Αν σχεδιάζατε να επισκεφθείτε τους καταρράκτες του Νιαγάρα μάλλον θα πρέπει να το... επισπεύσετε. Και αυτό γιατι μπορεί σύντομα (προσωρινά βέβαια) να... κλείσουν. Να στερέψουν, να σταματήσει η ροή του νερού.
Ολο αυτό βέβαια θα γίνει προκειμένου να προχωρήσει ένα έργο, η κατασκευή δύο γεφυριών.
Σύμφωνα με το Buffalo News αυτή την εβδομάδα οι αρμόδιοι του «New York State Parks» θα συζητήσουν το ενδεχόμενο της αντικατάστασης δύο γεφυρών που χτίστηκαν το 1901 και επιτρέπουν στους τουρίστες να επισκέπτονται δύο μικρά νησάκια που βρίσκονται δίπλα στους καταρράκτες. Δύο από τις τρεις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ προβλέπουν την προσωρινή διακοπή της ροής του νερού. Αν κάποιο από αυτά τα σχέδια περάσει, τότε η πλευρά των καταρρακτών που βρίσκεται στην Αμερική θα πρέπει να «στραγγίξει» προσωρινά, όπως ακριβώς είχε γίνει, για παρόμοιο λόγο και το 1969 (για τη διενέργεια γεωλογικών ερευνών).
Ως Νιαγάρας αποκαλείται το σύνολο τριών καταρρακτών στα αμερικανοκαναδικά σύνορα. Πρόκειται για τους American Falls και Bridal Veil Falls που βρίσκονται στην αμερικανική πλευρά και τον Horseshoe που βρίσκεται στην καναδική πλευρά.
Η μία από τις δύο γέφυρες που πρέπει να ξαναχτιστούν
Οι δύο καταρράκτες ενδεχομένω και να αποξηρανθούν καθώς μια έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις γέφυρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές πρέπει να αντικατασταθούν πλήρως και ειδικοί αναφέρουν ότι η κατασκευή τους πρέπει να γίνει σε ξηρό έδαφος για να εξασφαλιστεί ότι οι βάσεις των νέων γεφυρών θα είναι χτισμένες πάνω στο βραχώδες υπόστρωμα αλλά και για να διευκολυνθεί η αφαίρεση των αρχικών γεφυρών μετά την κατεδάφισή τους.
Και αν σε πρώτη σκέψη η «αφυδάτωση» των Καταρρακτών του Νιαγάρα φαντάζει σαν... αθλος του Ηρακλή, σε δεύτερη πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πάνω από το 80% του νερού του ποταμού Νιαγάρα ρέει στον καταρράκτη Horseshoe (του τρίτου καταρράκτη που μαζί με τους άλλους δύο σχηματίζει συνολικά τους καταρράκτες του Νιαγάρα) που είναι στην πλευρά του Καναδά.
Το υπόλοιπο 20% του νερού που ρέει προς τους άλλους δύο καταρράκτες που βρίσκονται στην αμερικανική πλευρά. Αυτή η ποσότητα νερού θα ανακατευθυνθεί προς τον Horseshoe στην καναδική πλευρά και έτσι οι άλλοι δύο θα... στεγνώσουν.
Αν και η όλη διαδικασία για την αφυδάτωση των καταρρακτών εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δυο χρόνια, οι καταρράκτες θα μείνουν χωρίς νερό για έξι μήνες.
Εικόνες από την αφυδάτωση του 1969: