Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν προχώρησαν σήμερα για πρώτη φορά σε ανταλλαγή κρατουμένων, με την Τεχεράνη να απελευθερώνει τέσσερις Αμερικανο-ιρανούς και την Ουάσινγκτον να απονέμει χάρη σε επτά Ιρανούς, οι έξι από τους οποίους έχουν και την αμερικανική υπηκοότητα, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.
Άλλοι 14 Ιρανοί είδαν τις διώξεις που τους έχουν ασκηθεί από την αμερικανική δικαιοσύνη να σταματούν, διευκρίνισε αυτός ο αξιωματούχος, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν συναντώνται στη Βιένη για μια αναμενόμενη θέση σε εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
"Χάρη στον διπλωματικό δίαυλο που δημιουργήθηκε με σκοπό να επαναπατριστούν οι αμερικανοί συμπολίτες μας, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως το Ιράν αποφυλάκισε τέσσερις Αμερικανούς: τον Αμίρ Χεκματί, τον Σαΐντ Αμπεντινί, τον Τζέισον Ρεζαϊαν και τον Νοσρατολάχ Χοσραβί", δήλωσε αυτός ο αμερικανός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας μια ανακοίνωση στα επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Η Τεχεράνη "δεσμεύθηκε επίσης να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να προσδιοριστεί η τύχη του Ρόμπερτ Λέβινσον", ενός πρώην πράκτορα του FBI που εξαφανίστηκε στο Ιράν πριν από πολλά χρόνια.
Σε αντάλλαγμα, "δώσαμε χάρη σε επτά Ιρανούς, από τους οποίους οι έξι έχουν και τις δύο, αμερικανική και ιρανική, υπηκοότητα, που είτε είχαν καταδικαστεί είτε ανέμεναν να δικαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε ακόμη ο αμερικανός αξιωματούχος.
Και "οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν επίσης όλες τις κόκκινες ειδοποιήσεις της Ιντερπόλ και απέσυραν τις διώξεις κατά 14 Ιρανών για τους οποίους εκτιμήθηκε πως τα αιτήματα έκδοσής τους δεν είχαν πιθανότητα επιτυχίας", συνέχισε.
Η Ελβετία που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράν διευκόλυνε τη συμφωνία αυτή, δήλωσε ο ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, διευκρινίζοντας πως οι συνομιλίες κράτησαν έναν χρόνο.
Τέλος, ένας πέμπτος Αμερικανός, ο Μάθιου Τρέβιτικ, το όνομα και η τύχη του οποίου δεν είχαν γίνει ποτέ μέχρι σήμερα γνωστά, απελευθερώθηκε επίσης από τις ιρανικές αρχές, όμως στο πλαίσιο μιας διπλωματικής διαδικασίας η οποία δεν έχει καμία σχέση με την ανταλλαγή κρατουμένων, σύμφωνα με ιρανικές και αμερικανικές πηγές.
Ο Τζέισον Ρεζαϊάν, τοπικός ανταποκριτής της Washington Post, είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2014. Κατηγορούμενος για "κατασκοπεία", καταδικάστηκε στα τέλη του 2015 σε ποινή φυλάκισης η διάρκεια της οποίας δεν ανακοινώθηκε ποτέ δημόσια.
Εργαζόταν για την Washington Post ήδη για δύο χρόνια όταν συνελήφθη. Κατηγορήθηκε για "κατασκοπεία" και "συνεργασία με εχθρικές κυβερνήσεις".
Η Washington Post χαιρέτισε την απελευθέρωση του δημοσιογράφου της από την Τεχεράνη.
"Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι ακούγοντας πως ο Τζέισον Ρεζαϊάν απελευθερώθηκε (...) Μόλις έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες και μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε πως ο Τζέισον εγκατέλειψε το Ιράν με ασφάλεια, θα έχουμε περισσότερα να πούμε", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αμερικανική εφημερίδα.
Ο πάστορας Σαΐντ Αμπεντινί είχε συλληφθεί το 2012, ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ Αμίρ Χεκματί κρατείτο από το 2011 και ο τέταρτος Ιρανο-αμερικανός που απελευθερώθηκε είναι ο Νοσρατολάχ Χοσραβί, το όνομα του οποίου εμφανίζεται για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, οι επτά Ιρανοί κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι: Ναντάρ Μοντανιού, Μπαχράμ Μεκανίκ, Χοσρό Αφγκαχί, Αράς Γκαχρεμάν, Τουράτζ Φαριντί, Νίμα Γκολεστάνεχ και Άλι Σαμπουνσί.
Διώκονταν ή έχουν καταδικαστεί για την πώληση στο Ιράν βιομηχανικού εξοπλισμού παραβιάζοντας τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.