Την ευθύνη στην Ελλάδα και την κυβέρνηση της για το προσφυγικό, και την αντιμετώπισή του, ρίχνει με άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».
«Πολύ απλά, φταίνε οι Έλληνες» είναι ο τίτλος στο άρθρο της στο οποίο ο δημοσιογράφος περιγράφει την Ελλάδα που καλείται να επωμιστεί το βάρος σχεδόν ολόκληρης της προσφυγικής κρίσης.
«Κατά την ευρωκρίση οι Έλληνες είχαν συνηθίσει στις προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες και την υπόλοιπη Ευρώπη. Τώρα όμως το μικρό νοτιοευρωπαϊκό κράτος γίνεται και στη δεύτερη μεγάλη κρίση της ΕΕ, ο αποδιοπομπαίος τράγος», επισημαίνει η εφημερίδα.
Ο αρθρογράφος αναφέρεται επίσης στο αίτημα της ΕΕ, να διαφυλάξει η Ελλάδα καλύτερα τα σύνορα της και σχολιάζει με χαρακτηριστικό τρόπο:
«Εάν δεν συμβεί αυτό τότε οι πολιτικοί της Αυστρίας, του Βελγίου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν έτοιμη τη γρήγορη λύση: έξω με τις κλωτσιές. Για άλλη μια φορά. Αυτή τη φορά όμως όχι από την ευρωζώνη, αλλά από τη ζώνη Σένγκεν. Για αυτό και χρειάζεται μια συνολικά κοινή ευρωπαϊκή λύση».
Τσίπρας: Να ανταποκριθεί η Ευρώπη στις δεσμεύσεις της
Από το Ισραήλ, μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας αντεπιτέθηκε στους Ευρωπαίους, καλώντας τους να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους και να σταματήσουν το «παιχνίδι» της απόδοσης ευθυνών (blame game).
«Να σταματήσει το blame game. Δεν είναι αποτελεσματικό. Είναι σημαντική η συνεισφορά μας στην Ευρώπη, δεν έχει σημασία αν την καταλαβαίνουν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες. Η πραγματικότητα είναι καταγεγραμμένη και αναγνωρισμένη», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η λύση πρέπει να δοθεί στη Συρία και με τη συνεργασία της Τουρκίας, σε συνεννόηση για τον καταμερισμό των βαρών.
Καμπάνα από Κομισιόν: 3 μήνες διορία, αλλιώς κλείνουν τα σύνορα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι η Ελλάδα «αμέλησε σοβαρά» τα καθήκοντά της όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων της ζώνης Σένγκεν.
Δίνει στην Αθήνα διορία τριών μηνών προκειμένου να ελέγξει τα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι άλλες χώρες της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης θα κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα!
«Το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παραμέλησε σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις στους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων που πρέπει να αντιμετωπιστούν (...) από τις ελληνικές Αρχές», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Σοβαρά προβλήματα στον έλεγχο των ελληνικών συνόρων διαπίστωσε Κομισιόν
Ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόφσκις ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε ένα σχέδιο έκθεσης για την κατάσταση στα ελληνικά συνορά, βασισμένη σε επιτόπιες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο. Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται όπως είπε με πλημμελείς διαδικασίες καταγραφής, δακτυλοσκόπησης και ελέγχου των εγγράφων των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και με την έλλειψη διασύνδεσης με τα δεδομένα ευρωπαϊκών υπηρεσιών, όπως η Ιντερπόλ. Ο Επίτροπος αναγνώρισε ωστόσο ότι από τον Νοέμβριο και μετά έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος. Ανέφερε επίσης ότι αν το σχέδιο της Επιτροπής εγκριθεί, με ειδική πλειοψηφία, από τις χώρες της ζώνης Σέγκεν, η Επιτροπή θα συντάξει συστάσεις προς την Ελλαδα οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός τριμήνου. Στην αντίθετη περίπτωση θα μπορούν, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, οι χωρες της ζώνης του Σέγκεν να επαναφέρουν ελέγχους στα συνορά τους ως το μέγιστο χρονικό διάστημα των δύο ετών και όχι των έξι μηνών, όπως σήμερα ισχύει.
Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της Κομισιόν ΕΔΩ
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την είδηση
FT:Xαστούκι της ΕΕ στην Ελλάδα για την περιφρούρηση των συνόρων
ΒΒC: Η Ευρώπη προειδοποιεί την Ελλάδα για τους συνοριακούς ελέγχους
Η Ευρώπη θέλει να υψώσει «τείχος» στα Σκόπια
Την ΠΓΔΜ και όχι την Ελλάδα όσον αφορά στο θέμα του προσφυγικού στηρίζει ο πρόεδρος τη Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα αντί να καταφύγουν στην Γερμανία.
Αυτό προκύπτει από επιστολή του προς τον Σλοβένο Πρωθυπουργό, την οποία έχιε στη διάθεσή του το Politico. Σε αυτή ο πρόεδρος της Κομισιόν τάσσεται υπέρ της πρότασης να ενισχυθούν τα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα, έτσι ώστε να ανακοπεί η ροή των προσφύγων προς τον βορρά με την στήριξη της Ε.Ε.
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, οι περισσότεροι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα, θα παραμείνουν εδώ ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τις χώρες διέλευσης, και τελικά την Αυστρία και την Γερμανία.
«Καλωσορίζω την πρότασή σας» έγραψε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Σλοβένο πρωθυπουργό διαβεβαιώνοντάς τον για την στήριξη της Κομισιόν στο σχέδιό του το οποίο προβλέπει ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα προσφέρουν βοήθεια στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μέσω της απόσπασης αστυνομικών/επιβολής του νόμου, και μέσω παροχής εξοπλισμού ώστε να υποστηρίξει τους ελέγχους στα σύνορα της.
Δεδομένου ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της Ε.Ε., ο Γιουνκέρ είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταλήξουν σε διμερείς συμφωνίες με την κυβέρνηση των Σκοπίων ώστε να αναπτύξουν αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ελλάδα. Οι κανόνες που ισχύουν για την υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ επιτρέπονται μόνο για αποστολές εντός της ΕΕ, όχι για την «ανάπτυξη των αξιωματικών στο πλαίσιο μίας κοινής επιχείρησης της Frontex στο έδαφος μιας τρίτης χώρας».
Η πρόταση που έκανε ο Γιούνκερ τον περασμένο Δεκέμβριο για ενίσχυση της Frontex θα κάλυπταν αυτό ακριβώς το «κενό», σημειώνει το Politico, και θα άνοιγαν τον δρόμο για αποστολές της εκτός της επικράτειας της Ε.Ε.
Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει επίσης ότι οι χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της μεταναστευτικής οδού στα Δυτικά Βαλκάνια, είτε ανήκουν στην ΕΕ είτε όχι, θα πρέπει να ενημερώνουν τις γειτονικές χώρες για τους πρόσφυγες.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η επιστολή Γιούνκερ έρχεται την στιγμή που η Ελλάδα έχει δεχθεί σκληρή κριτική από την Γερμανία και την Αυστρία, δύο χώρες που έχουν προειδοποιήσει με αποπομπή από την ζώνη Σένγκεν στην περίπτωση που δεν κάνει περισσότερα για ελέγξει τα σύνορά της τόσο στον βορρά όσο και στον νότο.