«Αυτό που προέχει είναι το γενικότερο καλό», είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «φωτογραφίζοντας» τις κινητοποιήσεις των αγροτών αλλά και των ελευθέρων επαγγελματιών για το Ασφαλιστικό.
«Είμαστε σε μια περίοδο όπου διάφορες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, αντί να συζητάνε για τα προβλήματα της κοινωνίας, όπως π.χ. το θέμα της απασχόλησης, σε σχέση με τα προβλήματα του χώρου τους, κλείνονται σε μια λογική εσωστρέφειας και μπαίνουν σε μια λογική πώς θα διαχειριστούν τα ειδικά δικά τους μικροσυμφέροντα. Όταν όμως ασχολείσαι μόνο με τα συμφέροντα του χώρου σου, του κλάδου σου και δεν ασχολείσαι με το ποια είναι τα οφέλη για την κοινωνία, ποια είναι για την πατρίδα, ποια είναι για τους πολίτες, τότε οδηγείσαι σε συγκεκριμένους δρόμους», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα ναυτιλιακού συνεδρίου της Ναυτεμπορικής, ο Τ. Αλεξιάδης, ενώ άσκησε κριτική και στα κόμματα που ενώ ψήφισαν το καλοκαίρι το Μνημόνιο, αρνούνται να ψηφίσουν τώρα για την εφαρμογή του.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επιχείρησε, επίσης, να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ανθρώπων της ναυτιλίας- και όχι μόνο- υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός φορολογικών αιφνιδιασμών, καθώς όλα είναι αποτυπωμένα στο Μνημόνιο. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στο Μνημόνιο και στον Προϋπολογισμό υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις, που χρήζουν εξειδίκευσης και διευκρινίσεων, απ' όπου θα φανεί και το ποιος θα σηκώσει επιπλέον βάρη. Συγκεκριμένα, υπάρχει σαφής πρόβλεψη για 150 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα από πού θα προκύψουν αυτά και πολύ περισσότερο για το τι θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη μνημονιακή δέσμευση για ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογική κλίμακα.
Σαφής πρόβλεψη υπάρχει και για 142,2 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια και μένει να διευκρινιστεί ποιοι θα είναι οι νέοι συντελεστές, που θα πρέπει να εφαρμοστούν στα περσινά εισοδήματα, με δεδομένο ότι υπάρχει πρόβλεψη εσόδων εντός του 2016. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε φέρει διάταξη για την αύξηση των συντελεστών (στο 15% από 11% και στο 35% από 33%) κατ' εφαρμογήν του Μνημονίου, την οποία απέσυρε άρον- άρον.
Όσον αφορά στα αποτελέσματα του Προϋπολογισμού του 2015, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι υπήρξε τελικά υπέρβαση του στόχου παρά τις προβλέψεις. Η αλήθεια είναι ότι όντως από τη στιγμή που δεν "μετράνε" για το Πρόγραμμα τα έσοδα από το Ευρωσύστημα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού (σε ταμειακή βάση) είναι περίπου 1,6 δισ ευρώ πάνω από το στόχο.
Ωστόσο, υπάρχουν δύο αστερίσκοι:
- O στόχος αυτός είναι αναθεωρημένος κατά περίπου 2,2 δισ ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις
- Tα φορολογικά έσοδα του 2015 υπολείπονται κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ των φορολογικών εσόδων του 2014, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν το καλοκαίρι.