Για την πολιτική, το ΠΑΣΟΚ, τα μνημόνια, τον αθλητισμό και την Αρση Βαρών μίλησε ο Πύρρος Δήμας.
Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές να είναι ξανά υποψήφιος.
Αναλυτικά όσα είπε στον Sport FM:
Για την θρυλική ατάκα του Χρήστου Ιακώβου «κάτσε κάτω απ’ την μπάρα»: «Ο αθλητής είναι τόσο συγκεντρωμένος στον αγώνα του, που ακούει μόνο τον προπονητή του, όσο γεμάτο κι αν είναι το στάδιο. Αυτό θες να ακούς και αυτό ακούς. Αυτή η ατάκα είναι ο όρος της τεχνικής που έπρεπε να ακολουθήσω. Να “κάτσω” για να μην χάσω το βάρος. Όταν έχεις 215 κιλά και πρέπει να κάτσεις κάτω απ’ την μπάρα, δεν είναι καθόλου εύκολο».
Για το αν υπήρχε στιγμές που δεν άκουσε τον προπονητή του: «Πάντα τον άκουγα. Ακόμα και όταν διαφωνούσα μαζί του. Στους Ολυμπιακούς του Σύδνεϋ ήθελα να πάρω το τρίτο μετάλλιο για να πάω στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας με μετάλλιο. Είχα επηρεαστεί πολύ με την προσπάθεια του Σουλεϊμάνογλου και μπήκα στον αγώνα πολύ αγχωμένος. Στην πρώτη προσπάθεια στο αρασέ ήμουν μπερδεμένος. Οι Έλληνες είχαν έρθει από παντού για να με εμψυχώσουν και ένας απ’ αυτούς είπε κάτι και με αποσυντόνισε. Είχα δύο άκυρες προσπάθειες. Στην τρίτη έφαγα μια σφαλιάρα στην πλάτη απ’ τον Ιακώβου, “ξύπνησα” και ήρθε το μετάλλιο».
Για το αν προτιμούσε ησυχία ή φασαρία στους αγώνες: «Την ώρα της συγκέντρωσης θες ησυχία. Ο κόσμος που έρχεται να δει άρση βαρών είναι εκπαιδευμένος. Το 2004 δεν καταλάβαινα τι γινόταν γύρω μου. Είχα πόνο, είχα τραυματισμός, είχα άλλα προβλήματα.
Για την απονομή του μεταλλίου το 2004: «Από τις ωραιότερες στιγμές που μπορεί να βιώσει ένας αθλητής. Εύχομαι να το βιώσουν όλοι. Ήταν πολύ όμορφα. Θεωρώ ότι ο κόσμος επιβράβευσε την προσπάθεια, όχι μόνο σ’ εκείνο τον αγώνα. Ήταν ο τελευταίες αγώνας , το πάρτι αποχώρησης, το αντίο».
Για το αν γυμνάζεται πλέον: «Τον τελευταίο χρόνο δεν γυμνάζομαι, πλέον έχω ξεκινήσει ξανά. Παίζω και λίγο μπάλα. Για προσωπικούς λόγους, όμως είχα σταματήσει».
Για την παραίτησή του απ’ την Ομοσπονδία: «Είναι προσωπικοί λόγοι που δεν θα ήθελα να αναλύσω. Θεώρησα καλό και για την ομοσπονδία και για μένα σε μια τόσο σημαντική χρονιά να μην είμαι πρόεδρος. Να είναι κάποιος που μπορεί να βοηθήσει περισσότερο και να βρίσκεται καθημερινά εκεί, κι εγώ να έχω περισσότερο χρόνο για να είμαι με την οικογένειά μου και τις υποχρεώσεις μου».
Για την αντιπολίτευση που υπήρχε στην ομοσπονδία: «Υπήρχαν άνθρωποι που ευεργετήθηκαν απ’ το άθλημα και είναι μια ζωή εκεί. Το 2008 μπήκα με όλη την καλή μου θέληση, χωρίς να φοβηθώ αν θα λερώσω το όνομά μου. Ξεχρέωσα ένα ποσό περίπου 400.000 δολαρίων, που ήταν το πρόστιμο για το ντόπινγκ. Ο τότε υφυπουργός αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, δεν δέχτηκε να πληρωθεί απ’ τον προϋπολογισμό, αλλά να πληρωθεί από χορηγούς. Ποιος χορηγός θα το δεχόταν; Έβαλα πλάτη, είχα την αναγνώριση από την Παγκόσμια ομοσπονδία που μας έδωσε χρόνο, γιατί θα μπορούσαν να μας αποκλείσουν, όπως έγινε φέτος με τη Βουλγαρία.
Το 2008 ήταν ένας αγώνας δρόμου που πήγαινε πολύ καλά. Όταν ξεχρεώσαμε, ξαφνικά εμφανίστηκαν άνθρωποι που ήθελαν πίσω την διοίκηση. Έγιναν εκλογές και τους πετάξαμε έξω. Αυτοί έκαναν πρόταση μομφής επί της διαδικασίας. Τον Νοέμβριο ζήτησαν προσωρινή διοίκηση, μέσω δικαστηρίου. Εμείς απαντήσαμε σε ό,τι μας κατηγορούσαν. Από κει και πέρα, δεν έχουμε κανένα θέμα. Τα περισσότερα σωματεία μας στηρίζουν, κάποια άλλα έχουν θέμα. Δημοκρατικά εκλέγουμε τον πρόεδρο. Εγώ μπήκα να βοηθήσω την άρση βαρών και παραιτήθηκα. Ούτε μαγαζί μου είναι, ούτε έχω πρόβλημα μ’ αυτά. Θα βοηθήσω από άλλο πόστο κι αν χρειαστεί θα κατέβω ξανά στις εκλογές. Είμαστε μια παρέα στην ομοσπονδία, ακόμα και λεφτά απ’ την τσέπη μας έχουμε βάλει. Είναι δύσκολοι καιροί».
Για τις περικοπές που χρειάστηκε να γίνουν: «Όταν ανέλαβα είχαμε τα γραφεία στη Συγγρού και πληρώναμε 80.000 ευρώ το χρόνο. Μόλις αντιληφθήκαμε ότι θα έρθουν δύσκολοι καιροί μεταφερθήκαμε στους ξενώνες του ΟΑΚΑ, όπου το ενοίκιο είναι 15.000 ευρώ».
Για το ότι πληρώνουν στον Άγιο Κοσμά: «Αυτός είναι ο πόλεμος που έχουμε με την κάθε Πολιτεία. Δεν είμαστε ούτε σωματεία, ούτε έχουμε κέρδη. Δεν είμαι ιδιώτης που χρησιμοποιώ το στάδιο. Είμαστε μα ομοσπονδία που κάνει υψηλό πρωταθλητισμό. Δεν γίνεται να πληρώνω στα δωμάτια του Αγίου Κοσμά. Διαχειριζόμαστε τα ποσά των υπαλλήλων και δεν μπορούμε να οργανωθούμε αθλητικά.
Για τα δωμάτια στον Άγιο Κοσμά: «Μας έβγαλαν έξω γιατί δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε. Φέτος ζητάμε πίσω τα δωμάτια που δώσαμε πέρυσι, για την Εθνική ομάδα και δεν υπάρχουν, έχουν δοθεί αλλού. Θέλεις να κάνεις σωστή προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς αγώνες και δεν μπορείς να την κάνεις».
Για το σήμερα της άρσης βαρών: «Υπάρχει, αλλά δεν ασχολείται κανείς. Έχουμε παιδιά, έχουμε ομάδες, πήραμε 17 μετάλλια πρόπερσι, 15 ένα χρόνο πριν. Η Πολιτική ηγεσία έβγαλε προϋπολογισμό 250.000 που είναι μόνο τα λειτουργικά της Ομοσπονδίας. Διαλύσαμε την Εθνική, τους πήγαμε στα σωματεία. Ο καλύτερος αθλητής μας ζήτησε να αγωνίζεται πλέον με την Κύπρο. Τον Δεκέμβριο μας έδωσε άλλα 150.000 επιχορήγηση, όμως δεν πήγαμε στην Αμερική για την πρόκριση, ούτε καταφέραμε να κάνουμε σωστή προετοιμασία για να την πάρουμε. Προσπαθήσαμε νύχια και με δόντια να τα καταφέρουμε. Τον Απρίλιο υπάρχει η τελευταία ευκαιρία για έναν αθλητή και μια αθλήτρια να πάρει την πρόκριση για το Ρίο μέσα από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα».
Για το αν πρέπει να ασχολείται ένα παιδί με την άρση βαρών: «Είναι παρεξηγημένη η άρση βαρών. Πρέπει να ξεκινήσεις από μικρός για να μάθεις καλύτερη τεχνική. Σε αυτή την ηλικία υπάρχει παιχνίδι. Εμείς παίζαμε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, στίβο, γυμναστική και συγχρόνως μαθαίναμε την τεχνική. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν μπάρες εκμάθησης για τα νέα παιδιά. Πολλές φορές ακούω πως η άρση βαρών μπορεί να είναι επικίνδυνη. Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει ότι ένα παιδί παράγει ορμόνες τριπλάσιες από άλλα παιδιά. Όταν βλέπουν παιδιά που είναι κοντά, ανάλογα με την κατηγορία που ασχολείται και τους επηρεάζει. Σε πιο βαριά κιλά, είναι πάρα πολύ ψηλοί αθλητές».
Για το αν μπήκε ποτέ στη θέση του Χούστερ, του μεγάλου του αντιπάλου: « Με τον Μαρκ είμαστε ακόμα φίλοι. Έρχεται στην Ελλάδα, πάω στη Γερμανία. Πάντα μετά τους αγώνες πίναμε μπύρες, είχαμε τέτοια σχέση. Ήταν συνειδητοποιημένος, πολύ καλός και μεγάλος αθλητής, όπως και ο Βαλέριος. Αυτός είναι ο αθλητισμός. Σε ένα ευρωπαϊκό που γινόταν στην πόλη του Χούστερ, δεν ήμουν καλά, αλλά ζήτησα απ’ τον Ιακώβου να πάω. Ο Χούστερ το εκτίμησε και με κέρδισε. Το 2004 δεν αγωνίστηκε, αλλά ήρθε σαν σχολιαστείς και είχε πάθει πλάκα. Πήγαινε να φάει και του έλεγαν πως είναι κερασμένα απ’ τον Πύρρο. Μου έλεγε “εδώ με ξέρουν όλοι, ενώ στη Γερμανία δεν με ξέρει κανείς”».
Για το ότι απ’ το 2011 ήταν πρεσβευτής του Αντιντόπινγκ της WADA: «Ήμασταν η πρώτη ομοσπονδία που αναγνωρίστηκε με το νόμο της WADA, βλέποντας τις προσπάθειες που κάναμε μετά το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει. Η παγκόσμια ομοσπονδία εκτίμησε τη δουλειά που κάναμε και αποφάσισαν να με κάνουν πρεσβευτή στον αγώνα ενάντια του ντόπινγκ. Ήμουν τυχερός που υπήρχε το ΕΣΚΑΝ και μας βοήθησε στο υλικό ενημέρωσης των αθλητών. Ξεκίνησαν ενημερωτικά σεμινάρια. Ο αθλητής πρέπει να καταλάβει τη ζημιά που προκαλεί στον εαυτό του. από κει πρέπει να ξεκινήσουμε. Οι πιο πολλοί δεν έχουν ιδέα, νομίζουν ότι γίνονται πιο δυνατοί. Αυτό όμως δεν φτάνει».
Για τα σκευάσματα που κυκλοφορούν: «Η βλακεία που γίνεται τα τελευταία χρόνια είναι ότι υπάρχουν πολλά σκευάσματα και δεν γράφουν στη συσκευασία ακριβώς τα συστατικά τους. Δεν το ξέρει κανείς. Δικός μου άνθρωπος πήγαινε στο γυμναστήριο και είχε πάρει λιποδιαλυτή. Την πρώτη μέρα τον είδα περίεργο, την δεύτερη ήταν… τσίτα. Έδειξα το σκεύασμα στους γιατρούς της ομοσπονδίας και είχαν εφεδρίνη, για να χάνεις κιλά, χωρίς να το γράφει. Το σταμάτησε αμέσως».
Για το αν, βάσει των παραπάνω, ο ίδιος είναι τυχερός που δεν βρέθηκε θετικός σε παράνομες ουσίες: «Έχω ελεγχθεί 894 φορές στην καριέρα μου. Δεν συνέβη, όμως, το παραμικρό, άκουγα τους γιατρούς, την επιτροπή και συνεργαζόμουν άψογα μαζί τους. Όταν ασχολείσαι σωστά μ’ αυτό που κάνεις δεν έχεις πρόβλημα. Δυστυχώς δεν υπάρχει παιδεία σ’ αυτό το κομμάτι, η νέα γενιά χρειάζεται εκπαίδευση».
Για τους ελέγχους που γίνονται μια 8ετία μετά τους αγώνες: «Οκτώ χρόνια μετά η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Δεν το βρίσκω παράλογο να γίνονται επανέλεγχοι. Ο κάθε αθλητής υπογράφει πως συμφωνεί να γίνει η διαδικασία σε οκτώ χρόνια ξανά, άρα είναι απόλυτα νόμιμο. Έχει δικαίωμα να μην υπογράψει, τουλάχιστον έτσι γινόταν το 2004. Σε αυτή την περίπτωση δεν ξέρω τι συμβαίνει. Η μαύρη λίστα ισχύει για τους αθλητές που παίρνουν μετάλλια. Δεν χρειάζεται να είσαι ντοπέ, αλλά εννοείται πως όταν έρθει ο έλεγχος στο γυμναστήριο θα φωνάξει εσένα πρώτο. Εγώ το ήξερα. Είτε ήμουν σπίτι, είτε στον Άγιο Κοσμά, ήξερα ότι θα γίνει».
Για το τι έγινε με το σκάνδαλο ντόπινγκ: «Είχα σταματήσει το 2004, δεν ήμουν ούτε στην ομοσπονδία το 2008. Απ’ ότι έμαθα μετά, η παρτίδα που είχαν παραγγείλει με βοηθήματα που ήρθαν στην ομάδα βρέθηκε με μια ουσία. Η δικαιοσύνη έβγαλε πόρισμα για όλα αυτά, δεν μπορώ την αποκαταστήσω εγώ. Είμαι σίγουρος για τον Χρήστο (σ.σ. Ιακώβου), τον ξέρω πολύ καλά, του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Πιστεύω ότι έγινε μπέρδεμα. Δεν πιστεύω ότι μας την έκαναν οι Κινέζοι ή οι Αμερικάνου. Κάπου έγινε το λάθος και βρέθηκαν οι ουσίες. Η ομάδα τότε δεν είχε ολυμπιονίκες ή μεγάλους αθλητές. Δεν υπήρχε διαφορά στις επιδόσεις τους. Είτε την είχες λάβει αυτή την ουσία, είτε όχι, δεν υπήρχε διαφορά. Δεν μπορώ να αποκαταστήσω, όμως, την δικαιοσύνη».
Για τα μνημόνια που υπερψήφισε, ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι πτωχεύσαμε. Το μνημόνιο είναι συμφωνία για τα δανεικά. Για να μην καταλήξεις να πληρώνεσαι σε λεκ και λέβα. Αν δεν θέλουμε να καταλάβουμε, ας μην καταλάβουμε ποτέ. Λάθη γίνονται απ’ τους πολικούς. Το θέμα είναι εμείς να συνειδητοποιήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Όλοι λέμε να αλλάξουν οι άλλοι, αλλά μην πειράξουν εμένα».
Για το ότι επέλεξε το ΠΑΣΟΚ: «Είχα μια συζήτηση με έναν παππού, που με ρώτησε τι να ψηφίσει. Του λέω ΠΑΣΟΚ. Μου λέει ότι του έκοψαν τη σύνταξη. Τον ρώτησα τι έπαιρνε το ‘80. Όλα τα έργα που έχουν γίνει στην Ελλάδα, ήταν τότε. Δεν λέω ότι τα έχει κάνει όλα σωστά. Έχει κάνει λάθη. Αλλά έχει γίνει μια προσπάθεια σωτηρίας από την Βαγγέλη Βενιζέλο, που δεν μας άφησαν να ολοκληρώσουμε και ο λαός αποφάσισε μια άλλη κυβέρνηση, που θα δώσει και 13η σύνταξη και διάφορα ακόμα».
Για την ανάρτησή που είχε κάνει στο facebook: «Με πείραξε ότι κάτω απ’ την ανάρτηση δεν υπήρχαν πολλές λογικές απάντησεις. Έγραφαν “Αλβανέ να πας πίσω στην Αλβανία”. Αισχρά πράγματα. Τότε έγινε πολιτική αλητεία. Μέσα από την πολιτική μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν είμαι φωστήρας στα οικονομικά, αλλά στον αθλητισμό μπορώ να βοηθήσω. Ο κόσμος δεν έχει δουλειά, του λείπουν βασικά αγαθά. Δεν φταίει σε τίποτα. Δεν φταίω όμως κι εγώ, δεν γίνεται να χρεωθώ λάθη 30 ετών. Ο κόσμος με είχε ψηλά, έχουμε περάσει πολλές όμορφες στιγμές, η αγάπη αυτή δεν αλλάζει. Είπα την άποψή μου ανοιχτά, αλλά η αντίδραση μου θύμισε άλλες εποχές. Μπορούμε να μιλήσουμε με επιχειρήματα».
Για το αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές: «Μπορεί, δεν έχω αποφασίσει ακόμα».
Για το τι δεν ‘έχει κάνει ακόμα στη ζωή του: «Είμαι χορτάτος, δεν έχω κάποιο στόχο. Θέλω να βοηθήσω το άθλημα που αγαπώ, όσο μπορώ. Τα παιδιά μου να μπορέσουν να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους και όσο μπορώ και περνάει απ’ το χέρι μου να βοηθήσω τον αθλητισμό μέσα απ’ την πολιτική. Από κει μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Όταν κοπήκαν τα κίνητρα για τους αθλητές, οι εγγραφές στα σωματεία μειώθηκαν στο 75%. Όταν επανήλθαν το 2013 ανέβηκαν ξανά. Είναι “τυράκι” για τον γονιό, που αναρωτιέται για το αν θα του στερήσει διάβασμα. Φανταστείτε πόσοι αθλητές κάνουν πρωταθλητισμό απ’ αυτό το κίνητρο».