Η μητέρα ενός Γάλλου δικηγόρου, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Bataclan στο μακελειό του Παρισιού, κατηγορεί το Βέλγιο για αμέλεια και ορκίστηκε να πάει την υπόθεση στο δικαστήριο.
Πολλοί από τους δράστες της επίθεσης της 13ης Νοεμβρίου είχαν σχέσεις με το Βέλγιο και η Ναντίν Ριμπέ-Ρεινάρ πιστεύει ότι οι αρχές της χώρας μπορούσαν να κάνουν πολλά περισσότερα για να τους σταματήσουν.
«Αυτό λέγεται αδράνεια και στον απόηχό της αποδεκατίστηκαν οικογένειες και παιδιά που δεν θα γεννηθούν ποτέ», δήλωσε στο BBC. Ο Βαλεντίν Ριμπέ, ένας 26χρονος δικηγόρος, ήταν ανάμεσα στους 130 που δολοφονήθηκαν στις διαδοχικές επιθέσεις εκείνης της «μαύρης» βραδιάς στο Παρίσι. Η σύντροφός του, Εύα, επίσης τραυματίστηκε από τα πυρά των τζιχαντιστών, αλλά επέζησε.
Ο σχεδιασμός των επιθέσεων, στο μεγαλύτερο μέρος του, εκτιμάται ότι έγινε στο Παρίσι και οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι εντόπισαν τρία κρησφύγετα τα οποία χρησιμοποιούσαν οι δράστες, τις τελευταίες ώρες πριν από την επίθεση.
Πολλοί από αυτούς ήταν Βελγο-μαροκινοί και είχαν διασυνδέσεις με το Μόλενμπεεκ, στις Βρυξέλλες. Ο εγκέφαλος του μακελειού, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ μεγάλωσε εκεί και οι γαλλικές αρχές λένε πως συνδέεται με τέσσερις αποτυχημένες επιθέσεις.
«Ολοι ξέρουν το Μόλενμπεεκ. Τι έκανε πριν από αυτό το Βέλγιο; Δίκες ερήμην; Παρελάσεις υπόπτων; Μπορούσαν και έπρεπε να είχαν σταματήσει 10 τρομοκράτες που ήταν στο γαλλικό έδαφος εκείνη τη νύχτα. Ηταν άνθρωποι που κινούνταν κατά βούληση, με το μετρό και τα αυτοκίνητά τους», πρόσθεσε η τραγική μητέρα.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι είδους κινήσεις θα μπορούσαν να κάνουν οι οικογένειες των θυμάτων. Ο Βέλγος δικηγόρος Γιόχαν Πλατό δήλωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη, αλλά θα έπρεπε να υπάρξουν συγκεκριμένες αποδείξεις αμέλειας, ότι είχαν πληροφορίες και απέτυχαν να δράσουν.
Η Ριμπέ-Ρεϊνάρ δήλωσε ότι σκοπεύει να κινηθεί νομικά εναντίον του Βελγίου, στο όνομα της δικαιοσύνης και στη μνήμη του γιου της. «Εμείς και η αρραβωνιαστικιά του θα το πάμε όσο πιο μακριά μπορούμε», τόνισε.