30 χιλιάδες Ελληνόπουλα εγκαταλείπουν το σχολείο κάθε χρόνο λόγω της κρίσης - iefimerida.gr

30 χιλιάδες Ελληνόπουλα εγκαταλείπουν το σχολείο κάθε χρόνο λόγω της κρίσης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περίπου 30 χιλιάδες μαθητές εγκαταλείπουν το σχολείο κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Το ποσοστό που αγγίζει περίπου το 4%, αφορά κυρίως τους μαθητές του Γυμνασίου οι οποίοι δεν συνεχίζουν τις σπουδές τους στο Λύκειο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», το ποσοστό θεωρείται υψηλό και οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας θεωρούν πως τον φαινόμενο αυτό μπορεί να καταπολεμηθεί με ουσιαστικές δράσεις.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά διαρροής από τη Γ' Γυμνασίου στην Α' Λυκείου είναι πολύ υψηλά, με τα Δωδεκάνησα και την Ροδόπη να αγγίζουν 8,37% και 8,2% αντίστοιχα.

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη, τα ποσοστά φθάνουν στο 4,85% και 4,25%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά διαρροής εντοπίζονται σε Πέλλα, Φλώρινα, Σάμο, Καρδίτσα και Κοζάνη.

Να σημειωθεί, πως παρόλο που τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει μειωθεί αισθητά η μαθητική διαρροή (μιας και τη δεκαετία του '80 άγγιζε το 20%), λόγω της οικονομικής κρίσης φαίνεται να αυξάνεται και πάλι.

Όλο και περισσότερα παιδιά ηλικίας 15-16 ετών αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο, προκειμένου να βρουν μία δουλειά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνηγόρου του Παιδιού και του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού περίπου 30 χιλιάδες παιδιά, στην πλειοψηφία τους ηλικίας 15-17 ετών αναγκάζονται κάθε χρόνο να εγκαταλείψουν το σχολείο.

Οι οικογένειες των περισσότερων από τα παιδιά αυτά ζουν υπό συνθήκες απόλυτης φτώχειας, οπότε η επιλογή να εγκαταλείψουν το σχολείο και να βγουν στην αγορά εργασίας για να μπορέσουν να επιβιώσουν αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ