Πίτερ Λίντμπεργκ: Ο πιο σημαντικός φωτογράφος μόδας παγκοσμίως έρχεται την Ελλάδα [εικόνες] - iefimerida.gr

Πίτερ Λίντμπεργκ: Ο πιο σημαντικός φωτογράφος μόδας παγκοσμίως έρχεται την Ελλάδα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θα παρουσιάσει φωτογραφίες του στην γκαλερί Gagosian στο Κολωνάκι. Μη χάσετε αυτή την έκθεση.

Γεννήθηκε το 1944 και μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και η πρώτη του δουλειά, 16 ετών, ήταν ο στολισμός βιτρινών. Αργότερα σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου αλλά αυτό που τον ενδιέφερε περισσότερο ως φοιτητή δεν ήταν τόσο να ζωγραφίζει όσο να αναζητεί τι ήταν εκείνο που ενέπνεε στους μεγάλους ζωγράφους τα σπουδαία έργα τους. Καθώς δεν αισθανόταν ικανοποιημένος από τη ζωγραφική, ταξίδεψε για δύο χρόνια στην Ισπανία και στο Μαρόκο, και μετά επέστρεψε στο Ντίσελντορφ για να σπουδάσει φωτογραφία. Εκείνα τα χρόνια τον ενεδιέφεραν περισσότεροι οι φωτορεπόρτερ, οι φωτογράφοι δρόμου και οι ντοκιμαντερίστες φωτογράφοι.

Πίτερ Λίντμπεργκ: Ο πιο σημαντικός φωτογράφος μόδας παγκοσμίως έρχεται την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Pascal Greggory & Daphne Groeneveld 2011. Φωτο: Peter Lindbergh

Κάπως έτσι εξηγείται ο ιδιαίτερος τρόπος του να φωτογραφίζει. Δεν κοιτάζει μόνο το θέμα κοιτάζει πίσω από αυτό. Την έμπνευση πίσω από το θέμα, είτε αυτό είναι τοπίο είτε είναι πρόσωπο.

Πίτερ Λίντμπεργκ: Ο πιο σημαντικός φωτογράφος μόδας παγκοσμίως έρχεται την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Πάντως εμείς γνωρίζουμε τον Πίτερ Λίντμπεργκ ως τον μεγαλύτερο ίσως εν ζωή φωτογράφο των μοντέλων και των σταρ, στα ισχυρότερα περιοδικά μόδας και lifestyle παγκοσμίως. Εκείνος φωτογράφησε πρώτος τη χρυσή πεντάδα Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Ευαντζελίστα, Ναόμι Κάμπελ, Κρίστι Τέρλινγκτον και Τατιάνα Πάτιζ για το εξώφυλλο της Βρετανικής Vogue (Ιανουάριος 1990). Χάρη σ΄εκείνη τη φωτογραφία, άρχισε η παντοδυναμία των σούπερ μοντέλων στον κόσμο της μόδας, η οποία διήρκεσε για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Πίτερ Λίντμπεργκ: Ο πιο σημαντικός φωτογράφος μόδας παγκοσμίως έρχεται την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Cristen McMenamy, Le Touquet, France, 2009 © Peter Lindbergh, Courtesy Gagosian Gallery

Ο Λίντμπεργκ όμως πέρα από τη φωτογραφία, ασχολείται ενεργά και με το ντοκιμαντέρ: Models, The Film (1991), Inner Voices (1999) – Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Τορόντο το 2000, Pina Bausch, Der Fensterputzer (2001) και Everywhere at Once (2008) με αφήγηση της Ζαν Μορό - παρουσιάστηκε στις Κάννες και στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα το 2008.

Εννοείται φυσικά ότι οι φωτογραφίες του φιγουράρουν στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Στο Victoria & Albert Museum (Λονδίνο), στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέα Υόρκης (Νέα Υόρκη), στην Εθνική Πινακοθήκη Βικτώρια (Μελβούρνη), στο Κέντρο Πομπιντού (Παρίσι), στο Μουσείο Πούσκιν (Μόσχα) κ.α.

Πίτερ Λίντμπεργκ: Ο πιο σημαντικός φωτογράφος μόδας παγκοσμίως έρχεται την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Mariacarla Boscono, Numero, Deauville, France, 2006. © Peter Lindbergh/Courtesy Shirmer Mosel

Αυτός λοιπόν ο φωτογράφος, από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο, θα εκθέσει ορισμένες από τις φωτογραφίες του στο παράρτημα της γκαλερί Gagosian στην Αθήνα. Και θα έρθει και ο ίδιος για λίγες μέρες για να παρουσιάσει το έργο του. Σε ανάλογη έκθεση που είχε γίνει το 2014 στο Παρίσι, λόγω της τεράστιας προσέλευσης δόθηκε παράταση ενός μήνα...

Πίτερ Λίντμπεργκ: Ο πιο σημαντικός φωτογράφος μόδας παγκοσμίως έρχεται την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Nadja Auermann, Mojave Desert, California USA, 1996 © Peter Lindbergh, Courtesy Gagosian Gallery

Η έκθεση
Πίτερ Λίντμπεργκ, φωτογραφίες
Γκαλερί Gagosian: Μέρλιν 3, Κολωνάκι, Αθήνα
Εγκαίνια: 4 Φεβρουαρίου (17.00-21.00), τηλ. 210 3640215
Διάρκεια: ως 4 Απριλίου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ