Συνεχίζεται ακάθεκτη η πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου, που σήμερα το πρωί έφτασε και στο όριο των 28 δολαρίων το βαρέλι, ενω ή άρση των ιρανικών κυρώσεων εντείνει τους φόβος για περαιτέρω αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής αργού.
Οι αναλυτές αναμένουν διολίσθηση του βαρελιού ακόμη και στα επίπεδα των 25 δολαρίων, πολύ κάτω από το ψυχολογικό όριο των 30 δολαρίων ανά βαρέλι. Το Brent έχει απολέσει πάνω από το 70% της αξίας του μέσα στους τελευταίους 18 μήνες, πτώση, που έχει φέρει την τιμή σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί από το 2003. Απώλειες υφίσταται και η κυριότερη βορειοαμερικανική ποικιλία, το West Texas, το οποίο βρίσκεται λίγο πάνω από τα 29,2 δολάρια ανά βαρέλι.
Οπως ήταν αναμενόμενο η παρατεταμένη πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει προκαλέσει γεωπολιτικούς και δημοσιονομικούς τριγμούς σε οικονομίες που εξαρτώνται από τις ενεργειακές εξαγωγές, από τη Ρωσία έως τη Μέση Ανατολή και τη Βενεζουέλα. Στον ιδιωτικό τομέα, οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες υπολογίζεται ότι έχουν ακυρώσει ή αναβάλει επενδύσεις αξίας άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εκτός από τους φόβους για την κρίση υπερπροσφοράς και υπερπαραγωγής, ένας ακόμα βασικός παράγοντας πίσω από την πτώση του πετρελαίου είναι οι φόβοι για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου, όμως πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν παρατεταμένη μείωση της μεταποιητικής δραστηριότητας έχουν δημιουργήσει φόβους ότι χάνει τη δύναμή του.