Ο «απαγορευμένος καλλιτέχνης» της Κίνας γέμισε με τέρατα μεγάλο κατάστημα στο Παρίσι [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο «απαγορευμένος καλλιτέχνης» της Κίνας γέμισε με τέρατα μεγάλο κατάστημα στο Παρίσι [εικόνες]

O Κινέζος εικαστικός που πρόσφατα έστησε ατελιέ και στη Λέσβο, εγκαινίασε το Σαββατοκύριακο τη μεγαλύτερη έκθεσή του στη γαλλική πρωτεύουσα με τίτλο «Παιδικό παιχνίδι».

Είκοσι τεράστια γλυπτά, από μπαμπού και μετάξι κρέμονται από την οροφή του τμήματος καλλυντικών στο γαλλικό πασίγνωστο πολυκατάστημα Bon Marché που βρίσκεται στην Αριστερή Οχθη. O διασημότερος Κινέζος καλλιτέχνης των καιρών μας, ο οποίος σπανίως εκθέτει έργα του σε τυπικούς χώρους τέχνης, δέχθηκε την πρόταση του πολυκαταστήματος, να σχεδιάσει μια συλλογή ειδικά για τις χειμωνιάτικες εκπτώσεις, τις λεγόμενες White Sales. Εξ 'ου και όλα τα γλυπτά είναι λευκά.

Ο «απαγορευμένος καλλιτέχνης» της Κίνας γέμισε με τέρατα μεγάλο κατάστημα στο Παρίσι [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Τα γλυπτά αναπαριστούν διάφορες τερατώδεις φιγούρες της κινεζικής παράδοσης, όπως δράκους, μυστηριώδη πτηνά και ψάρια και είναι φιλοτεχνημένα με την παραδοσιακή κινεζική τεχνική του χαρταετού. Οι φιγούρες περιγράφονται στα διασημότερα κινεζικά παραμύθια, όπως το Shan Hai Jing που χρονολογείται τον 4ο π.Χ. αιώνα. Ο Αϊ Γουέιγουεϊ χαρακτηρίζει τα τέρατά του «φιλικά, παιχνιδιάρικα και άτυχα... Μοιάζουν τόσο πολύ στον κόσμο που ζούμε σήμερα».

Ο «απαγορευμένος καλλιτέχνης» της Κίνας γέμισε με τέρατα μεγάλο κατάστημα στο Παρίσι [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Επίσης ο εικαστικός, λέει ότι η γενιά του αλλά και επόμενες γενιές στη χώρα του, στερούνται αυτά υπέροχα παραμύθια της κινεζικής παράδοσης, λόγω της κρατικής λογοκρισίας που επιβάλει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. «Οταν ήμουν παιδί, θυμαίμαι, καθετί παλιό ήταν απαγορευμένο ή κατεστραμμένο. Καθετί φανταστικό ή πλασματικό ήταν απαγορευμένο», λέει.

Ο «απαγορευμένος καλλιτέχνης» της Κίνας γέμισε με τέρατα μεγάλο κατάστημα στο Παρίσι [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Πάντως ο Γουέιγουεϊ φρόντισε να αναβιώσει τους απαγορευμένους παιδικούς ήρωες με τη βοήθεια 12 κατασκευαστών παραδοσιακών κινέζικων χαρταετών από την επαρχία Σαντόνγκ. Ετσι έφερε συσκευασμένους στο Παρίσι περισσότερους από 100 χαρταετούς διαφόρων σχημάτων και διαστάσεων. Οι χαρταετοί είναι κατασκευασμένοι από μπαμπού και μεταξωτό ύφασμα – το προτίμησε από το παραδοσιακό ρυζόχαρτο ως πιο ανθεκτικό υλικό. Ορισμένοι πάντως, δεν έχουν ούτε ύφασμα, για να φαίνεται καλύτερα η εξαιρετικά περίπλοκη κατασκευή του σκελετού. Η κατασκευή των περίπλοκων αυτών χαρταετών κράτησε περίπου έναν χρόνο και η μεταφορά τους έγινε με τεράστια κοντέινερ.

Ο «απαγορευμένος καλλιτέχνης» της Κίνας γέμισε με τέρατα μεγάλο κατάστημα στο Παρίσι [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Η έκθεση του Αϊ Γουέιγουεϊ με τίτλο «Παιδικό παιχνίδι» χωρίζεται σε τρία μέρη μέσα στο γαλλικό πολυκατάστημα.
1. Σε δέκα έργα που κοσμούν τις βιτρίνες, τα μυθικά τέρατα των παραμυθιών πρωταγωνιστούν σε μια σύγχρονη ιστορία, με αυτοβιογραφικές αιχμές από μέρους του καλλιτέχνη.

Ο «απαγορευμένος καλλιτέχνης» της Κίνας γέμισε με τέρατα μεγάλο κατάστημα στο Παρίσι [εικόνες] | iefimerida.gr 4


2. Στο εσωτερικό του καταστήματος, τρία από τα διασημότερα έργα του εικαστικού, «Κάμερα παρακολούθησης» (2006), «Φούσκωμα του εγκεφάλου με αέρα» (2009) και «Μελέτη προοπτικής» (1995-2011) αναπαριστώνται με τη μορφή χαρταετών ως φόρος τιμής στο έργο του εξόριστου πατέρα του, ποιητή και ακριβιστή Αϊ Κινγκ που έζησε στο Παρίσι τις δεκαετίες του 1920 και του 1930. Ο Γουέιγουεϊ, δεν συνάντησε τον πατέρα του, τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής του, διότι ο ποιητής ήταν έγκλειστος σε στρατόπεδο εργασίας. Κάπως έτσι, ο εικαστικός ανέπτυξε μεγαλώνοντας αυτή την πολιτική σκέψη, η οποία του στοίχισε έναν κατ' οίκον περιορισμό και του στέρησε για τέσσερα χρόνια την άδεια εξόδου από τη χώρα - το κατασχεθέν διαβατήριο του επεστράφη μόλις τον περασμένο Ιούλιο.

Ο «απαγορευμένος καλλιτέχνης» της Κίνας γέμισε με τέρατα μεγάλο κατάστημα στο Παρίσι [εικόνες] | iefimerida.gr 5


3. Τα άλλα 20 έργα πάνω από τα καλλυντικά και ένας δράκος 20 μέτρων που απλώνεται στο δάπεδο του ισογείου, είναι οι μυθικοί ήρωες των παραμυθιών. Για να γνωρίσει ο λαός της Γαλλίας, τη γνώση που στερείται ο λαός της Κίνας.

Ο «απαγορευμένος καλλιτέχνης» της Κίνας γέμισε με τέρατα μεγάλο κατάστημα στο Παρίσι [εικόνες] | iefimerida.gr 6

«Αυτή η έλλειψη “στησίματος” στη λεγόμενη κουλτούρα της πόλης, είναι πολύ ελκυστική», λέει ο καλλιτέχνης για την έκθεση στο Bon Marché. «Δεν είναι όπως στο μουσείο, που νιώθεις ότι το έργο βρίσκεται μέσα σε ένα λευκό κουτί. Το έργο εδώ εντάσσεται στο τοπίο της πόλης και το βλέπουν όλοι οι περαστικοί, όχι μόνο εκείνοι θα πήγαιναν σε έναν χώρο τέχνης. Οι άνθρωποι έτσι έρχονται σε επαφή με την τέχνη αναπάντεχα, καθώς οδεύουν μέσα στη μέρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ