Δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί των τεχνοκρατών -τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο ΔΝΤ- από τα πολιτικά τερτίπια στο εσωτερικό της Ελλάδας και ξεκαθαρίζουν ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να πάρουμε ούτε μισό ευρώ όσο υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα αλλά κι ότι ήδη επεξεργάζονται σχέδιο άμυνας για την Ευρωζώνη στη περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει!
Αν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τους τεχνοκράτες που έχουν αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου της νέας δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα, με στόχο να τους ενημερώνουν για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, η άλλη πλευρά δεν κρύβει τον προβληματισμό της. Σύμφωνα, δε, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το μήνυμα που έρχεται από τις Βρυξέλλες είναι σαφές και λέει ότι μόνο εάν ψηφιστεί η Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου μπορεί να εκταμιευθεί η 6η δόση αλλά και να προχωρήσει το νέο δανειακό πρόγραμμα συνολικού ύψους 130 δισ ευρώ. Το ίδιο μήνυμα έφτασε στην Αθήνα κι από την Ουάσινγκτον, απ' όπου ο αναπληρωτής Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χάουλι σημείωσε με νόημα ότι οι δανειακές συμβάσεις δεν υπογράφονται με κυβερνήσεις αλλά με χώρες, καθιστώντας έτσι σαφές ότι το ζητούμενο είναι μόνο η τήρηση των υπεσχημένων και όχι ποια κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση τα περιθώρια χαρακτηρίζονται ασφυκτικά, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα είναι εξαιρετικά περιορισμένα και επαρκούν με το ζόρι έως τα μέσα Δεκεμβρίου, με την επισήμανση από τον ίδιο αξιωματούχο ότι εντός του επόμενου μήνα υπάρχουν και λήξεις διαφόρων ομολόγων π.χ. νοσοκομειακών συνολικού ύψους 8 δισ ευρώ. Σαφές έχει καταστεί, επίσης, στην ελληνική πλευρά ότι ακόμα κι αν δοθεί η 6η δόση, οι διαδικασίες για την εφαρμογή του νέου Μνημονίου θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα και με τη μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση, έτσι ώστε να μη «κολλήσει» η επόμενη δόση που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη, αν λάβει κανείς υπόψιν τις δανειακές ανάγκες της χώρας, οι οποίες ανέρχονται στα 15 δισ ευρώ, αλλά και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα χρειαστούν σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών περί τα 30 δισ ευρώ...