Οι πρόσφυγες «κατασκηνώνουν» στην Πινακοθήκη του Ψυχικού [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι πρόσφυγες «κατασκηνώνουν» στην Πινακοθήκη του Ψυχικού [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο Ιρανές εικαστικοί, παρουσιάζουν το «Σπίτι του Υπνου» σε συνεργασία με την ATHENS BIENNALE 2015 - 2017 OMONOIA.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό εγκαινιάζει αυτόν τον μήνα μία σειρά συνεργασιών με σύγχρονους εικαστικούς από όλο τον κόσμο. Η σειρά αυτή αρχίζει με την έκθεση της Katayoun Karami και της Neda Razavipour από την Τεχεράνη με τον τίτλο The House of Sleep. Οι δύο καλλιτέχνιδες σήμερα ζουν και εργάζονται στο Ιράν.

Οι πρόσφυγες «κατασκηνώνουν» στην Πινακοθήκη του Ψυχικού [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η Katayoun Karami και η Neda Razavipour θα παρουσιάσουν στην πινακοθήκη Λέφα ένα έργο που θα σχετίζεται με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα – το οποίο θα δημιουργήσουν από την αρχή μέσα στο χώρο της πινακοθήκης. Παράλληλα θα παρουσιαστούν και κάποια έργα από προηγούμενες δουλειές που σχετίζονται άμεσα με το θέμα της έκθεσης.

Οι πρόσφυγες «κατασκηνώνουν» στην Πινακοθήκη του Ψυχικού [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η Katayoun Karami και η Neda Razavipour είναι εννοιολογικές εικαστικοί. Τα έργα τους παρουσιάζουν κοινωνικά θέμα που σχηματίζονται γύρω από τις εμπειρίες τους στον σημερινό κόσμο όπως τις βιώνουν μέσα από τα ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας απλή καθημερινή γλώσσα και γνωστά σύμβολα. Χρησιμοποιούν μικτά μέσα και τεχνικές.

Οι πρόσφυγες «κατασκηνώνουν» στην Πινακοθήκη του Ψυχικού [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Στο έργο τους στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα, θα εργαστούν πάνω στην επίκαιρη έννοια του «προσφυγικού» και του «πρόσφυγα». Το σπίτι και η γη θα είναι το κύριο θέμα. Για τους περισσότερους το να έχουν μαζί τους ένα κομμάτι της γης τους, τους κάνει να αισθάνονται ότι κουβαλάνε ένα πολύτιμο κομμάτι από το σπίτι τους. Οι εικαστικοί θα εργαστούν επίσης πάνω στην ιδέα του νερού και του εδάφους δεδομένου ότι είναι οι δύο κύριες προκλήσεις για τους πρόσφυγες.
Και οι δύο αυτές θεματικές αποτελούν για χρόνια μέρος της καθημερινής ζωής στο Ιράν και φαίνεται ότι σήμερα, τόσο οι Ιρανοί, όσο και οι Ελληνες, αντιμετωπίζουν τους ίδιους προβληματισμούς σε ένα διαφορετικό πλαίσιο.

Οι πρόσφυγες «κατασκηνώνουν» στην Πινακοθήκη του Ψυχικού [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα η Katayoun Karami και η Neda Razavipour θα μιλήσουν για το έργο τους και την εμπειρία τους σαν γυναίκες εικαστικοί στο σημερινό Ιράν. Η ομιλία θα οργανωθεί σε συνεργασία με την ATHENS BIENNALE 2015 – 2017 OMONOIA.

Οι πρόσφυγες «κατασκηνώνουν» στην Πινακοθήκη του Ψυχικού [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Η έκθεση
«The House of Sleep», Katayoun Karami & Neda Razavipour
Επιμέλεια: Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης
Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα: Κοκκώνη 15, Ψυχικό, τηλ. 210 6717097
Εγκαίνια: Τρίτη 26 Ιανουαρίου στις 20.00
Διαρκεί: ως 8 Απριλίου
Λειτουργεί: Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 10.00-18.00 και Τετάρτη 13.00-20.00

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ