Είναι το λεγόμενο poulet basquaise. Το ιδιαίτερο που έχει αυτή η συνταγή είναι ότι περιέχει μπόλικο τσίλι από μια ειδική ποικιλία της χώρας των Βάσκων.
Λέγεται καυτερή πιπεριά Espelette και πήρε το όνομά της από το ομώνυμο χωριό, κοντά στα Πυρηναία Ορη, στην Ισπανία. Tο μέρος ζει από και για το espelette και οι κάτοικοι φροντίζουν να το ξηραίνουν κάνοντάς το τουριστικό αξιοθέατο.
Καίει ιδιαίτερα. Βάλτε τσίλι στη δική σας συνταγή και δώστε γεύση στο πιάτο.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο, χωριάτικο, βιολογικό, σε κομμάτια
- 3 πιπεριές -κόκκινες, πράσινες και κίτρινες
- 1/2 κιλό ώριμες ντομάτες ή ντομάτες σε κονσέρβα
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί, ποιοτικό
- Φύλλο δάφνης και θυμάρι
- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κομμάτι πιπεριά τσίλι
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Κόψτε τις πιπεριές σε λωρίδες
- Κόψτε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα
- Βάλτε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι-κατσαρόλα και ροδίστε καλά το κοτόπουλο
- Προσοχή: Αν το ελαιόλαδο μαυρίσει ως το τέλος, αλλάξτε το
- Βγάλτε το κοτόπουλο στην άκρη
- Προσθέστε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια να πάρουν χρώμα μέσα στο τηγάνι-κατσαρόλα
- Προσθέστε τις ντομάτες και τις πιπεριές
- Ρίξτε το τσίλι μέσα στο τηγάνι
- Ανακατέψτε καλά, σε μέτρια φωτιά, για 5 λεπτά
- Προσθέστε το κρασί, το φύλλο δάφνης, το θυμάρι και το αλάτι
- Βάλτε και το κοτόπουλο
- Ρίξτε ένα ποτήρι καυτό νερό
- Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να βράσει 30-60 λεπτά, ανάλογα με το πόσο χωριάτικο είναι το κοτόπουλο που αγοράσατε
- Σερβίρετε με πατατούλες βραστές, ρύζι πλήρες, μακαρόνια κλπ.
Κρεμάστε και μια σειρά απο τσίλι στην κουζίνα σας, δίνουν ομορφιά και τα έχετε πρόχειρα!
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο