Μεγάλη ημέρα: Οι ΗΠΑ ήραν τις κυρώσεις κατά του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα - iefimerida.gr

Μεγάλη ημέρα: Οι ΗΠΑ ήραν τις κυρώσεις κατά του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ΗΠΑ ήραν τις κυρώσεις προς το Ιράν, που συνδέονταν με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας της Μέσης Ανατολής, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ να οριστικοποιούν την απόφαση.

Η άρση έγινε μετά τη εφαρμογή από πλευράς Τεχεράνης των απαιτήσεων μιας πυρηνικής συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, με τη συμφωνία, που είχε γίνει τον Ιούλιο, να τίθεται σε ισχύ.

«Με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, σήμερα, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται», τόνισαν σε κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Εξωτερικών.

Η συμφωνία της Βιέννης φέρεται να είναι η αρχή συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κρατών, 35 χρόνια μετά τη διακοπή των σχέσεων των δύο πλευρών.

Αυτή η κίνηση, ωστόσο, δεν είναι θετική για όλους, μιας και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και Ισραήλ, φοβούνται την ισραηλινή επιρροή. Ο Τζον Κέρι καθησύχασε τους αξιωματούχους των χωρών αυτών, λέγοντας πως «η φιλία μεταξύ των ΗΠΑ και του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας παραμένει ακρογωνιαίος λίθος».

Κυρώσεων συνέχεια για το Ιράν

Μπορεί να πέρασαν μόλις 24 ώρες από την άρση των κυρώσεων, ωστόσο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή νέων κυρώσεων σε σχέση με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν μετά την άρση χθες των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Πέντε Ιρανοί πολίτες και ένα δίκτυο επιχειρήσεων που έχει την έδρα του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Κίνα προστέθηκαν στην «μαύρη λίστα» με τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Βάσει της απόφασης αυτής θα παγώσουν ό,τι περιουσιακά στοιχεία έχουν ενδεχομένως στις ΗΠΑ.

Οι έντεκα αυτές οντότητες --οι εταιρείες που ανήκουν στο δίκτυο αυτό και οι Ιρανοί πολίτες-- κατηγορούνται ότι ευνόησαν την παροχή εξαρτημάτων βαλλιστικών πυραύλων στο Ιράν «αποκρύπτοντας» τον τελικό τους προορισμό μέσω ενός δικτύου εταιρειών-βιτρίνα, διευκρινίζει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται μετά τη δοκιμή από το Ιράν βαλλιστικών πυραύλων στις 10 και στις 21 Νοεμβρίου.

Η απάντηση της Τεχεράνης

Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών κατήγγειλε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα εξαιτίας του ιρανικού βαλλιστικού προγράμματος, χαρακτηρίζοντάς αυτές «παράνομες»,μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Insa.

«Είναι παράνομες διότι το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν δεν προβλέπει ικανότητα εξοπλισμού με πυρηνικές κεφαλές», δήλωσε ο Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί.

Πέντε Ιρανοί πολίτες και σειρά επιχειρήσεων με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα προστέθηκαν στην μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Όπως έχει δηλώσει κατά το παρελθόν, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα απαντήσει στις προπαγανδιστικές αυτές ενέργειες επιταχύνοντας το βαλλιστικό της πρόγραμμα και ενισχύοντας τις αμυντικές της ικανότητες», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιράν ΗΠΑ άρση κυρώσεων
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ