Μουζάλας: Μας ζήτησαν στρατοπέδο 400.000 μεταναστών στην Αθήνα! - iefimerida.gr

Μουζάλας: Μας ζήτησαν στρατοπέδο 400.000 μεταναστών στην Αθήνα!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 300-400.000 μεταναστών μέσα στην Αθήνα έθεσε ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών τη Δευτέρα, στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό στην Ολλανδία.

Αυτό αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «ο Βέλγος υπουργός έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300-400.000 μεταναστών στην Αθήνα».

Ανησυχία για τη Σένγκεν
Την ίδια ώρα ο κ. Μουζάλας εξέφρασε την ανησυχία του για τη Συνθήκη Σένγκεν. «Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται, ανησυχώ» τόνισε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό».

Υπενθυμίζεται πως η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ήταν ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στην Ελλάδα και χθες. «Η Σένγκεν είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης», παραδέχθηκε, μετά την 8ωρη σύσκεψη. «Εάν δεν κατορθώσουμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, τα ελληνοτουρκικά σύνορα, το εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης θα μετακινηθεί προς την κεντρική Ευρώπη», απείλησε προσερχόμενη στη σύνοδο.

Και δεν ήταν η μόνη. «Εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν. Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία», είπε από την πλευρά του ο Σουηδός ομόλογός της, Αντερς Ιγκεμαν, ενώ και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, κάλεσε την Ελλάδα «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου
Ο κ. Μουζάλας διέψευσε ότι τέθηκε θέμα για μη επαρκή φύλαξη των συνόρων από την Ελλάδα -με εξαίρεση, όπως είπε, την Αυστριακή υπουργό- και τόνισε ότι η θέση της Frontex, όπως εκφράστηκε στη Σύνοδο, ήταν «αθωωτική» για την Ελλάδα, αφού, όπως σημείωσαν, «η θάλασσα δεν είναι αγρός». Ανέφερε ότι η προθεσμία για τις 15 Φεβρουαρίου αναφορικά με τα hotspots είναι αντικειμενική. Αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά εκτίμησε ότι θα ξεπεραστεί και πως οφείλει η χώρα να το αντιμετωπίσει. Όπως ανακοίνωσε, τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.

FAZ: Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία απειλούν την Ελλάδα με «αποκλεισμό» από τη ζώνη Σένγκεν
Σύμφωνα με τη FAZ, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας απειλούν με «αποκλεισμό» της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διευθετήσει «τα του οίκου της» και μάλιστα μέσα «στις επόμενες εβδομάδες». Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη παράταση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα και μετά τον Μάιο, ο Ντε Μεζιέρ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Μάιος είναι ακόμα μακριά».

Η Frankfurter Allgemeine υπενθυμίζει πάντως ότι ο αποκλεισμός μίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν παρά τη θέλησή της είναι νομικά ανέφικτος, ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχουν δυνατότητες αυξημένων ελέγχων, οι οποίες εν μέρει ήδη υλοποιούνται, όταν για παράδειγμα συγκεκριμένες χώρες συμφωνούν μεταξύ τους να προστατεύσουν τα κοινά σύνορά τους παρά τα προβλεπόμενα από τη Σένγκεν.

FT: Να ανταλλάξει η Ελλάδα χρέος με... πρόσφυγες
Την ίδια ώρα σε άρθρο τους οι FT αναφέρουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να ανταλλάξει χρέος με πρόσφυγες. Στο άρθρο αναφέρεται πως το τελευταίο εξάμηνο η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει δύο μεγάλες κρίσεις. Η μία αφορά το ευρώ και η άλλη το προσφυγικό. Από σύμπτωση, οι ίδιες δύο χώρες βρίσκονται στο επίκεντρο και των δύο προβλημάτων: η Ελλάδα και η Γερμανία.

Σύμφωνα με το αρθρογράφο της εφημερίδας Gideon Rachman, σε μια τέτοια περίπτωση -ανταλλαγής χρέους με πρόσφυγες- θα πρέπει η μεν Ελλάδα να δεχτεί να σφραγίσει τα σύνορά της προς την Ευρώπη και να κρατήσει όσους μπαίνουν στο έδαφός της σε καταυλισμούς που θα δημιουργηθούν στα νησιά και ως αντάλλαγμα η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχτεί να διαγράψει μέρος του χρέους. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σκεπτικό του αρθρογράφου, που δεν παραλείπει να παραλληλίσει την κατάσταση -όπως έχει σήμερα δημιουργηθεί- με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το σχέδιο αυτό φαίνεται ακραίο. Αλλά πτυχές του μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει διστακτικά να προωθούνται» σημειώνει ο αρθρογράφος και αναφέρεται στα όσα ειπώθηκαν κατά το χθεσινό συμβούλιο της Ευρώπης, όπου οι υπουργοί από διάφορες χώρες του βορρά κυρίως προειδοποίησαν την Ελλάδα με σφράγισμα των συνόρων της αν δεν αντιμετωπίσει εγκαίρως τις προσφυγικές ροές.

«Χωρίς καλή διαχείριση, θα μπορούσε να αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων η οποία είναι αντιμέτωπη με ανεργία 25% και ένα εθνικό χρέος που πλησιάζει το 180% του ΑΕΠ. Αλλά το τεράστιο χρέος της Ελλάδας μπορεί τελικά να είναι το κλειδί για την λύση του προβλήματος» αναφέρει ακόμα ο Gideon Rachman.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ