«Με ενδιαφέρει να έχω δουλειά και όχι να μου αρέσει αυτό που κάνω» - iefimerida.gr

«Με ενδιαφέρει να έχω δουλειά και όχι να μου αρέσει αυτό που κάνω»

εργασία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοένα και αυξάνονται οι περιπτώσεις νέων στην Ελλάδα που επιλέγουν επαγγέλματα που δεν τους αρέσουν. Μπορεί το φαινόμενο αυτό να υπήρχε ανέκαθεν, ωστόσο με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας, οι νέοι που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, δεν έχουν ως στόχο ένα επάγγελμα που θα προσφέρει παχυλούς μισθούς, αλλά ένα επάγγελμα που θα προσφέρει απλώς μισθούς...

Όσοι δεν τα καταφέρνουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις στρέφονται στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (δημόσια ή ιδιωτικά) διότι οι προοπτικές που προφέρουν τα ΙΕΚ αυτά, είναι αρκετές. Κατ'αρχήν δίνουν στους σπουδαστές την δυνατότητα να επιλέξουν τον κλάδο σπουδών τους, και κατά συνέπεια να εξειδικευτούν άμεσα στο επάγγελμα που θέλουν. Τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν δεκάδες ειδικότητες, με τα στατιστικά να δείχνουν πως μεγάλη ζήτηση έχουν τα τουριστικά, τα υγειονομικά, και τα επαγγέλματα επισιτισμού, και αυτό διότι απ'όσο φαίνεται στην αγορά εργασίας, αυτά είναι με την μεγαλύτερη ζήτηση.

«Μόνο στην περιοχή μου υπάρχουν τουλάχιστον τρία κέντρα φυσικοθεραπείας και γενικά γνωρίζω πολλά άλλα και σε άλλες περιοχές, οπότε συμπεραίνω ότι ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος προσφέρει δουλειά και ευκαιρίες και για μένα αυτό είναι το ζητούμενο» εξομολογείται ο 18χρονος Κωνσταντίνος ο οποίος επέλεξε να σπουδάσει φυσικοθεραπεία.

Σύμφωνα με στοιχεία από δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ οι προαναφερθείσες ειδικότητες έχουν μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια, λόγω των κοινωνικών εξελίξεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα επαγγέλματα επισιτισμού, δηλαδή, μάγειρες και σεφ, που οφείλουν την συγκεκριμένη αύξηση στις τηλεοπτικές εκπομπές, που κατακλύζουν κάθε κανάλι.

Σεφ αποφάσισε να σπουδάσει η 19χρονη Σοφία, της οποίας όμως το όνειρο ήταν τα ΜΜΕ. «Είχα δύο επιλογές σχετικά με το ποια ειδικότητα θα διαλέξω: Τα ΜΜΕ ή την μαγειρική. Βλέποντας, όμως, από την μία την κρίση στον χώρο της δημοσιογραφίας και από την άλλη την άνοδο ζήτησης σε σεφ, κατέληξα στο δεύτερο. Μπορεί η μαγειρική να μην ήταν το όνειρο μου, αλλά θα τα καταφέρω να σταδιοδρομήσω».

Και επειδή τα τουριστικά επαγγέλματα είναι από αυτά που προσφέρουν δουλειά όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά γενικότερα όλον τον χρόνο, ο 18χρονος Μάριος επιλέγει να ασχοληθεί με αυτόν τον κλάδο, και όπως λέει, «Το καλοκαίρι, παρά τη γενικευμένη κρίση, ο τουρισμός στην Ελλάδα είχε αύξηση και αντιστάθηκε. Γενικά, η Ελλάδα θα στηρίζεται πάντα στον τουρισμό. Επομένως ο επαγγελματικός αυτός κλάδος, θα προσφέρει ένα σίγουρο εισόδημα. Δεν θα ήθελα να σπουδάσω κάτι άλλο που μπορεί να μου άρεσε περισσότερο και τελειώνοντας να έμενα απλώς με ένα χαρτί και να ήμουν στην ανεργία.»

Τέλος και τα «κλασσικά» όμως παιδαγωγικά επαγγέλματα συνεχίζουν να έχουν ζήτηση, καθώς σύμφωνα με στοιχεία από ιδιωτικό ΙΕΚ με χωρητικότητα 220 μαθητών, οι 80 είναι εγγεγραμμένοι στα τμήματα προσχολικής αγωγής.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ