Τα σενάρια της επόμενης μέρας - iefimerida.gr

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τη χώρα να περνά τις πιο δύσκολες στιγμές και μες την αβεβαιότητα να κυριαρχεί τα σενάρια που παραμένουν στο τραπέζι για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα φαίνεται να είναι τέσσερα.

Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το iefimerida.gr, είναι ότι το πρόσωπο που θα αναλάβει στην κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι ο κ. Βενιζέλος ο οποίος μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε σε νέα κυβέρνηση «ευρύτερης ενότητας» με ορίζοντα τον Φεβρουάριο ενώ απαρίθμησε και τις δέκα προτεραιότητες αυτής της νέας κυβέρνησης, για την οποία δεν γνωρίζουμε ούτε τη σύνθεση ούτε από ποιες πολιτικές δυνάμεις θα στηριχτεί.

Ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια τέτοια κυβέρνηση, ζητώντας και πάλι κυβέρνηση τεχνοκρατών με χρονικό ορίζοντα 6 εβδομάδων, η οποία θα εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση -την οποία δεσμεύεται ότι θα ψηφίσει, όχι όμως και τα εφαρμοστικά μέτρα- και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς ζητά να μην τεθεί ως προαπαιτούμενο να γίνει η ψήφιση της σύμβασης με την αυξημένη πλειψηφία των 180 εδρών, καθώς θεωρεί ότι αυτό σημαίνει οτι η Βουλή συναινεί σε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Αν η Νέα Δημοκρατία, όπως φαίνεται, εμμείνει στην άρνησή της τότε η προσπάθεια του πρωθυπουργού, για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ναυαγεί και μένει να φανεί με ποιά πρόσωπα και με ποιων κομμάτων την υποστήριξει θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Δεύτερη εκδοχή είναι η κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία προϋποθέτει τη συμμετοχή και των δύο μεγάλων κομμάτων, η οποία, εφόσον συμφωνηθεί, εκτιμάται ότι θα παρακινήσει και θα κατευθύνει στον δρόμο της συνεργασίας και άλλα κόμματα. Ωστόσο βασικό εμπόδιο παραμένει η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αντώνη Σαμαρά, Ένας μεγάλος συνασπισμός μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν επικρατήσουν συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά.

Τρίτο σενάριο του αφορά τη συνεργασία της κυβέρνησης με τον ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία, χωρίς όμως να ικανοποιεί την Ευρώπη που επιθυμεί συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων.
Μια τελευταία λύση είναι να επιδιωχθεί και να προκύψει ενδεχομένως συνεργασία μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και κάποιων «γαλάζιων» βουλευτών που έχουν ήδη εκδηλώσει δημοσίως την πρότασή τους για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Πάντως υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην αλλάξει τίποτε όπου το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει στην κυβέρνηση, ωστός ε αυτήν την περίπτωση η ένταση μεταφέρεται και πάλι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπου αρκετοί βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης υπό τον όρο να αποχωρήσει από το ο Γιώργος Παπανδρέου

Το σενάριο πάντως που φαίνεται να απομακρύνεται είναι αυτό το πρόωρων εκλογών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ