Δεν θα καταφέρει να επισκεφθεί την Αυστραλία, ο πρώην πρόεδρος των Κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς δεν του χορηγήθηκε τελικώς η βίζα από τις αυστραλιανές αρχές. Γι' αυτόν τον λόγο ματαιώθηκε και η επίσκεψή του στην χώρα.
Η Καμπέρα (πρωτεύουσα της Αυστραλίας) αρνήθηκε να του χορηγήσει τα απαραίτητα έγγραφα, καθώς στο διαβατήριό του ως επάγγελμα αναγράφεται το «πρώην πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», την οποία ασφαλώς δεν αναγνωρίζουν οι αυστραλιανές αρχές.
Όπως μετέδωσε το Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στους διοργανωτές της επίσκεψης, η αυστραλιανή πρεσβεία, βάσει οδηγιών που έλαβε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, του διεμήνυσε ότι θα μπορούσε να του δοθεί βίζα εάν άλλαζε αυτή η αναγραφή, κάτι το οποίο ο ίδιος φέρεται να μην δέχθηκε.
«Όπως γνωρίζετε, η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Βάσει αυτής της πολιτικής, οι οδηγίες του υπουργείου Μετανάστευσης είναι σαφείς (explicit). Δεν μπορούμε να εκδώσουμε βίζα σε τουρκικό διαβατήριο που επιβεβαιώνει την νομιμότητα της «ΤΔΒΚ»», αναφέρει μήνυμα του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών προς τους διοργανωτές, και προστίθενται τα ακόλουθα:
«Η ενέργειά μας αφορά τα όσα επισημαίνονται στο έγγραφο (observation in the document) και σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με τον κ. Ταλάτ ή την πολυετή δέσμευσή του για δίκαιη και διαρκή επίλυση του Κυπριακού. Εάν ο κ. Ταλάτ, είναι σε θέση να παράσχει ταξιδιωτικό έγγραφο που να ικανοποιεί τις αυστραλιανές απαιτήσεις, θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να παραλάβουμε την αίτησή του για βίζα'».
Κύκλοι του κ. Ταλάτ, απορούν με την στάση της Αυστραλίας, καθώς ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, γίνεται δεκτός με το ίδιο διαβατήριο σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Αναφέρουν επίσης πως μπορεί ο ίδιος να μην έγινε δεκτός τώρα, αλλά αξιωματούχοι και υπουργοί, του ψευδοκράτους με παρόμοια ταξιδιωτικά έγγραφα.
Σημαντικό είναι ότι πληροφορίες λένε πως θα υπάρξουν εντός των ημερών, τουρκικά διαβήματα προς τις αρχές της Αυστραλίας, ενώ είναι βεβαιωμένο πως υπήρξαν επαφές της τουρκικής πρεσβείας στην Καμπέρα με το υπουργείο Μετανάστευσης και το υπουργείο των Εξωτερικών, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν άλλαξε.
Πάντως στο πρόγραμμα του κ. Ταλάτ υπήρχε και συνάντηση με την ελληνοκυπριακή παροικία στο πλαίσιο οικοδόμησης διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Να αναφερθεί τέλος ότι από πολλών ετών, η οργανωμένη ομογένεια της Αυστραλίας, ελλαδική και κυπριακή, είχε ζητήσει και πετύχει από τις αυστραλιανές κυβερνήσεις να μην αναγνωρίζουν έγγραφα του ψευδοκράτους. Υπήρχαν ελάχιστες εξαιρέσεις για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, όπως τονίστηκε.