Να μάθουν καλά αγγλικά ή να επιστρέψουν στις χώρες τους προτείνει ο Ντέιβιντ Κάμερον, Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος και εισάγει σχετικά μέτρα από τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Η απόφαση αυτή που θα μπορούσε να χωρίσει οικογένειες στα δυο προβλέπει την εξέταση μεταναστριών που έχουν φτάσει στην Μεγάλη Βρετανία με την διαδικασία της «επανένωσης οικογενειών» στα αγγλικά μετά από δυόμιση χρόνια από την έλευση τους.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι θεωρεί ότι οι μουσουλμάνες γυναίκες θα πρέπει να αφαιρούν το κάλυμα του προσώπου τους, γνωστή και ως μπούρκα, όταν βρίσκονται σε μέρη που προϋποθέτουν κοινή αμφίεση, όπως τα σχολεία και τα δικαστήρια. «ΟΙ άνθρωποι σε αυτόν εδώ τον τόπο είναι ελεύθεροι να φορούν ότι θέλουν, να ζουν όπως θέλουν κ.ο.κ..», «αλλά υπάρχουν μέρη, όπως τα σχολεία, όπου πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κοινοί κανόνες».
Ο Κάμερον, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ξεκαθάρισε ότι δεν στοχοποιεί τους μετανάστες, ούτε ότι κατηγορεί όσους δεν μιλούν καλά αγγλικά, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που γυναίκες μουσουλμάνες μετανάστριες κρατούνται «εσώκλειστες» μέσα στο σπίτι με ελάχιστη επαφή με την βρετανική κοινωνία και αυτό δεν είναι κάτι αποδεκτό. Όπως επεσήμανε «Αυτό συμβαίνει στην χώρα μας και δεν θα έπρεπε να το επιτρέπουμε. Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για τις αξίες, τον φιλελευθερισμό και την ανεκτικότητα του έθνους μας».
«Είμαστε ένα από τα πιο πετυχημένα παραδείγματα πολυπολιτισμικότητας, δημοκρατίας και ανεξιθρησκίας. Όπου υπάρχουν αποκλεισμοί οι άνθρωποι περιορίζονται και αυτό δεν ταιριάζει με τις τις αρχές μας», είπε.
«Οι άνθρωποι που έρχονται στην χώρα μας έχουν και υποχρεώσεις» τόνισε, παραδεχόμενος ότι η απόφαση του μπορεί να οδηγήσει ακόμη και παιδιά να χωρίζονται από τις μητέρες τους και δηλώνοντας , ότι δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η μητέρα θα παραμείνει στην Βρετανία αν δεν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις».
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δέχεται έντονη κριτική από κάποιους, με πιο εμφανή την αντίδραση της Βαρόνης Γουόρσι, η οποία και έγινε η πρώτη μουσουλμάνα υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, επί Κάμερον.
Η Βαρόνη έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter «τα αγγλικά της μητέρας (της) δεν ήταν και τόσο καλά. Ενέπνευσε όμως τις κόρες της να γίνουν νομικός, δασκάλα, λογίστρια, φαρμακοποιός, υπουργός...», αναφερόμενη προφανώς στα παράδειγμα της οικογένειας της.