Με μια έκθεση της η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε εταιρείες-κολοσσούς της τεχνολογίας ότι χρησιμοποιούν υλικά για την κατασκευή των «έξυπνων κινητών» τους, τα οποία προέρχονται από ορυχεία στην Αφρική όπου δουλεύουν μικρά παιδιά.
Πιο συγκεκριμένα η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας εντόπισε ότι το κοβάλτιο που χρησιμοποιείται σε πολλών εταιρειών τις μπαταρίες λιθίου, προέρχεται από ορυχείο στην Δημοκρατία του Κογκό, στο οποίο εργάζονται παιδιά ηλικίας μέχρι και 7 χρονών.
Το ορυχείο, στο οποίο οι εργαζόμενοι, ενήλικες και μη, αμείβονται με ένα δολάριο την ημέρα για 12 ώρες εργασίας σε απαράδεκτες συνθήκες και με πολλά περιστατικά βίας και απειλών, προμηθεύει πάνω από 16 πολυεθνικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο.
Η Δημοκρατία του Κογκό παράγει περίπου το 50% της συνολικής παγκόσμιας ποσότητας κοβαλτίου. Το 2012 η UNICEF υπολόγισε ότι πάνω από 40.000 παιδιά εργάζονται στα ορυχεία της χώρας.
Η έκθεση περιγράφει τα εύρηματα της για τις συνθήκες εργασίας στα ορυχεία, στα οποία τα παιδιά εργάζονται χωρίς κανέναν εξοπλισμό ασφαλείας, ούτε καν γάντια και μάσκες, σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ συχνά πέφτουν θύματα βίας και κακοποίησης.
Από τις 16 εταιρείες που αναφέρονται στην Έκθεση, δυο έχουν αρνηθεί ότι χρησιμοποιούν κοβάλτιο από την Δημοκρατία του Κογκό, ενώ άλλες πέντε αρνήθηκαν ότι προμηθεύονται υλικά από την Κινεζική Huayou Cobalt, στην οποία και σύμφωνα με την έρευνα καταλήγει σε πρώτο στάδιο το κοβάλτιο της Κογκολέζικης CDM. Οι υπόλοιπες είτε αποδέχονται τα ευρήματα, είτε πραγματοποιούν τη δική τους εσωτερική έρευνα για να διαπιστώσουν αν οι καταγγελίες αληθεύουν.
Η Apple εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι ερευνά το θέμα ενώ προσθέτει ότι «η ανήλικη εργασία δεν γίνεται ανεκτή από εμάς στην προμήθεια των προϊόντων μας και είμαστε περήφανοι ως εταιρεία που έχουμε υπάρξει πρωτοπόροι στην διασφάλιση αυτού».
Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας επεσήμανε ότι «το πιο ανησυχητικό είναι ότι καμία από τις εταιρείες δεν μπορούσε να εντοπίσει τα ίχνη του κοβαλτίου που χρησιμοποιούσε πίσω στο Κογκό», κάνοντας έτσι πολύ δύσκολη την αποφυγή τέτοιων υλικών τα οποία προέρχονται από παιδική εργασία.