Le Figaro: Η Ελλάδα μπαίνει σε καραντίνα, απειλείται ο τουρισμός - iefimerida.gr

Le Figaro: Η Ελλάδα μπαίνει σε καραντίνα, απειλείται ο τουρισμός

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγαλώνει η πίεση προς την Ελλάδα για τον τρόπο που διαχειρίζεται το μεταναστευτικό. Η χώρα μας έλαβε προειδοποίηση ότι αν σε τρεις μήνες δεν ελέγξει τα σύνορά της θα αποχωρήσει από τη ζώνη Σένγκεν.

Ο ξένος Τύπος παρακολουθεί τις ραγδαίες εξελίξεις και καταγράφει τις δραματικές συνέπεις που θα έχει για την Ελλάδα ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων. Η γαλλική Le Figaro, με τίτλο «Ελλάδα: Η τουριστική περίοδος βρίσκεται σε πίεση», προειδοποιεί ότι η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο αν κλείσουν τα σύνορα και παγιδευτούν εδώ οι μετανάστες.

Γράφει αναλυτικά:

«Η Κομισιόν προειδοποίησε την Ελλάδα ότι "παραμέλησε σοβαρά τις υποχρεώσεις της" στον τρόπο διαχείρισης των συνόρων της και της επέβαλε να πάρει δραστικά μέτρα εντός των επόμενων τριών μηνών. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει στη ζώνη Σένγκεν προσωρινά, αλλά ο ορίζοντας αρχίζει να γίνεται απειλητικός για την τουριστική περίοδο που έρχεται.

Η Κομισιόν και ο Γιούνκερ έστειλαν και στις άλλες πρωτεύουσες μια μυστική έκθεση, στην οποία περιγράφουν τι παραμέλησε η Ελλάδα στο ζήτημα των προσφύγων. Είναι η αρχή μιας διαδικασίας η οποία μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο των συνόρων γύρω από την Ελλάδα, από τον ερχόμενο Μάιο. Το δεύτερο βήμα θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, όταν οι 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν θα επικυρώσουν το σχέδιο της Κομισιόν.

Η Αθήνα θα πρέπει στους επόμενους τρεις μήνες να ελέγξει τα θαλάσσια σύνορά της, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε περίπτωση αποτυχίας, μια Σύνοδος Κορυφής θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως για το κλείσιμο των συνόρων, διάρκειας έξι μηνών, που θα μπορεί να ανανεωθεί δύο φορές.

Η Ελλάδα δεν θα εξαιρεθεί, ούτε θα αποβληθεί από τη ζώνη Σένγκεν, ισχυρίζονται στις Βρυξέλλες, αφού αυτή η προσωρινή "καραντίνα" προβλέπεται από τον κώδικα Σένγκεν. Οι έλεγχοι εξόδου θα εφαρμόζονται στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, αφού η Ελλάδα δεν έχει χερσαία σύνορα με τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης Σένγκεν. Αλλά η πίεση ανεβαίνει για την Ελλάδα, η οποία έχει τον τουρισμό ως πρώτη του βιομηχανία».

Σκληρή γλώσσα από τους εταίρους

Η Ελλάδα θεωρείται ανίκανη να καταγράψει τους μετανάστες, οι οποίοι συνωστίζονται στα σύνορά της. Η σκληρή απόφαση να κλείσουν τα σύνορα ελήφθη την περασμένη Δευτέρα στο Αμστερνταμ, από τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι ζήτησαν από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να ετοιμάσει το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει να κλείσουν τα σύνορα ως το τέλος του 2017, αν χρειαστεί.

Ο πιο σκληρός σε αυτή τη σύσκεψη ήταν ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος πίεσε την Αθήνα να ελέγξει την έξοδο προς την Ευρώπη των μεταναστών και να καταγράψει ατομικά τον κάθε μετανάστη που φτάνει στα σύνορά της. Ο Γερμανός ομόλογός του Τόμας Ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα ένα χρονικό περιθώριο πριν αποβληθεί από τη ζώνη Σένγκεν.

Από το περασμένο καλοκαίρι η ΕΕ βοηθάει την Αθήνα να αντιμετωπίσει οικονομικά -αλλά και με ειδικούς και υλικό- τις μεταναστευτικές ροές. Από τα 5 hotspots που ζητήθηκαν από την Ελλάδα να δημιουργήσει, τελικά μόνο ένα λειτουργεί σήμερα. «Αν μια χώρα δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, πρέπει να μειωθούν οι δεσμοί της με τη ζώνη Σένγκεν» δήλωσε ορθά-κοφτά ο Αντερς Ιγκεμαν, ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας.

108.000 μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα και αυτό ανεβάζει συνολικά στο 1,04 εκατ. τους μετανάστες για το 2015, ήτοι 5 φορές περισσότεροι από το 2014. Ο περισσότεροι από αυτούς πήραν τον δρόμο για τον Βορρά και για τη Γερμανία, διά της οδού των Βαλκανίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Le Figaro Ελλάδα απειλείται Τουρισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ