, Άντονι Μπελιού, Ρίτσι Κόστερ.

Τι Συμβαίνει

Ο Σιλβέστερ Σταλλόνε επιστρέφει στο πανί σαν υπέργηρος Ρόκυ Μπαλμπόα για να μεταλαμπαδεύσει τον θρύλο του στο γιο του μεγάλου αντιπάλου του Απόλο Κριντ. Έξυπνο σενάριο ...σταλονικά γυρισμένο παρ’ ότι ο σκηνοθέτης είναι ο Ράιαν Κούγκλερ («Μια Στάση Πριν το Τέλος»).

Ο Άδωνις Τζονσον (Τζόρνταν) δε γνώρισε ποτέ τον διάσημο πατέρα του, τον παγκόσμιο πρωταθλητή Βαρέων Βαρών, Απόλο Κριντ, ο οποίος και απεβίωσε πριν τη γέννηση του. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το μποξ τρέχει στις φλέβες του. Έτσι ο Άδωνις αποφασίζει να πάει στην Φιλαδέλφεια, κι εντοπίζει τον Ρόκι (Σταλλόνε) και του ζητά να γίνει ο προπονητής του. Παρά την επιμονή του δευτέρου πως έχει αποσυρθεί από τον χώρο, ο Ρόκι θα δει στον Άδωνι τη δύναμη και την αποφασιστικότητα που είχε γνωρίσει στον Απόλο—τον σημαντικότερο αντίπαλο του, που κατέληξε να γίνει ο στενότερος φίλος του.

Με τον Ρόκι στο πλευρό του, πολύ σύντομα ο Άδωνις θα έχει τη δική του ευκαιρία στην κατάκτηση του τίτλου.

Εδώ ο σκηνοθέτης παίζει με την αύρα της νοσταλγίας και του μελαγχολικού ήρωα ο οποίος λίγο πριν το τελευταίο καμπανάκι της ζωής του, ξαναζεί τον αγαπημένο του θρύλο μέσα από το σώμα ενός νέου παιδιού. Καλοπαιγμένο χολυγουντιανό εμπορικό σινεμά...

Στα τελειώματα της καριέρας του ο Σταλλόνε πετυχαίνει μια υποψηφιότητα για Όσκαρ που μάλλον φαίνεται σαν τιμητικό για έναν ηθοποιό ο οποίος κυριολεκτικά επέβαλλε τον εαυτό του στη κινηματογραφική βιομηχανία μέσα από το προφίλ ηρωϊκών χαρακτήρων όπως ο Ρόκυ και ο Ράμπο χωρίς να ξεχνάμε και τις αμέτρητες ηρωϊκές περιπέτειες που γύρισε. Στο φιλμ ταιριάζει το κλισέ «για να θυμούνται οι παλαιότεροι, για να μαθαίνουν οι νεώτεροι»...

Οι ταινίες της εβδομάδας: Η έκπληξη της χρονιάς -To Creed με τον Σταλόνε [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 1

Ο Άλβιν και η Παρέα του: Σκίουροι στο Δρόμο -Animation/HΠΑ/2015
Alvin and the Chipmunks: The Road Chip

  • Σκηνοθεσία: Ουόλτ Μπέκερ  
  • Παίζουν: Τζέισον Λι, Τζάστιν Λονγκ, Μάθιου Γκρέι Γκάμπλερ, Τζέσι ΜακΚάρτνεϊ, Τόνι Χέιλ

Τι Συμβαίνει

To γνωστό χαριτωμένο franchise επιστρέφει στις οθόνες με καινούργια road ιστορία και αρκετή μουσική.

Εξαιτίας μιας σειράς παρεξηγήσεων, τα σκιουράκια Άλβιν, Σάιμον και Θίοντορ είναι πεπεισμένοι πως ο αγαπημένος τους άνθρωπος και φίλος, Ντέιβ, σκοπεύει να κάνει πρόταση γάμου στην νέα του κοπέλα και να τους παρατήσει για το Μαϊάμι. Έχουν μόλις τρεις μέρες μπροστά τους για να τον βρουν και να σταματήσουν την πρόταση γάμου, ώστε να κρατήσουν κοντά τους τον Ντέιβ και ταυτόχρονα να αποτρέψουν την προσθήκη ενός νέου απαίσιου θετού αδελφού στην παρέα τους!

Το 2007, το «Ο Άλβιν και η Παρέα του», που ανέδειξε τα πανέξυπνα σκιουράκια Άλβιν, Σάιμον και Θίοντορ σε ποπ είδωλα. Η δεύτερη ιστορία «Ο Άλβιν και η Παρέα του 2» μας σύστησε το αντίπαλο δέος των Σκίουρων, τις φοβερές Σκουρίνες. Δύο χρόνια αργότερα, οι χαρακτήρες ναυάγησαν σε ένα έρημο (ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν) νησί στο «Ο Άλβιν και η Παρέα του 3» και τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, ετοιμάζονται για τη νέα τους κινηματογραφική περιπέτεια και το μεγαλύτερό τους ταξίδι μέχρι σήμερα. Ένα road trip για θεατές προεφηβικής ηλικίας.

Οι ταινίες της εβδομάδας: Η έκπληξη της χρονιάς -To Creed με τον Σταλόνε [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 2

The Boy -Τρόμου/ΗΠΑ/2016

  • Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Μπρεντ Μπελ
  • Παίζουν: Λόρεν Κόαν  Ρούπερτ Έβανς, Τζιμ Νόρτον, Νταϊάνα Χαρντκάστλ, Τζέιμς Ράσελ

Τι Συμβαίνει

Θέλοντας να ξεφύγει από το σκοτεινό παρελθόν της, η νεαρή Σάρα βρίσκει δουλειά ως νταντά σε ένα μικρό απομακρυσμένο αγγλικό χωριό. Όταν φτάνει για να αναλάβει τα καθήκοντά της, ανακαλύπτει σοκαρισμένη ότι το οκτάχρονο αγόρι που θα πρέπει να φροντίσει είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη πορσελάνινη κούκλα, στην οποία οι γονείς φέρονται σαν να είναι πραγματικό παιδί στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τον χαμό του γιου τους.

Το ηλικιωμένο ζευγάρι τής δίνει μία λίστα κανόνων που πρέπει να ακολουθεί αυστηρά, και αναχωρεί για σύντομες διακοπές. Έχοντας μείνει εντελώς μόνη στο σπίτι, η Γκρέτα παρατηρεί ότι κάθε φορά που δεν τηρεί κάποιον κανόνα, κάτι περίεργο συμβαίνει στο σπίτι και η κούκλα αλλάζει θέση και στάση.

Θέλοντας να αποκαλύψει το μυστήριο γύρω από τον Μπραμς, η Γκρετα αναζητά την βοήθεια ενός ντόπιου, ο οποίος της μιλάει για το ανατριχιαστικό παρελθόν της οικογένειας. Ξέροντας πια τι έχει συμβεί, η Γκρέτα μπλέκει ολοένα περισσότερο σε ένα τρομακτικό μυστήριο και αρχίζει να αναρωτιέται αν η κούκλα είναι ζωντανή…

Οι ταινίες της εβδομάδας: Η έκπληξη της χρονιάς -To Creed με τον Σταλόνε [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 3

Barbie & Οι Μυστικοί Πράκτορες -Μεταγλωτισμένο

Τι Συμβαίνει

Στη νέα ταινία, η Barbie μαζί με τις κολλητές της φίλες, την Τερέζα και τη Ρενέ μεταμορφώνονται από δυναμικές γυμνάστριες σε μυστικούς πράκτορες επικίνδυνων αποστολών!
Οι μοναδικές γυμναστικές ικανότητες και η ευλυγισία των τριών κοριτσιών εντοπίζονται από την επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, η οποία και ζητά τη συνεργασία τους για τη σύλληψη μιας άριστα εκπαιδευμένης διαρρήκτριας που, μέχρι στιγμής, καταφέρνει και ξεγλιστρά από τους πάντες! Έχοντας για εφόδια gadgets τελευταίας τεχνολογίας, μοναδικές μεταμφιέσεις και τρισχαριτωμένα κατοικίδια-ρομπότ, οι τρεις κολλητές καλούνται να αποδείξουν πως η εξυπνάδα και η ομαδική συνεργασία είναι γένους θηλυκού!

Οι ταινίες της εβδομάδας: Η έκπληξη της χρονιάς -To Creed με τον Σταλόνε [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 4

Η Ολοκαίνουργια … Καινή Διαθήκη! -Kωμωδία/Βέλγιο, Γαλλία/2015

  • The Brand New Testament
  • Σκηνοθεσία: Ζακό Βαν Ντορμέλ
  • Παίζουν : Μπενουά Πολβούρντ, Γιολάντα Μορό, Κατρίν Ντενέβ.

Τι Συμβαίνει

Σουρεαλιστική κωμωδία με την έννοια της αυθαιρεσίας στην αφήγηση που όμως δεν μας εκπλήσσει με τα ευρήματά της που παραμένουν κινηματογραφικά πεζά και παιδαριώδη. Ταινία που αντιλαμβάνεται το σουρεαλισμό σαν εμπορικό παιχνίδι και όχι σαν αποτέλεσμα μιας άναρχης και ίσως ανατρεπτικής σκέψης! Σ αυτό το φιλμ ο Θεός είναι ένα υπαρκτό, καθημερινό πρόσωπο, σαν όλα τα άλλα και ζει στο Βέλγιο. Είναι ένας μικρόψυχος δειλός τύπος, αντιπαθής ακόμα και στην ίδια του την οικογένεια. Κύριο μέλημά του να ταλαιπωρεί τον κόσμο.

Από την άλλη, η κόρη του Εά πλήττει αφόρητα και «πνίγεται» που είναι κλειδωμένη σε ένα μικρό διαμέρισμα, στις βαρετές Βρυξέλες. Μέχρι που μια μέρα η Εά επαναστατεί ενάντια στον πατέρα της, χακεύει τον υπολογιστή του και διαρρέει σε όλον τον κόσμο την ημερομηνία που πρόκειται ο καθένας να πεθάνει. Σύντομα όλοι θα πρέπει να σκεφτούν τι θα κάνουν με τις ημέρες, μήνες, χρόνια που τους έχουν απομείνει. Ο θεός θα κατέβει στους δρόμους των Βρυξελλών για να πιάσει την άτακτη μικρή και να διορθώσει τα πράγματα μέσω ενός υπολογιστή την λειτουργία του οποίου μόνο η μικρή Εα γνωρίζει!

Αμηχανίες και άστοχες κωμικές τσαχπινιές που δεν οδηγούν σε χάχανα αλλά σε μικρά χασμουρητά. Μικρή εξαίρεση η Κατριν Ντενέβ που που χτίζει μια σχέση “η ωραία και το τέρας” αρκετά πρωτότυπη και διασκεδαστική.

Μετά την επίσημη συμμετοχή της ταινίας στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, στο Φεστιβάλ των Καννών, η ανατρεπτική κωμωδία αποτελεί την υποψηφιότητα του Βελγίου για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016.

Οι ταινίες της εβδομάδας: Η έκπληξη της χρονιάς -To Creed με τον Σταλόνε [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 5

Mediterranea -Δράμα/Ιταλία, Γαλλία/2015

  • Σκηνοθεσία: Τζόνας Καρπιτζιάνο
  • Παίζουν: Κουντούς Σεϊχόν, Αλασάν Σι, Άνταμ Νιένιε, Μαίρη Ελίζαμπεθ Ίνοσενς, Πίο Αμάτο, Νταβίντ Σκιπιλίτι

Τι Συμβαίνει

Μια επίκαιρη ρεαλιστική ταινία σχετικά με το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι αφρικανοί μετανάστες στην προσπάθειά τους για μια ενσωμάτωση στην ζωή της “πολιτισμένης” Ευρώπης. Ο σκηνοθέτης ακολουθεί τον Αγίβα έναν μετανάστη από την Μπουργκίνα Φάσο μαζί με τον φίλο του Αμπας που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην γη της ευρωπαικής επαγγελίας.

Ο Αγίβα θα εκμεταλλευτεί τη συμμετοχή του σε μια παράνομη επιχείρηση διακίνησης λαθρομεταναστών και θα κατορθώσει να φύγει από την Αφρική για τη νότια Ιταλία.

Παρά τις δυσχέρειες, ο Αγίβα προσαρμόζεται στη ζωή στην Ιταλία, αλλά όταν αναπτύσσονται εντάσεις στην τοπική κοινότητα, ανάμεσα στους μετανάστες και τους ντόπιους, τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα. Αποφασισμένος να διατηρήσει τη νέα του ζωή, θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες, όχι όμως χωρίς προσωπικό κόστος. Ταυτόχρονα, οι διαφορετικές κοσμοθεωρίες, θα τον φέρουν σε σύγκρουση με τον φίλο του Αμπάς, που μοιάζει να παρασύρεται από την οργή για την περιφρόνηση και την εκμετάλλευση που αντιμετωπίζουν.

Γυρισμένη όλη σε κοντινό πλάνο με μηχανή στο χέρι η ταινία έχει μια καλλιτεχνική εσανς ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα χωρίς προσανατολισμό κουνημένο κουραστικό πλάνο .

Τα επεισόδια διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς τελειωμό, χωρίς ειρμό χωρίς κάποια εξελικτική διαδικασία. Η ταινία έτσι θα μπορούσε να παίζει επεισόδια απείρου μήκους, περιγράφοντας ατέλειωτες παράλληλες ιστορίες. Αυτή η τακτική τραυματίζει το όποιο ενδιαφέρον για το φιλμ…

Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις καλές προθέσεις του σκηνοθέτη που όμως δεν φτάνουν για να γοητεύσει το κοινό του σ’ αυτή την πρώτη σκηνοθετική του προσπάθεια σε ταινία μεγάλου μήκους.

Μια ταινία που σημαδεύει στην πρόσφατη ευαισθησία των Ελλήνων για το προσφυγικό δράμα. Για γερά νεύρα.

Οι ταινίες της εβδομάδας: Η έκπληξη της χρονιάς -To Creed με τον Σταλόνε [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 6

Interruption -Δράμα/2015

  • Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζώης
  • Παίζουν : Αλεξανδρος Βαρδαξόγλου, Βασίλης Ανδρέου, Κωνσταντίνος Βουδούρης, Παύλος Ιορδανόπουλος, Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη, Χρήστος Καρτέρης, Σοφία Κόκκαλη, Ρομάνα Λόμπατς, Αγγελική Μαργέτη.

Τι Συμβαίνει

Παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου της εταιρίας παραγωής.

Οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους. Η παράσταση της «Ορέστειας» ξεκινάει. Ξαφνικά, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητάνε συγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μια μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο.

Το Interruption είναι μια αντιπαραβολή του μύθου της Ορέστειας με το σήμερα. Σε ένα κατάμεστο θέατρο, μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, διακόπτει την παράσταση της Ορέστειας και προσκαλεί το κοινό να καθορίσει αυτό την εξέλιξή της. Η ταινία, η οποία έχει γυριστεί εξ' ολοκλήρου στο θέατρο Παλλάς, είναι ένα κινηματογραφικό ταξίδι σε ένα no man’s land όπου δύσκολα μπορείς να διαχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα, τη λογική από το παράλογο, τους ανθρώπους από τους ρόλους τους. Η μοναδική εμπειρία θέασης και η πρωτοποριακή αισθητική της ταινίας έχουν επισημανθεί ιδιαίτερα από κριτικούς κινηματογράφου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κατατάσσοντας την ταινία διεθνώς ως ένα «εξαιρετικό και εμπνευσμένο κινηματογραφικό ντεμπούτο, ταυτόχρονα αγωνιώδες και τολμηρό που σε ακολουθεί για πολύ μετά αφότου τα φώτα της αίθουσας ανάψουν» όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι ξένες κριτικές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σιλβέστερ Σταλόνε
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ