Η πρωταγωνίστρια, Βιργινία Ταμπαροπούλου μας μίλησε για την αινιγματική παράσταση.
Ένας χώρος εργοταξίου, πίσω από τζαμαρίες γεμάτος φωριαμούς εργατών. Πολλές καρέκλες ένα τραπέζι, ξεχειλισμένα σκουπίδια στους κάδους και λάμπες φθορίου να τρεμοπαίζουν. Στη μέση ένας μεσήλικας άντρας και μία νεαρή γυναίκα. Το «Μαυροπούλι» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη παρουσιάζεται στο θέατρο «Σημείο». Ένα άκρως σοκαριστικό κείμενο του David Harrower που μαγνητίζει για την αθώα γύμνια των ηρώων του. Δυο άνθρωποι που ζήσανε κάτι υπέροχο και φρικαλέο ταυτόχρονα.
Σαν μία άλλη Λολίτα
Τo έργο πραγματεύεται ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο και δυστυχώς διαχρονικό, την παιδεραστία. Όμως δεν μένει μόνο σε αυτό, αλλά εμβαθύνει στους ήρωες και τα κίνητρά τους, ώστε να αναρωτιέσαι τελικά για το ποιος είναι ο θύτης και ποιο το θύμα.
Πρόκειται για μια συνάντηση της 27χρονης Ούνα και του 55χρονου Ρέυ, δεκαπέντε χρόνια μετά την τελευταία φορά που βρέθηκαν. Το ιδιαίτερο της σχέσης των δύο κι αυτής της συνάντησης, είναι ότι όταν το κορίτσι ήταν 12 χρονών κι ο άντρας 40, είχαν σεξουαλικές επαφές.
Στο ρόλο του ώριμου πια άνδρα, ο εξαιρετικός Αλέξανδρος Μυλωνάς στις δύσκολες εξομολογητικές στιγμές του ήρωα του, καθηλώνει με τη βατή του, χωρίς φαμφάρες, ερμηνεία.
Στον απαιτητικό ρόλο της Ούνα, η Βιργινία Ταμπαροπούλου, μία καλλιτέχνης που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα στο μέλλον.
«Όπως αντιλαμβανόμαστε,από τη φύση της αυτή η ιστορία παραπέμπει σε έννοιες όπως η παιδοφιλία, η κακοποίηση. Άραγε όμως ήταν μια ιστορία παιδοφιλίας ή μήπως μια ιστορία έρωτα. Εμείς,σε αυτή την παράσταση, σε αυτή την παράξενη σχέση διαβάσαμε έναν ειλικρινή, κι ας μου επιτραπεί,έναν αγνό ερωτικό δεσμό. Εναν δεσμό,έναν μεγάλο έρωτα που δεν έπρεπε ποτέ να υπάρξει, δεν ήταν ο χρόνος του να υπάρξει.
Η Ούνα, 15 χρόνια μετά εμφανίζεται απροσδόκητα στο χώρο εργασίας του Ρέυ, έναν χώρο αποστειρωμένο μεν, αλλά με πολλά σκουπίδια δε, ψάχνοντας απαντήσεις, ψάχνοντας τη λύτρωση. Εγκλωβισμένη στο ίδιο της το παρελθόν, είναι σχεδόν φάντασμα του ίδιου της του εαυτού. Θέλει να μάθει την αλήθεια του Ρέυ, θέλει να μάθει γιατί την εγκατέλειψε, θέλει να αρχίσει πάλι να ζει».
Μαυροπούλια: επιθετικά πουλιά με εξαιρετικά βρώμικες συνήθειες
«Σαν ένα τέτοιο η ηρωίδα μου τσιμπολογάει, ψάχνει ανάμεσα στα σκουπίδια να βρει κάτι, μια απάντηση, μια καλή ανάμνηση, έναν τρόπο να αρχίσει πάλι να ζει. Η Ούνα ήταν ένα κορίτσι διαφορετικό από τα άλλα. Ήταν ένα κορίτσι με βλέμμα μοναχικό,γυναικείο. Σαν μια άλλη Λολίτα διάλεξε τον Ρέυ,τον φλέρταρε,τον ερωτεύτηκε και έγινε θύμα αυτής της της επιλογής. Κακοποιήθηκε από την κοινωνία, από την οικογένεια της, από τους γιατρούς. Κρίθηκε και καταδικάστηκε από όλους αυτούς για αυτή την άρρωστη σχέση. Η Ούνα ήταν ένας ανήλικος θύτης στα 12 της, διάλεξε με όλη της την παιδική αφέλεια να αγαπήσει αυτόν τον άντρα και τον αγάπησε. Το ίδιο και αυτός. Είναι ένα αγρίμι τραυματισμένο, μια ψυχή οργισμένη, πικραμένη και βαθιά πληγωμένη».
Ζωές σαν τα σκουπίδια που βγαίνουν ξέχειλα από τους κάδους
Ο συγγραφέας εκθέτει τον Ρέυ, τον φέρνει αντιμέτωπο με το θέμα της κακοποίησης. Ο ήρωας δεν αποποιείται των ευθυνών του, το αντίθετο μάλιστα. Τις αναλαμβάνει, πληρώνει το τίμημα της πράξης του, αλλάζει όλη του τη ζωή για να μπορέσει να ζήσει.
Αυτοί οι δύο άνθρωποι έχουν στιγματιστεί,οι ζωές τους έχουν χαραχτεί κι οριστεί για πάντα μετά από αυτό που έζησαν.
«Τελικά πόσο εύκολο είναι να κατηγορούμε να βάζουμε ταμπέλες πολύ γρήγορα» αναρωτιέται η Βιργινία Ταμπαροπούλου. «Οι ζωές τους,σκουπίδια,σκόρπιες μνήμες και τραύματα. Και οι δύο είναι θύματα,και οι δύο είναι θύτες. Ένα έργο που αποκαλύπτει ότι καμιά φορά η αλήθεια βρίσκεται καλά κρυμμένη στις ψυχές των ανθρώπων, στις δικές τους προσωπικές αλήθειες και όχι στην ετυμηγορία του κοινωνικού ιστού. Αυτοί οι δύο άνθρωποι ερωτεύτηκαν και καταστράφηκαν. Εζησαν κάτι απαγορευμένο και ανέφικτο. Τώρα πια τους ενώνουν μόνο οι ενοχές, η ανάγκη για εξηγήσεις, για αλήθειες, αλλά και η ανάγκη να μπει μια τελεία».
Η παράσταση
«Το Μαυροπούλι» του David Harrower
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Βιργινία Ταμπαροπούλου, μαζί τους Άννα-Μαρία Κορνιά
Δευτέρα και Τρίτη (9:00μ.μ.)
Θέατρο Σημείο Χαριλάου Τρικούπη 4 (Πίσω από Πάντειο)- Καλλιθέα, Τηλ: 210 9229579
Είσοδος 12 ευρώ