Κλασική ιρλανδέζικη συνταγή, για το χειμώνα. Καλό ουίσκι, καλά μήλα και καλή ζύμη, δεν έχει άλλα μυστικά! Είναι πολύ εύκολη.
Υλικά
- Ζύμη χωριάτικη, βαριά
- 3 ωραία μήλα τύπου Granny Smith
- 100 γραμμάρια ξανθιά ζάχαρη
- 250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 3 κρόκους αυγού
- 2 κουταλιές σούπας ουίσκι
- 2 κουταλιές αμυγδαλόψιχα
- Λίγη ζάχαρη άχνη για διακόσμηση
Εκτέλεση
- Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα ταψάκι αλευρωμένο ή βουτυρωμένο ή με χαρτί
- Απλώστε πάνω στη ζύμη την αμυγδαλόψιχα
- Αναψτε το φούρνο στους 200 βαθμούς
- Καθαρίστε και κόψτε τα μήλα σε φέτες σχετικά λεπτές
- Απλώστε τις φέτες στο ταψάκι
- Ρίξτε παντού τη μισή ξανθιά ζάχαρη
- Σε ένα κατσαρολάκι (ή στα μικροκύματα) ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος
- Σε ένα μπολ χτυπήστε τους κρόκους με την υπόλοιπη ξανθιά ζάχαρη
- Χτυπήστε καλά, πρέπει να γίνει ένα αφράτο μείγμα
- Προσθέστε το ουίσκι
- Ανακατέψτε απαλά
- Προσθέστε τη ζεστή κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε απαλά
- Ρίξτε το μείγμα πάνω από τα μήλα στο ταψάκι
- Μπορείτε να ψήσετε την τάρτα «γυμνή» για 35 λεπτά
- Μπορείτε να προσθέσετε κι άλλο φύλλο ζύμης από πάνω
- Μπορείτε να κόψετε την από πάνω ζύμη σε λωρίδες, όπως η πάστα φλόρα
- Οταν κρυώσει η τάρτα, στολίστε την με ζάχαρη άχνη
- (Προαιρετικά) της ταιριάζει πάρα πολύ η κανέλα
Η «γυμνή» τάρτα δεν είναι κακή, τρώμε και λιγότερο αλεύρι:
Στην Ιρλανδία η τάρτα μήλου με ουίσκι είναι must. Την διαφημίζουν μαζί με το αντίστοιχο ουίσκι:
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο