Μια συνταγή που λύνει προβλήματα όταν βιάζεται κανείς. Γίνεται πανεύκολα, τρώγεται και την επόμενη ημέρα, αρκεί να κρατηθούν δυό -τρεις κανόνες απαράβατοι. Στην Αμερική αποκαλούν αυτό το σουφλέ «mac'n'cheese». Οκ.
Υλικά
- 200 γραμμάρια κοχύλια, βίδες ή άλλο μακαρόνι μικρού μήκους
- 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 20 γραμμάρια βούτυρο
- 2 κουταλιές σούπας, κοφτές, αλεύρι
- 1/2 λίτρο γάλα
- 100 γραμμάρια τυρί τριμμένο
- 120 γραμμάρια ζαμπόν ποιοτικό, όχι του συρμού, όχι πολτό
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόψτε σε χοντρά κομμάτια το ζαμπόν και τρίψτε το τυρί
- Βράστε τα μακαρόνια al dente
- Για την εύκολη μπεσαμέλ
- Σε μια κατσαρόλα βάλτε το βούτυρο να λιώσει
- Ρίξτε το κρεμμύδι να ασπρίσει
- Αφήστε το 10 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά
- Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά με ξύλινη κουτάλα
- Ζεστάνετε το γάλα
- Ρίξτε το στην κατσαρόλα λίγο λίγο και ανακατέψτε ζωηρά
- Αφήστε το μείγμα να βράσει, ανακατέψτε συνεχώς
- Χρειάζονται 15 λεπτά για να δέσει η μπεσαμέλ
- Μην την αφήσετε να γίνει γύψος, βγάλτε την παχιά αλλά υγρή
- Λίγο αλάτι στη μπεσαμέλ και το μισό τριμμένο τυρί
- Ανακατέψτε απαλά, βγάλτε την από τη φωτιά
- Ανάψτε το φούρνο στους 200 βαθμούς
- Ρίξτε τα μακαρόνια στην μπεσαμέλ και το ζαμπόν, ανακατέψτε
- Ετοιμάστε ένα ταψάκι κάπως βαθύ
- Ρίξτε μέσα όλο το υλικό
- Βάλτε από πάνω το άλλο μισό τυρί
- Ψήστε για 20 λεπτά, ώσπου να χρυσίσει καλά η επιφάνεια
Το πιάτο είναι πολύ αξιοπρεπές γευστικά, μπορεί να το κεράσει κανείς και σε καλεσμένους.
Αυτή η συνταγή θέλει καλό ζαμπόν, όχι πολτό. Στα καλά ζαμπόν δεν υπάρχει μόνο το γαλλικό και ακριβό Le Fouet, υπάρχουν καλά ελληνικά ζαμπόν (όχι πολτός).
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο