«Στριμώχνουν» την κυβέρνηση -Στο Νταβός ο Τσίπρας για χρέος, ΔΝΤ & αξιολόγηση - iefimerida.gr

«Στριμώχνουν» την κυβέρνηση -Στο Νταβός ο Τσίπρας για χρέος, ΔΝΤ & αξιολόγηση

Στο παγωμένο Νταβός της Ελβετίας, για το ετήσιο ραντεβού στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, με στόχο να αναθερμάνει τη συζήτηση για το χρέος και την αξιολόγηση.

Η κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνει σημαντικές διμερείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους και δεν αποκλείεται κατά πληροφορίες του iefimerida.gr να εμπλουτιστεί.

Προς στιγμήν έχει ως εξής:
•Εντός της ημέρας βλέπει τους Ζ.Γκάμπριελ, Π. Μοσκοβισί και Τζο Μπάιντεν
•Αύριο, Πέμπτη, θα έχει συναντήσεις με την Κρ. Λαγκάρντ, τον Τζακ Λιου και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη
•Την Παρασκευή με το Μ.Ντράγκι

Επιπλέον, στο θέρετρο των Ελβετικών Άλπεων, θα βρεθεί και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, αφού πέρα από δεκάδες αρχηγούς κρατών θα είναι παρόντες και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων διεθνών κολοσσών.

Οσα θα πει ο πρωθυπουργός
«Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και μάλιστα με επώδυνο τρόπο, είναι ώρα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, να «κλείσει» η αξιολόγηση για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος». Αυτό είναι το μήνυμα της κυβέρνησης, όπως το μεταφέρουν στο iefimerida.gr συνεργάτες του πρωθυπουργού, και το οποίο θα αποτελέσει ένα από τα βασικά επιχειρήματά του στις κατ’ ιδίαν επαφές που θα έχει στο Νταβός.

Κοινός τόπος στο πρωθυπουργικό επιτελείο ακόμη, είναι πως ήρθε η ώρα «οι εταίροι να εκπληρώσουν κι εκείνοι τις υποχρεώσεις τους» και ότι οι όποιες καθυστερήσεις μόνο βοήθεια δεν είναι, αφού μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα.

Κρίσιμο τετ α τετ με Λαγκάρντ
Μείζονος σημασίας είναι όμως και το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ , την Κριστίν Λαγκάρντ, αφού ειδικά τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα βλέμματα της Αθήνας είναι στραμμένο προς το Ταμείο και στη στάση που αυτό θα κρατήσει.

Στα «συν», η κυβέρνηση, έχει τοποθετήσει το ζήτημα της απομείωσης του δημοσίου χρέους, το οποίο το ΔΝΤ βάζει μετ’ επιτάσεως. Στα «πλην», ωστόσο, συγκαταλέγεται η σκληρή του στάση σε ό, τι αφορά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. «Δεν γίνεται να ζητούν πράγματα που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή», είναι το "μότο" του Μαξίμου που αναμένεται να μεταφέρει και ο πρωθυπουργός.

Γρίφος η στάση του Ταμείου

Όσο για τη στάση του ΔΝΤ, και για το αν θα μετέχει στο ελληνικό Πρόγραμμα η Αθήνα του πετάει το "μπαλάκι" διαμηνύοντας ότι «πρέπει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση με σαφή χρονοδιαγράμματα».

Η προϋπόθεση, πάντως, που έχει θέσει το Ταμείο για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδας είναι η εξής: μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα και ελάφρυνση του Χρέους από την ευρωζώνη. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι η Αθήνα θα παίρνει μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και αντίστοιχα η ευρωζώνη θα δίνει χαμηλά επιτόκια και μεγάλη περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή του Χρέους, πράγμα που προβληματίζει τους Ευρωπαίους.

Σε πάνελ με τον Σόιμπλε
Με μεγάλο ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται να… διασταυρώσουν τα ξίφη τους Αλέξης Τσίπρας και Β. Σόιμπλε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης-την Πέμπτη- με θέμα τη λιτότητα, στην οποία θα πάρουν μέρος και οι Μανουέλ Βαλς και Μαρκ Ρούτε. «Η Ευρωπαϊκή οικογένεια είναι ανάγκη να απαλλαγεί από τη λιτότητα», αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός προσδοκώντας ανάλογες τοποθετήσεις και από τους συνομιλητές του - όχι, βέβαια, απ όλους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ