Θεοδωράκης: Δεν με ενδιαφέρει να αγκαλιαστώ ούτε με τη ΝΔ, ούτε με το ΠΑΣΟΚ - iefimerida.gr

Θεοδωράκης: Δεν με ενδιαφέρει να αγκαλιαστώ ούτε με τη ΝΔ, ούτε με το ΠΑΣΟΚ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά του ενδεχομένου νέας προσφυγής στις κάλπες και υπέρ της συγκρότησης μιας άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, με τη συμμετοχή της ΝΔ, τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Μιλώντας χθες στον Γιάννη Πρετεντέρη και στην εκπομπή του Ανατροπή συνόψισε την πρότασή του για το πρόβλημα της χώρας λέγοντας τα εξής: «Εχουμε μια κακή κυβέρνηση αλλά δεν πρέπει να έχουμε εκλογές. Πρέπει ο κ.Τσιπρας να αντιληφθεί τις ευθύνες του και να ζητήσει νέα κυβέρνηση απο αυτή τη Βουλή. Με τη συμμετοχή και της ΝΔ. Να κάνουμε μια συμφωνία κυρίων και να πούμε οτι σε 2 χρόνια θα λύσουμε δέκα προβλήματα. Μόνο έτσι θα σταματήσει η παρακμή».

Τι είπε για Φωτήλα-Θεοχάρη

Αναφερόμενος στις διαφορετικές προτάσεις των βουλευτών του στο θέμα των συνεργασιών είπε οτι το Ποτάμι δεν είναι φυλακή και δεν υπάρχει ποινολόγιο επεσήμανε όμως οτι η Κοινοβουλευτική Ομάδα ένα χρόνο τώρα είναι μια γροθιά και όλοι υπερασπίζονται τις κοινές μας αποφάσεις.

«Τα υπόλοιπα θα τα πούμε και θα τα αποφασίζουμε στο συνέδριο» επεσήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «κάποιοι βουλευτές για την ανάγκη των στιγμών μπορεί να είπαν και δύο κουβέντες παραπάνω».

Φώφη ή Κυριάκος;

Στην ερώτηση, με τη Φώφη ή τον Κυριάκο, αστειεύθηκε λέγοντας, «σκεφτόμαστε να το παίξουμε κορώνα – γράμματα» προσθέτωντας αστειευόμενος οτι ένα στέλεχος του υπέδειξε το πρωί μια καλύτερη λύση: «Ποτάμι ακούμπα στην πλάτη του Κουτσούμπα».

Στην επισήμανση αν αισθάνεται να τον χωρίζει άβυσσο με τον κ.Μητσοτάκη, όπως η κ.Γεννηματά, είπε οτι είναι αστείο πριν μερικούς μήνες να κάθεσαι στο ίδιο υπουργικό τραπέζι με τον κ.Μητσοτάκη και μετά να λες οτι μας χωρίζει άβυσσος.

Διαδικαστική και όχι πολιτική η πρόταση της Φώφης για την Κεντροαριστερά

Ερωτώμενος για την πρόταση της κυρίας Γεννηματά και άλλες ανάλογες προτάσεις περί συμπόρευσης είπε οτι είναι διαδικαστικές και όχι πολιτικές.

«Δεν έχουμε καμιά αγωνία για τη διάσωση το παλιών μηχανισμών. Στους πολίτες λέμε ότι τη χώρα δεν θα τη σώσουν τα παλιά σχήματα. Το θέμα δεν είναι αν θα σωθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης. Δεν με ενδιαφέρει να αγκαλιαστώ για να αισθανθούμε πολλοί. Επειδή στη χώρα μετά από πόσα μνημόνια και πόσες συμβάσεις με τους ξένους έχουμε τα ίδια προβλήματα, αυτό που προέχει δεν είναι να νοιώθουμε ασφαλείς.Είμαστε ένα μικρό κόμμα. Είμαστε το μόνο κόμμα που δεν χρωστάει σε κανέναν. Καταφέραμε, χωρίς χρηματοδότες, να είμαστε παρόντες», είπε ο κ. Θεοδωράκης και συμπλήρωσε: «Για να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα χρειάζονται τρεις πόλοι. Χρειαζόμαστε τρία πόδια. Η χώρα δεν έχει ανάγκη ντε και καλά από τρίτο πόλο, αλλά από μεταρρυθμισιτικό πόλο.
Το Ποτάμι επειδή δεν λαϊκισε και επειδή δεν ήταν θολό γι΄αυτό και είχε αυτό το αποτέλεσμα. Η εκτίμησή μου δεν είναι ότι θα γίνουν άμεσα εκλογές».

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Από τη συζήτηση που έκανε με τους τρεις δημοσιογράφους του Mega δεν έλειψαν και οι αναφορές στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Ο Σταύρος Θεοδωράκης συμφώνησε να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο. «Αλλά όχι να αποφασίζει ο εκάστοτε υπουργός. Πείτε ότι θα αποφασίζει το ΕΣΡ για όλα κι εμείς θα συμφωνήσουμε», προσέθεσε.

«Υπάρχει μαι τριγωνική σχέση μίντια τραπεζών και πολιτικών. Και δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Σε όλη την Ευρώπη συμβαίνει το ίδιο. Εμείς λέμε πολύ ξεκάθαρα για να φύγουμε από τη διαφθορά και τη διαπλοκή υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές. Αυτές θα αποφασίζουν...».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια γροθιά με σχέσεις οικονομικής εξάρτησης

Αναφερόμενος και στο μεγάλο θέμα των ημερών, τις προσλήψεις στο Δημόσιο συγγενών και φίλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Η κυβέρνηση είναι δύσκολο να πέσει γιατί έχουν φροντίσει οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ να είναι οι βουλευτές τους μια γροθιά, με σχέσεις οικονομικής εξάρτησης. Ολοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ συνδέονται με το κράτος και οι περισσότεροι του ΣΥΡΙΖΑ».

Και κατέθεσε τη δική του πρόταση: «Τα πολιτικά γραφεία των υπουργών να πάψουν να είναι δημόσιες υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο χιλιάδες μετακλητούς υπαλλήλους, Αυτό σημαίνει εκατό εκατομμύρια ετησίως. Έχουμε μια πρόταση για τα άλλα κόμματα: τα πολιτικά γραφεία των υπουργών να πάψουν να είναι δημόσιες υπηρεσίες. Θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα. Ξέρετε πότε τα πολιτικά γραφεία εντάχθηκαν στο δημόσιο; Το 1985 επί Άκη Τσοχατζόπουλου. Εμείς λέμε κάτι πολύ σωστό που επικροτεί ο κόσμος και θα το κάνουμε νομοθετική πρόταση. θα δούμε λοιπόν τι θα πει ο κ. Μητσοτάκης, η κα. Γεννηματά. Εμείς λέμε ότι αν θες να ανοίξεις πολιτικά γραφεία γιατί είσαι ένα πλουσιόπαιδο που μπήκες στην πολιτική κάν'το και υπάρχουν πολλοί υπουργοί που απ΄ότι φαίνεται έχουν τα λεφτά να έχουν μεγάλα πολιτικά γραφεία. Το πολιτικό σου γραφείο ως υπουργός όμως μπορεί να έχει μια γραμματέα και έναν σύμβουλο. Όλοι οι άλλοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ξέρετε τι θα κερδίσουμε; 2000 μετακλητούς υπαλλήλους έχετε.Αυτό σημαίνει 100 εκατ. ετησίως».

Ακολουθούν μερικά από τα σημεία της συνέντευξης Θεοδωράκη σε σημεία:

  • «Μπορεί να υπάρχουν πολλές προτάσεις  από στελέχη του Ποταμιού αλλά σημασία έχει τι λέει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τι θα πει το Συνέδριο».
  • «Δεν έχουμε καμία αγωνία για τη διάσωση των παλιών μηχανισμών και λέμε ότι τη χώρα δε θα τη σώσουν τα παλιά σχήματα».
  •  «Όταν  έχεις υπάρξει υπουργός και στην διπλανή καρέκλα κάθεται ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορείς να μιλάς, μετά από μερικούς μήνες για άβυσσο».
  • «Το Ποτάμι δεν είναι φυλακή δεν έχει ποινολόγιο και δεν αισθάνομαι άσχημα όταν συζητώ με βουλευτές που σε κάποια πράγματα έχουν διαφορετική γνώμη από εμένα. Η πορεία μας εδώ και ένα χρόνο με ενδιαφέρει να είναι συνεπής ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και εκεί έχουμε υπάρξει συνεπείς. Και οι 11 βουλευτές τους τελευταίους δύσκολους μήνες είμαστε μια γροθιά».
  • «Το ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πώς πρέπει να κινηθούμε και έχουν κατατεθεί κάποιες απ΄ αυτές τις απόψεις εν' όψη του προσυνεδριακού διαλόγου και συζητούνται δεν είναι για μένα πρόβλημα».
  • «Για να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα, είναι σαφές ότι χρειάζονται τρεις πόλοι. Δεν αρκεί μια συντηρητική παράταξη. Δεν αρκεί ένα λαϊκίστικό κόμμα. Χρειάζεται μια τρίτη δύναμη που δεν λέγεται κεντροαριστερά σαν ξαναζεσταμένο φαγητό αλλά ένας μεταρρυθμιστικός εκσυγχρονιστικός πόλος».
  • «Έχουμε μια πρόταση για τα άλλα κόμματα: τα πολιτικά γραφεία των υπουργών να πάψουν να είναι δημόσιες υπηρεσίες».
  • «Χρειάζεται μια συμφωνία από τους πολιτικούς αρχηγούς, ένα κυβερνητικό σχήμα που θα μετέχει οπωσδήποτε η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για μια κυβέρνηση 10 προτεραιοτήτων και 2 ετών. Δεν μιλάμε για μια κυβέρνηση η οποία θα κάνει ένα λαπά πολιτικό σύστημα και θα συνεχίσει».
  • «Το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές, για την ανάγκη της στιγμής ή παρασυρμένοι από έναν τηλεοπτικό διάλογο, λένε δύο κουβέντες παραπάνω, αυτό δε με ενδιαφέρει. Εμένα με ενδιαφέρει πως στα όργανα, αυτά που λέμε τα κάνουμε και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση αυτής της γραμμής που έχει χαράξει το Ποτάμι, η οποία είναι ξεκάθαρη».
  • «Το Ποτάμι είναι το μεταρρυθμιστικό κίνημα της χώρας, είναι στο κέντρο, είναι ριζοσπαστικό, δεν συναλλάσσεται με τους παλιούς μηχανισμούς».
  • «Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα συντηρητικό κόμμα. Το ότι ο κύριος Μητσοτάκης έχει καλές μεταρρυθμιστικές προθέσεις δεν λέει κάτι. Τα πολιτικά νεκροταφεία είναι γεμάτα από καλούς μεταρρυθμιστές».
  •  «Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στο βαθύ κομματικό κράτος, αυτό που υπηρετεί και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που υπηρέτησε και το ΠΑΣΟΚ. Οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες επί της πολιτικής».
  • «Εδώ και δύο χρόνια έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα για το ότι το Ποτάμι στερεύει. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ένα κόμμα που ιδρύεται έξω από το πολιτικό σύστημα, μετέχει σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και βγαίνει ζωντανό».
  • «Το Ποτάμι, επειδή δε λαΐκισε και επειδή δεν ήταν θολό, πήρε το 4%. Επειδή ήταν πολύ ξεκάθαρο πήρε το 4%. Και, να σας πω πως αυτό που με ενδιαφέρει είναι η χρησιμότητα. Δε μετράνε τα πάντα στην πολιτική με βάση τους αριθμούς».
  • «Θέλουμε ένα νέο εκλογικό νόμο. Εμείς έχουμε προτείνει σύστημα με δύο κάλπες, αυτό που λέμε γερμανικό σύστημα. Να μπορεί να ψηφίσει κάποιος και πρόσωπο και κόμμα. Η κυβέρνηση την πρόταση αυτή δεν τη δέχεται.  Αποδέχονται όμως την πρότασή μας για το bonus, ότι για κάθε 2% το πρώτο κόμμα να παίρνει μια έδρα. Και να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες. Αυτό εμείς θα το στηρίξουμε. Ελπίζω ο κ.Μητσοτάκης να μην κάνει πίσω και να αρχίσουμε επιτέλους να αλλάζουμε κάτι».
  • «Αυτό που απαιτείται είναι συνεννόηση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Το βαθύ κομματικό κράτος, η εξαγωγική πολιτική και η επιχειρηματικότητα, ένα νέο Σύνταγμα που θα απελευθερώσει κάποιες δυνάμεις (που θα εμπεριέχει και το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας), το ασφαλιστικό».
  • «Το ερώτημα είναι με ποια πολιτική και όχι με ποιο πρόσωπο θα πας. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να πούμε είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό,  επαναστατικό πρόγραμμα».
  • «Προκαλούμε και προκαλέσαμε τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Να το συζητήσουμε και να το κάνουμε».
  • «Το Ποτάμι δεν χρωστάει πουθενά. Όλα τα άλλα κόμματα χρωστάνε. Δείτε τα δάνεια τους στις τράπεζες. Δεν θέλουμε να έχουμε συναλλαγές με ολιγάρχες που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με παλιά συστήματα που χρηματοδοτούσαν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ήταν φανερό από τις καμπάνιες τους ότι τα λεφτά δεν βγαίνουν και φαίνεται και από τα δάνεια που υπάρχουν στις τράπεζες. Εμείς δεν έχουμε δάνεια ούτε κάπου να χρωστάμε.
  • «Η κυβέρνηση είναι δύσκολο να πέσει, γιατί έχουν φροντίσει οι Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ  οι βουλευτές να έχουν σχέσεις οικονομικής εξάρτησης. Θέματα που αποκαλύπτουμε συνεχώς από το Ποτάμι. Δηλαδή η μία σύζυγος, ένα παιδί, ένας φίλος, έχουν έναν απώτερο στόχο. Να μείνει συμπαγής η πλειοψηφία των 153. Όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, συνδέονται με το κράτος αυτή τη στιγμή, όπως και οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».
  • «Δεν είμαι υπέρ των οικουμενικών κυβερνήσεων. Μια οικουμενική κυβέρνηση είναι υπέρ των πολλών συμβιβασμών». 
  • «Αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει μια νέα κυβέρνηση. Εάν ο κ. Τσίπρας βάλει μυαλό, αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να κυβερνά με τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, με άσχετους»
  • «Αν ο κ. Τσίπρας δεν παραδεχτεί ότι είπε ψέματα στο κόσμο δεν θα αλλάξει. Είναι η ελάχιστη υποχρέωσή του. Εάν ο λαός συνεχίσει να ζει σ' ένα ψέμα, ότι “εγώ θα τα έκανα, αλλά δεν με αφήνουν οι ξένοι” και ξαναμπούμε σε αυτή την ιστορία δεν θα υπάρξει κάθαρση.  Η παραδοχή είναι η αλήθεια. Βγαίνεις, λες την αλήθεια». 
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σταύρος Θεοδωράκης το Ποτάμι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ