Η Σουηδία ετοιμάζεται να απελάσει 80.000 αιτούντες άσυλο - iefimerida.gr

Η Σουηδία ετοιμάζεται να απελάσει 80.000 αιτούντες άσυλο

Tt News Agency/Reuters
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Σουηδία σχεδιάζει να απελάσει έως και 80.000 αιτούντες άσυλο που έφτασαν στη χώρα το 2015 και των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, ενημέρωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Anders Ygeman.

«Μιλάμε για 60.000 ανθρώπους, αλλά ο αριθμός θα μπορούσε να ανέβει στους 80.000», είπε ο υπουργός στα Σουηδικά Μέσα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ζήτησε από την αστυνομία και τις αρχές που είναι υπεύθυνες για τους μετανάστες να οργανώσουν την απέλασή τους.

Ο Ygeman δήλωσε ότι οι απελάσεις, που κανονικά γίνονται με εμπορικές πτήσεις, θα πρέπει να γίνουν με την χρήση ειδικά ναυλωμένων αεροσκαφών λόγω του μεγάλου αριθμού που αυξήθηκε με την πάροδο των ετών.

Το προτεινόμενο μέτρο ανακοινώθηκε ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει μία κρίση στην οποία δεκάδες χιλιάδες μετανάστες φτάνουν στις ελληνικές ακτές, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις συγκρούσεις σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και Αφγανιστάν, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ελλάδα μέχρι στιγμής το 2016, με περισσότερους από 170 να έχουν χάσει την ζωή τους στην προσπάθεια να περάσουν την κρύα θάλασσα.

Η Σουηδία, που είναι μία χώρα 9,8 εκατομμυρίων ανθρώπων, ανήκει στις χώρες της Ε.Ε. που έχουν δεχτεί μεγάλο αριθμό προσφύγων σε σχέση με τον πληθυσμό της. Η Σουηδία δέχτηκε περισσότερους από 160.000 αιτούντες άσυλο το 2015.

Αλλά ο αριθμός της προσέλευσης προσφύγων στη χώρα μειώθηκε δραματικά όταν η Σουηδία ανακοίνωσε στις 4 Ιανουαρίου ότι θα προχωρήσει σε συστηματικούς ελέγχους διαβατηρίων στους ταξιδιώτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση δολοφονίας μίας 22χρονης εργαζόμενης σε κέντρο για ασυνόδευτα παιδιά κοντά στο Γκέτενμποργκ, προκάλεσε ερωτήσεις για τις συνθήκες που ισχύουν στα εν λόγω κέντρα στα οποία οι λίγοι εργαζόμενοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με παιδιά που έχουν τραυματικές μνήμες από τον πόλεμο.

Στη γειτονική Δανία, η κυβέρνηση ενέκρινε αυτή την εβδομάδα νομοθεσία κατάσχεσης των πολύτιμων αντικειμένων των προσφύγων σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η μεταναστευτική ροή. Κάποιοι έχουν παρομοιάσει τις προτάσεις της Δανίας για την κατάσχεση του χρυσού και άλλων τιμαλφών με όσα έκαναν στους Εβραίους οι Ναζί κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σουηδία απέλαση αιτούντες άσυλο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ