«Λαβράκι» έβγαλε η Αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων, καθώς αποκαλύπτεται ότι αν και πήραμε το 1 δισ. ευρώ, υπάρχουν ακόμα 9 εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων και η πώληση του τελευταίου μετοχικού πακέτου που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ!
Όπως αναφέρεται στη σελίδα 7 της Αναφοράς, η κυβέρνηση είχε 18 εκκρεμότητες στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, από τις οποίες οι 16 έκλεισαν ως τις 17 Δεκεμβρίου. Η 17η, που αφορούσε στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΑΣΑ, έκλεισε με υπουργική Απόφαση στις 21 Δεκεμβρίου και απομένει μια και καλή: ο ΟΤΕ.
Σύμφωνα με την Αναφορά της Κομισιόν, «με επιστολή του στις 21 Δεκεμβρίου προς τον Π. Μοσκοβισί, ο Ε. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ το υπόλοιπο πακέτο μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ» και καταλήγει επισημαίνοντας ότι οι δανειστές περιμένουν να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες νομικές κινήσεις και οι συνεννοήσεις με την Deutsche Telekom, έτσι ώστε η μεταβίβαση του 10% να γίνει ΠΡΙΝ από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης!
Και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ήσσονος σημασίας. Αντιθέτως:
- Η σκοπιμότητα του σχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ θα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους συμβούλους, μετά από συνεννόηση με τους Θεσμούς. Όπως επισημαίνεται στην Αναφορά της Κομισιόν, αν δεν ανάψει πράσινο φως, τότε ως μοναδική εναλλακτική προβάλλει η πώληση όλων των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ και αυτό θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί ΠΡΙΝ από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
- Το Νέο Μισθολόγιο ψηφίστηκε, μεν, με την "ταμπέλα" του δημοσιονομικά ουδέτερου, ωστόσο στην Αναφορά επισημαίνεται ότι απαιτούνται νέα στοιχεία και υπολογισμοί με βάση το τελικό κείμενο του νόμου.
- Θα πρέπει να "στηθεί" ένα Γραφείο Πιστώσεων και Πλούτου, ως ανεξάρτητη Αρχή, που θα ερευνά και θα εντοπίζει τις δυνατότητες πληρωμής των δανειοληπτών. Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθεί με Επιτροπή (κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδας), που θα εξετάζει τους μεγάλους οφειλέτες τραπεζών και Δημοσίου, εφαρμόζοντας ειδικά σχέδια για "κόκκινα" δάνεια.
- Σε συνεννόηση με τους Θεσμούς θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο ο νομοθετικός σχεδιασμός για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων.
- Θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα πιο φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων, όπως οι διασταυρώσεις στις σταθερές και κινητές αποφάσεις.
- Το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι ως το τέλος του μήνα θα έχει προμηθευτεί το ειδικό λογισμικό για την αντιμετώπιση της απάτης ΦΠΑ μέσω τριγωνικών συναλλαγών
- Θα πρέπει να εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση για τα όρια των νοσοκομειακών δαπανών (claw back), που να καλύπτει και το 2017.
- Οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί να δουν περαιτέρω μειώσεις στις τιμές για τις διαγνωστικές εξετάσεις, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Ως το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους δανειστές τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τις απομακρυσμένες περιοχές (κυρίως νησιά).
Δείτε σε μορφή PDF την αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων,