Αντισυνταγματική η φορολόγηση απαλλοτριωμένων ακινήτων υπό δέσμευση - iefimerida.gr

Αντισυνταγματική η φορολόγηση απαλλοτριωμένων ακινήτων υπό δέσμευση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Οχι» στον φόρο κληρονομιάς που επιβλήθηκε με τον νόμο 3842/2010 και επέβαλε την άμεση καταβολή φόρου σε ακίνητα που βρίσκονται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης, είπε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν αντισυνταγματικές τις διατάξεις του επίμαχου νόμου, ο οποίος ανέτρεψε τα όσα ίσχυαν από το 1923, και όριζαν ότι τα ακίνητα που κληρονομούνται και έχουν κηρυχθεί ως αναγκαστικά απαλλοτριωθέντα, φορολογούνται κατά το χρόνο καταβολής της αποζημίωσης ή κατά το χρόνο άρσης της απαλλοτριώσεις τους.

Ο νέος νόμος όριζε ότι μέσα σε ένα χρόνο από την ψήφισή του, δηλαδή το 2011, όσοι κληρονομήσαν απαλλοτριωμένες εκτάσεις πρέπει να υποβάλλουν αναδρομικά δηλώσεις φόρου κληρονομιάς και να πληρώσουν φόρο κληρονομιάς, με συντελεστή 0,80 ή 0,75 κατά το σύστημα αντικειμενικών αξιών. Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 166/2016 απόφασή της έκρινε ότι η επίμαχη ρύθμιση του Ν. 3842/2010 είναι αντίθετη στα άρθρα 4 και 17 του Συντάγματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣτΕ φορολόγηση ακίνητα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ