Στρατηγικές διαστάσεις για τη ΔΕΗ έχουν προσλάβει το θέμα των οφειλών προς την Επιχείρηση και οι ρευματοκλοπές, η αξία των οποίων μετράται πλέον σε πενταψήφια σε πενταψήφια νούμερα εκατομμυρίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, η αντιμετώπισή τους είναι στις άμεσες προτεραιότητες το 2016.
Το περιβάλλον όπως ήδη διαμορφώνεται θα είναι μετά από πολύ λίγα χρόνια εντελώς διαφορετικό από ό,τι το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης προσθέτοντας ότι η «ΔΕΗ θα κληθεί να διαχειριστεί μια εντελώς καινούργια κατάσταση, για την οποία επιβάλλεται ν΄αρχίσουμε σήμερα να προετοιμαζόμαστε, να σχεδιάζουμε και να παίρνουμε τα μέτρα μας.Όπως έχω τονίσει κατ΄επανάληψη για την επίτευξη των στόχων μας δεν υπάρχουν ταμπού. Καμμία προκατάληψη δε μπορεί να στέκεται εμπόδιο.»
Οι τέσσερις προκλήσεις της ΔΕΗ για το 2016, όπως τις περιέγραψε ο επικεφαλής του ομίλου, είναι
- Η οικονομική κατάσταση, που πλήττεται από τις ανεξόφλητες οφειλές και τις ρευματοκλοπές.
- Η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, η οποία με βάση τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις το 2030 θα έχει μειωθεί κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με το 2009. «Η προοπτική αυτή είναι ζοφερή, όχι μόνο για τη ΔΕΗ, άλλα και για την οικονομία της χώρας, της οποίας η εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα και η έκθεση στις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών θα αυξηθούν σε βαθμό πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.
- Η απώλεια μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, η οποία συνολικά στην αγορά διαμορφώνεται στο 4%, ωστόσο στην Εμπορική και Βιομηχανική χρήση Μέσης και Χαμηλής Τάσης αγγίζει το 20%.
- Την υποχρεωτική, βάσει των δεσμεύσεων έναντι των θεσμών, μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% (στα επόμενα 1-2 χρόνια) και 50% μέχρι το 2020.