Ο θάνατος του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο από δηλητηρίαση με πολώνιο το 2006 έχει ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων μετά τη βρετανική «βόμβα» πως πιθανότατα ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει διατάξει τη δολοφονία του.
Μετά τις αποκαλύψεις το Κρεμλίνο απάντησε στην έκθεση των βρετανικών αρχών για τον θάνατο του πρώην πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφορικών FSB, τονίζοντας πως βασίζεται σε υποθέσεις, κάτι απαράδεκτο για τη ρωσική νομική πρακτική, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Την αποκαλώ δήθεν έρευνα επειδή δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι πρόκειται για έρευνα, αφού βασίζεται σε υποθέσεις, σε πιθανότητες. Χρησιμοποιούνται (σ.σ. στο κείμενο της έκθεσης) οι λέξεις "ενδεχομένως, πιθανόν". Μια τέτοια ορολογία δεν επιτρέπεται στη δική μας νομική πρακτική, δεν επιτρέπεται σε άλλες χώρες και ασφαλώς δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για ετυμηγορία», δήλωσε ο κ. Πεσκόφ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Η έκθεση «μοιάζει (...) ίσως με φάρσα. Προφανώς, μπορούμε να την αποδώσουμε στο χαριτωμένο βρετανικό χιούμορ», συνέχισε ειρωνευόμενος ο Πεσκόφ αφού, όπως επεσήμανε πως το κείμενο «βασίζεται σε εμπιστευτικές πληροφορίες» από μη κατονομαζόμενες πηγές των μυστικών υπηρεσιών.
«Τέτοιες δήθεν έρευνες, σαν αυτήν για την οποία συζητούμε σήμερα, μπορεί να δηλητηριάσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις» της Ρωσίας με τη Βρετανία, συμπλήρωσε.
Η Μόσχα αναμένεται να δώσει «όλες τις αναγκαίες απαντήσεις μέσω της διπλωματικής οδού», υπογράμμισε.
Κάμερον: Η δολοφονία διατάχθηκε από ένα κράτος
Μετά τη δημοσιοποιήση της έκθεσης, θέση στην υπόθεση πήρε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανέφερε πως η δολοφονία «διατάχθηκε από ένα κράτος».
«Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει αυτό που ανέκαθεν πιστεύαμε και αυτό που πίστευε η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών, την εποχή που διαπράχθηκε αυτή η αποκρουστική δολοφονία, δηλαδή ότι είχε διαταχθεί από ένα κράτος», είπε, μιλώντας σε βρετανικά τηλεοπτικά κανάλια από το Νταβός της Ελβετίας.
«Για αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες , να εκδώσει εντάλματα σύλληψης και να αρνηθεί να συνεργαστεί με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, μέτρα που ισχύουν και τώρα», πρόσθεσε.
«Σήμερα, προσθέσαμε (σε αυτά τα μέτρα) το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και θα συσκεφθούμε και πάλι με τις δικαστικές αρχές για να δούμε τι μπορεί να γίνει», εξήγησε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία των δύο φερόμενων ως δραστών της δολοφονίας, του Αντρέι Λουγκοβόι και του Ντμίτρι Κόβτουν.
«Αντιδράσαμε σε αυτό το σοκαριστικό γεγονός πριν από χρόνια και θα ενισχύσουμε και άλλο την δράση μας σήμερα», κατέληξε ο κ. Κάμερον.