Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Ντι Κάπριο στην περιπέτεια που (μάλλον) θα του δώσει το Οσκαρ [κριτική & τρέιλερ] - iefimerida.gr

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Ντι Κάπριο στην περιπέτεια που (μάλλον) θα του δώσει το Οσκαρ [κριτική & τρέιλερ]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την «Επιστροφή» του Ντι Κάπριο και την ταινία για τον Στηβ Τζομπς ζεστάθηκαν για τα καλά οι Οσκαρικές πρεμιέρες και οι ζεστες κινηματογραφικές αίθουσες θα αποκτήσουν πάλι την λάμψη τους. Δίπλα όμως στις οσκαρικές συνεχίζουν να βγαίνουν αξιόλογα φιλμ όπως “Οι Ήρωες του Κακού” και το παλιό αλλά διάσημο γερμανικό δράμα, «Ιάκωβος ο Ψεύτης».

 Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Ντι Κάπριο στην περιπέτεια που (μάλλον) θα του δώσει το Οσκαρ [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 0

Η Επιστροφή -Περιπέτεια/ΗΠΑ/2015

  • The Revenant
  • Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Ιναρίτου
  • Παίζουν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τομ Χάρντι, Ντόμναλ Γκλίσον, Ουίλ Πούλτερ, Λούκας Χάας.

Τι Συμβαίνει:

Πολλοί θα πουν πως πρόκειται για αριστούργημα. Βέβαια θα σαρώσει τα Όσκαρ ηθοποιίας α’ και β’ ρόλων, Σκηνοθεσίας, Μίξης Ήχου, Εφφέ, κοστουμιών κλπ κλπ.
Να με συμπαθάτε.

Παρ’ όλο που πραγματικά οι υποψηφιότητες δεν είναι άδικες όλο αυτό το αμερικάνικο επικό πανηγύρι δεν με ανατριχιάσει ποτέ!
Το να βλέπω τον Ντι Κάπριο επί δυόμιση ώρες να σφαδάζει από την κακουχία και να αγκομαχάει, ιδρωμένος και λιγδερός να επιζήσει μέσα στα χιόνια με οσκαρικά χλιδερά πλάνα είναι too much για μένα.

Ο Ιναρίτου έγραψε και σκηνοθέτησε τον απερίγραπτα οδυνηρό αγώνα ενός ανθρώπου για επιβίωση και ωμή εκδίκηση. Το κομμάτι της επιβίωσης καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας γιατί είναι και το πιο φωτογενές. Βέβαια το όλο εγχείρημα θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί σε 90 λεπτά μια χαρά. Παρασυρμένος όμως ο σκηνοθέτης από την άγρια και πραγματικά υπέροχη ομορφιά των τοπίων, γλιστρά στην φλυαρία και φιλμάρει ολόκληρα χιλιόμετρα απανωτά, το πρόσωπο του πότε ματωμένου, πότε ιδρωμένου, ταλαιπωρημένου ή γδαρμένου Ντι Κάπριο, από κάθε δυνατή γωνία. Μπρούμυτα, ανάσκελα, πάνω σε άλογο ή σερνάμενος στο χώμα, ή κολυμπώντας στο νερό κλαίγοντας ή χωμένος μέσα στην κοιλιά ενός αλόγου! Όλα στα κάρβουνα που λένε...
Φυσικά οι σεναριακές και σκηνοθετικες αυθαιρεσίες δίνουν και παίρνουν. Όταν όμως έχεις ένα δυνατό μάρκετινγκ κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει το παραμικρό. Βαθιά υπόκλιση στο Marketing.

Όταν κάνεις ρεαλιστικό σινεμά σεναριακές οι σκηνοθετικές αφέλειες και οι απιθανότητες, μάλλον πρέπει να αποφεύγονται προπαντός όταν η κορύφωση είναι προβλέψιμη. Τέλος πάντων. Το φιλμ έχει μια επική διάσταση όχι τόσο για τα νοήματα που εξερευνά όσο για το κόστος της παραγωγής που πραγματικά είναι μεγαλειώδες γιατί απλά όποιος έχει χρήματα χτίζει και στο πηγάδι...Σε κάποια ζούγκλα της Αμερικής, o κυνηγός Χιου Γκλας (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) βρίσκεται βαριά τραυματισμένος και εγκαταλελειμμένος από ένα μέλος της ομάδας του, τον προδότη Τζον Φιτζέραλντ (Τομ Χάρντι). Ο Γκλας κάνει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια να επιζήσει μέσα σε τρομερά αντίξοες συνθήκες. Στόχος του: Να εκδικηθεί τον Φιτζέραλντ για την προδοσία.

Σε αντίθεση με το Birdman ο διάσημος Μεξικανός σκηνοθέτης δεν ερευνά κάποιες σχέσεις ούτε αναλύει κοινωνικές δομές! Κάνει ένα θεαματικό σινεμά και δίνει την ευκαιρία στον Ντι Κάπριο και τον Τομ Χάρντι να κάνουν μια επίδειξη του πολύπλευρου ταλέντου τους.

Μια ταινία που θα είναι στη μόδα για δυό τρεις μήνες…

 Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Ντι Κάπριο στην περιπέτεια που (μάλλον) θα του δώσει το Οσκαρ [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 1


Στιβ Τζομπς -Βιογραφική/ΗΠΑ/2016

  • Steve Jobs
  • Σκηνοθεσία: Ντάνι Μπόιλ
  • Παίζουν: Μίκαελ Φασμπέντερ, Κέιτ Γουίνσλετ, Σεθ Ρόγκεν, Σάρα Σνουκ, Κάθριν Γουότερστον, Τζεφ Ντάνιελς, Μάικλ Στούλμπαργκ, Βανέσα Ρος, Τζον Ορτίζ

Τι Συμβαίνει

Ο μύθος του εμβληματικού ιδρυτή και εμψυχωτή μιας από τις πιο επιτυχημένες εταιρίες της παγκόσμιας οικονομίας. Το μεγαλοστέλεχος της Apple που έζησε και κατανάλωσε μέχρι τελευταίας ρανίδος την επιτυχία του American Dream ξαναζεί στις οθόνες του σινεμά μερικά χρόνια μετά τον άδοξο θάνατό του μέσα από το πρόσωπο του Μαίκλ Φασμπέντερ που φυσικά δεν του μοιάζει και καθόλου.

Πρόκειται για μια βιογραφική ταινία μέσα από τα μάτια του ταλαντούχου σκηνοθέτη Ντάνι Μπόιλ (Slumdog Millionaire) που στηρίζεται στο βιβλίο του Γουώλτερ Άιζακσον (ένας απόλυτος γνώστης των media).

Ο Στηβ Τζομπς που δεν ήταν μηχανικός αλλά ένας οραματιστής εφάρμοσε μια πολύ απλή ιδέα που του ξεφούρνισε ο πιο πιστός του συνεργάτης Στηβ Βόζνιακ:
Συνδύασε την Τηλεόραση με την Γραφομηχανή απογείωσε τα κείμενα μέσα από την χρήση εικόνας και προσθέτοντας δίπλα τους μια αριθμομηχανή άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόταν η Ανθρωπότητα μέχρι τότε.

Φυσικά έκανε κάτι “Ανεπίτρεπτο”: Παρέδωσε την ακαριαία Γνώση στις μάζες όπως ο Προμηθέας τη φωτιά και ακολούθως τιμωρήθηκε γι αυτό!

Όμως ο σκηνοθέτης δεν ασχολείται με τόσο βαθιά ψυχαναλυτικά νοήματα καθώς αγωνιά να μας δώσει ένα ζωντανό πορτραίτο του ανθρώπου που άλλαξε τα πάντα στη ζωή μας. Ο Φασμπέντερ προσπαθεί αλλά δεν νομίζω οτι καταφέρνει και πολλά πράγματα όσο κι αν η Κέιτ Γουίνσλετ τον βοηθά στις μεταξύ τους σκηνές. Η ταινία ασχολείται περισσότερο με το προσωπικό δράμα του ιδρυτή της Apple πoυ ήταν σκληρός και αδίστακτος απέναντι σε όλους προκειμένου να φέρει σε πέρας το όραμά του που κάθε φορά μετατρεπόταν σε μια βασανιστική εμμονή. Η ταινία φωτίζει με επιμονή λεπτομέρειες όπως οι πρόβες της παρουσίασης του νέου Macintosh του 1998 που ταλανίζονται από τiς προσωπικές ανασφάλειες του Jobs σχετικά με το αποτυχημένο γάμο του και την προβληματική σχέση με την κόρη του. Μέσα από τέτοιες σκηνές μπορεί κανείς να αντιληφθεί την βασανιστική κενότητα του να διοικείς ανθρώπους σκληρά, μόνο για τη δίψα της εξουσίας…

 Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Ντι Κάπριο στην περιπέτεια που (μάλλον) θα του δώσει το Οσκαρ [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 2

Οι Ήρωες του Κακού -Δράμα/Ισπανία/2015

  • Los Héroes del Mal
  • Σκηνοθεσία: Ζόε Μπεριατούα
  • Παίζουν: Εμίλιο Παλάθιος, Χόρχε Κλεμέντε, Μπεατρίς Μεντίνα, Μακαρένα Γκόμεζ, Ολίβια Μπάλιβι, Νάτσο Κορονάδο.

Τι Συμβαίνει

Ένα θαρραλέο και άκρως ελπιδοφόρο σκηνοθετικό ντεμπούτο, η ταινία του Ισπανού σκηνοθέτη Ζόε Μπεριατούα καταγράφει το τέλος της αθωότητας και το βίαιο πέρασμα στην ενηλικίωση, όπως δεν το έχουμε ξαναδεί.

Την πρώτη του μέρα στο σχολείο, ο Αρίτς πέφτει θύμα βίαιου εξευτελισμού από έναν πιο χειροδύναμο συμμαθητή του. Ένας άλλος νεαρός, ο Εστέμπαν, σπεύδει να τον βοηθήσει. Όπως ανακαλύπτουν σταδιακά, οι δυο τους έχουν αρκετά κοινά: είναι αντικοινωνικοί, περιθωριακοί, απροσάρμοστοι... Πολύ γρήγορα, στην παρέα τους θα προστεθεί η Σαρίτα, ένα μοναχικό αγοροκόριτσο.

Σχηματίζοντας μια ιδιόμορφη οικογένεια, οι τρεις έφηβοι θα αποδεχτούν τα συναισθήματα και τη διαφορετικότητά τους, θα εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους και θα μοιραστούν τα πάντα. Σύντομα αρχίζουν να κλέβουν μαγαζιά, παίρνοντας οτιδήποτε δεν μπορούν να πληρώσουν. Όμως κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις ληστείες συλλαμβάνονται από έναν φύλακα, και ο μόνος τρόπος να διαφύγουν είναι να χρησιμοποιήσουν βία.

Έχοντας κάνει αυτό το πρώτο βήμα, συνειδητοποιούν ότι μπορούν να αντιδράσουν βίαια για να εκδικηθούν οποιονδήποτε τους έχει ταπεινώσει ή αδικήσει στο παρελθόν: συμμαθητές, δασκάλους και άλλους ανεπιθύμητους. Μόνοι εναντίον όλων, ανασαίνουν αυτή την πολυπόθητη ελευθερία, αποφασισμένοι να μην υπακούν σε κανέναν κανόνα. Πού βρίσκονται όμως τα όρια; Καθώς οι αντιζηλίες και οι διαφωνίες για την αλόγιστη χρήση αυτής της νεοαποκτηθείσας δύναμης αρχίζουν να δυναμιτίζουν τη σχέση τους, οι τρεις φίλοι θα βρεθούν μπροστά σε ένα τρομερό δίλημμα: τι θα συμβεί όταν απέναντί τους βρεθεί ένας από τους δικούς τους;

Μπορεί το θύμα να μεταμορφωθεί σε θύτη; Πού σταματούν τα αθώα παιχνίδια και πού αρχίζει η ανεξέλεγκτη καταβύθιση στη σκοτεινή πλευρά; Με αφετηρία το ακανθώδες ζήτημα του bullying «Οι Ήρωες του Κακού» φέρνουν στο μυαλό το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, μια αναφορά πιο έντονη από ποτέ στην ευρηματική χρήση κομματιών κλασικής μουσικής, η ενσωμάτωση των οποίων υπήρξε καθοριστική για το μοντάζ της ταινίας.

Αυστηρώς ακατάλληλη για ανήλικους, αλλά και για... συντηρητικούς θεατές!

 Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Ντι Κάπριο στην περιπέτεια που (μάλλον) θα του δώσει το Οσκαρ [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 3

Κοκορόκι: Ο Ήρωας της Φάρμας -Animation Μεταγλωτισμένο/Μεξικό/2015

  • Σκηνοθεσία: Γκαμπριέλ Ρίβα-Παλάθιο Αλατρίστε και  Ροντόλφο Ρίβα- Παλάθιο Αλατρίστε

Τι Συμβαίνει

Μεταγλωτισμένο animation μεξικανικής παραγωγής χαριτωμένο μεν, αλλά πάρα πολύ μακριά από τα επίπεδα animation που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Την δουλειά του πάντως την κάνει.

Όταν γεννήθηκε ο Ρόκι ήταν ένα αδύναμο κοτοπουλάκι.

Αλλά όταν ο κακός μεγάλό-αγρότης της περιοχής απειλεί να καταστρέψει το σπίτι και την οικογένεια του, ο Ρόκι θα πρέπει να μεταμορφωθεί από ένα συνεσταλμένο, νεαρό «κοτόπουλο» σε ένα γενναίο κόκορα.

Ο Ρόκι και οι φίλοι του θα ξεκινήσουν για μια περιπέτεια που θα μας αποδείξει για μια ακόμη φορά, πως δεν πρέπει να κρίνουμε τίποτα από το μέγεθός του.

 Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Ντι Κάπριο στην περιπέτεια που (μάλλον) θα του δώσει το Οσκαρ [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 4

Ιάκωβος ο Ψεύτης -Δράμα/Γερμανία/1974

  • Jakob, der Lügner 
  • Σκηνοθεσία: Φρανκ Μπάιερ
  • Παίζουν: Βλαστιμίλ Μπρόντσκι, Έρβιν Γκεσόνεκ, Χένρι Χαμπχεν

Τι Συμβαίνει

Προς το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, σε ένα εβραϊκό γκέτο που βρίσκεται σε κάποια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης ο εβραίος Ιάκωβος ακούει τυχαία από το γερμανικό ράδιο ότι οι Ρώσοι νικούν στο Μέτωπο και πλησιάζουν προς το μέρος τους.

Όταν μεταβιβάζει την είδηση στους συγκρατούμενούς του, κανείς δεν το πιστεύει,

Έτσι για να γίνει πιστευτός, τους λέει πως ο ίδιος είναι κάτοχος ραδιοφώνου. Η είδηση κυκλοφορεί αμέσως σ' ολόκληρο το γκέτο και ο Ιάκωβος γίνεται ξαφνικά το πιο σημαντικό πρόσωπο, στο οποίο οι απελπισμένοι Εβραίοι εναποθέτουν όλες τις ελπίδες τους. Έτσι, ο Ιάκωβος υποχρεώνεται να επινοεί συνεχώς ειδήσεις για την εξέλιξη των μαχών. Τα νέα ανεβάζουν το ηθικό της κοινότητας και ο Ιάκωβος βρίσκεται στο δίλημμα να αποκαλύψει την αλήθεια ή να τους κρατήσει στην εφησυχαστική πλάνη τους;

Ο Ιάκωβος, ο ψεύτης ερευνά με έναν απόλυτα πετυχημένο τρόπο την κλασσική θεματολογία του ανθρωπάκου που οι περιστάσεις τον κάνουν άθελά του ήρωα αλλά που πέφτει θύμα της ίδια της απάτης του.

Ο σκηνοθέτης Φρανκ Μπάιερ, που ένα μεγάλο μέρος του έργου του είναι αφιερωμένο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις κτηνωδίες των Ναζί, στηριγμένος σε ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα του Γιούρεκ Μπέκερ, καταφέρνει να φτιάξει μια συγκινητική ταινία που ακροβατεί συνέχεια ανάμεσα στο κωμικό και τραγικό.

Ανατολικογερμανική ταινία του 1974 που ήταν υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ