Στη διαγραφή του βουλευτή Λακωνίας Λεωνίδα Γρηγοράκου προχώρησε η Φώφη Γεννηματά, μετά τις δηλώσεις του ότι εν ενεργεία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συμπορευθούν με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια απόφαση που πυροδότησε όμως την ενόχληση της ΔΗΜΑΡ η οποία δηλώνει ότι ο Θ. Θεοχαρόπουλος ενημερώθηκε εκ των υστέρων.
Η Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε με τον γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή της να θέσει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον βουλευτή Λακωνίας και έστειλε επιστολή και προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με την οποία γνωστοποιεί ότι θέτει τον Λ. Γρηγοράκο εκτός Κ.Ο.
Το παρασκήνιο
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr η απόφαση για διαγραφή του βουλευτή ήταν «ειλημμένη από την Δευτέρα» μετά τις αρχικές δηλώσεις του περί συμπόρευσης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρότι ο βουλευτής εκλήθη σε απολογία από τον Β. Κεγκέρογλου και απέδωσε σε δημοσιογραφική παρερμηνεία τις δηλώσεις του, επανήλθε με νέες συνεντεύξεις του που έριξαν λάδι στη φωτιά. Κύκλοι της Χ. Τρικούπη ανέφεραν στο iefimerida.gr ότι «υπάρχουν ομόφωνες συλλογικές αποφάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την αυτόνομη πορεία του κόμματος» και έχει δηλωθεί ρητά πως «δεν γινόμαστε ούτε εφεδρεία ούτε ουρά, είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ». Κατηγορούσαν τον κ. Γρηγοράκο ότι «συκοφάντησε συναδέλφους του» και παρά τις διαβεβαιώσεις του βουλευτή, επανέρχεται διαρκώς με νέες δηλώσεις, επιτείνοντας τη σύγχυση» τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει πλέον αποδεκτό.
«Δεν τον έκανε η Φώφη αντιπρόεδρο της Βουλής»
Κύκλοι της Χ. Τρικούπη συνέδεαν τη στάση του διαγραφέντος βουλευτή τελευταία, με το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά επέλεξε τον Δημήτρη Κρεμαστινό για αντιπρόεδρο της Βουλής και όχι τον ίδιο, ο οποίος ενδιαφερόταν σφόδρα.
«Ηταν ξένο σώμα»
«Η διαγραφή του, ήταν η τυπική κατάληξη μιας ουσιαστικής αποστασιοποίησης. Ο Γρηγοράκος ήταν ξένο σώμα στο ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα, δεν πατούσε το πόδι του στις συνεδριάσεις» έλεγαν στο iefmerida.gr πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Η αντίδραση Γρηγοράκου
Σε γραπτή του δήλωση, ο διαγραφείς βουλευτής κάνει λόγο για «απαίδευτες ηγεσίες», προειδοποιεί ότι ο «κατακερματισμένος χώρος της Κεντροαριστεράς θα βρει την πολιτική του έκφραση» και χαρακτηρίζει την διαγραφή του ως «επιστροφή στις πρακτικές του παρελθόντος» που «επικυρώνεται με την αυταρχική απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:
- Έχουμε επανειλημμένα διακηρύξει με συλλογικές και ομόφωνες αποφάσεις μας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει εφεδρεία ή ουρά, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας.
- Όποιος θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορούν να είναι προσάρτημα ή δορυφόρος της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη, δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική μας ομάδα.
- Ο κ. Γρηγοράκος με τις δηλώσεις του τη Δευτέρα και τις «προβλέψεις» του για δήθεν προσχωρήσεις βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Νέα Δημοκρατία, υπονόμευσε την ενότητα και συκοφάντησε συναδέλφους του βουλευτές.
- Παρότι το γεγονός ότι όταν κλήθηκε για εξηγήσεις, ανασκεύασε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι παρερμηνεύτηκαν από δημοσιογράφους, επανέρχεται συνεχώς με νέες δηλώσεις και επιχειρεί συνειδητά να δημιουργήσει σύγχυση και κλίμα ηττοπάθειας στον πολιτικό μας χώρο.
- Είναι σαφές ότι ο κ. Γρηγοράκος έχει κάνει την επιλογή του. Μπορεί να πάει όπου θέλει, όποτε θέλει. Εμείς δεν μπορούμε άλλο να παρακολουθούμε τις μεταμορφώσεις του από εβδομάδα σε εβδομάδα και από ημέρα σε ημέρα. Αρκετά πια.
- Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής γνωστοποίησε ότι ο κος Γρηγοράκος δεν ανήκει πλέον στην Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Το παρασκήνιο
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr η απόφαση για διαγραφή του βουλευτή ήταν «ειλημμένη από την Δευτέρα» μετά τις αρχικές δηλώσεις του περί συμπόρευσης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρότι ο βουλευτής εκλήθη σε απολογία από τον Β. Κεγκέρογλου και απέδωσε σε δημοσιογραφική παρερμηνεία τις δηλώσεις του, επανήλθε με νέες συνεντεύξεις του που έριξαν λάδι στη φωτιά. Κύκλοι της Χ. Τρικούπη ανέφεραν στο iefimerida.gr ότι «υπάρχουν ομόφωνες συλλογικές αποφάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την αυτόνομη πορεία του κόμματος» και έχει δηλωθεί ρητά πως «δεν γινόμαστε ούτε εφεδρεία ούτε ουρά, είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ». Κατηγορούσαν τον κ. Γρηγοράκο ότι «συκοφάντησε συναδέλφους του» και παρά τις διαβεβαιώσεις του βουλευτή, επανέρχεται διαρκώς με νέες δηλώσεις, επιτείνοντας τη σύγχυση» τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει πλέον αποδεκτό.
Από την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν θέλησαν να κάνουν κανένα σχόλιο για την διαγραφή Γρηγοράκου.
Κρίση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Ενοχλημένος ο Θεοχαρόπουλος - Δεν ενημερώθηκε
Ωστόσο η απόφαση της Φώφης Γεννηματά προκάλεσε την έντονη ενόχληση της ΔΗΜΑΡ, του δεύτερου εταίρου στη σύμπραξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Οπως αναφέρουν συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, δεν υπήρξε καμία προηγούμενη ενημέρωση για την απόφαση αυτή καθώς ο κ. Θεοχαρόπουλος ενημερώθηκε μετά την ανακοίνωση διαγραφής Γρηγοράκου. Μάλιστα, κύκλοι Αγ. Κωνσταντίνου επισημαίνουν: «Χρειάζεται φυγή προς τα εμπρός με τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων της συμπαράταξης όπου εκεί μπορούν να συζητούνται και θέματα αυτά».
Σήμερα το πρωί ο κ. Γρηγοράκος επέμεινε στις δηλώσεις του και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι στην επόμενη βουλή:
«Να συγκριθεί το 12,4% όταν οι άλλοι παίρνουν 4,2 στη Β Αθήνας με το 12,5; Εγώ έχω αγωνία; Αυτοί πρέπει να έχουν αγωνία ότι δεν θα μπει το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη Βουλή. Άμα συνεχίσει έτσι! Βέβαια δεν θα μπει. Με το 4,2 της Β’ Αθήνας, με το 4,1 της Α’ Αθήνας! Συγκρίνεται με το 12,5; Το 12,4 δεν νομίζω ότι δεν σηματοδοτεί κάτι ή ότι με φοβίζει για κάτι;», δήλωσε ο κ. Γρηγοράκος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά FM».
«Οφείλει το ΠΑΣΟΚ, αυτή η Δημοκρατική Συμπαράταξη που ήταν κάτι διαφορετικό και δεν προχώρησε, πρέπει να αναζητήσει νέες προσεγγίσεις, νέες προτάσεις για τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα της χώρας και της οικονομίας και να προτείνει λύσεις», σημείωσε ο ίδιος.
Έστρεψε δε τα βέλη του εναντίον της Φώφης Γεννηματά:
«Εμένα με εξέπληξε η αγκύλωσή της σε κάτι το παλιό και το παρωχημένο. Εγώ θέλω μια αξιόπιστη και φερέγγυα πολιτική δύναμη και ας μου το ονομάσει η κα Γεννηματά όπως θέλει, θα είμαι μαζί της. Για αυτό πιστεύω ότι ο κίνδυνος λεηλασίας του χώρου από την εκλογή Μητσοτάκη, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλων χώρων, είναι έντονος. (...) Με κραυγές, αναθέματα, “αβύσσους”, “αποστασίες” και κάτι ταμπέλες που παραπέμπουν στην δεκαετία του ’80 και του ’65 ...εάν οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς δεν εκφράσουν έναν εκσυγχρονιστικό, έναν καινοτόμο πολιτικό λόγο, αν δεν αρθρώσουν κάτι πολιτικά ελκυστικό, εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο και παραμείνουμε καθηλωμένοι με ξεπερασμένες αγκυλώσεις , στις ιδεοληψίες μας, στις μονομέρειες μας ότι είμαστε αρχηγοί κομμάτων κλπ του μεσαίου χώρου, τέσσερα –πέντε κόμματα, διάφορες κινήσεις δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα».
Συνέχισε δε: «Να είμαστε και λίγο προσγειωμένοι. Άβυσσος σημαίνει κάτι το τρομερό, εάν δηλαδή από το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ υπάρχει άβυσσος, με το ΚΚΕ και τη ΝΔ τι υπάρχει; Εγώ αυτό που είπα προχθές ήταν αυτονόητο, αποστάτησα; Δεν καταλαβαίνω. Και έμαθα χθες ότι και στο συντονιστικό ο κ. Κεγκέρογλου είπε “όποιος θέλει να αποχωρήσει από το κόμμα ας προχωρήσει σε αποστασία να τελειώνουμε”. Δηλαδή το να πει κάποιος και να αγωνιά για το χώρο που είναι και έχει μεγαλώσει σε αυτό το χώρο και να αγωνιά για το μέλλον αυτού του χώρου οτιδήποτε πούμε είναι αποστασία;».
Τι είχε δηλώσει για τη ΝΔ του Μητσοτάκη:
Ανοιχτό το ενδεχόμενο στελέχη ή ακόμα και εν ενέργεια βουλευτές της Δημοκρατικς Συμπαράταξης να πορευτούν με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη άφησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Μιλώντας στον απόηχο της δήλωσης της Φώφης Γεννηματά ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του κ. Μητσοτάκη («Μας χωρίζει άβυσσος με τον κ. Μητσοτάκη», ήταν η ακριβής δήλωσή της), ο κ. Γρηγοράκος Χαρακτήρισε τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πολύ καλό πολιτικό, ενώ εκτίμησε ότι η ΝΔ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα δημοσκοπικά.
Για τον εαυτό του, είπε ότι αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν αλλάξει και δεν δώσει το στίγμα της, μελετά το ενδεχόμενο να μην κατέβει ως υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.
Φώφη: Αλλο συνεργασία άλλο αποστασία
«Είναι άλλο πράγμα η συνεργασία και άλλο πράγμα η αποστασία», σχολίασε η κ. Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στη συζήτηση που εγκαινίασε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η «φιλική» προς τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη δήλωση του βουλευτή του κόμματος κ. Γρηγοράκου. «Οταν υπονοείται ότι μπορεί να φύγουν βουλευτές εν ενεργεία και να πάνε σε ένα άλλο κόμμα, αυτό δεν λέγεται συνεργασία», είπε στην ΕΡΤ η κ. Γεννηματά, θέτοντας ευθέως τον κ. Γρηγοράκο εκτός γραμμής.
Επίσης, η κ. Γεννηματά εκδήλωσε τη διαφωνία της με τη λογική της δημιουργίας μετώπων, αιχμή που –εμμέσως πλην σαφώς– απευθύνεται και προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έχει κατά καιρούς τονίσει την ανάγκη ανάδειξης μετώπου των ευρωπαϊκών δυνάμεων.
«Τα μέτωπα διχάζουν, πολώνουν, και αυτήν τη στιγμή αυτό που χρειάζεται ο ελληνικός λαός είναι συνεννόηση και συναίνεση των κοινωνικών εταίρων της κοινωνίας στις πολιτικές και στο σχέδιο», είπε η κ. Γεννηματά.
Επιχειρώντας να χαράξει σαφείς γραμμές ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στη Ν.Δ., η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε σε «ριζικές διαφορές» με τη Δεξιά, περιέγραψε τη συγκατοίκηση του 2012-2015 με τη Ν.Δ. ως «κατάσταση εθνικής ανάγκης» και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ «πλήρωσε πολύ ακριβά» τη συγκεκριμένη συνεργασία.
Αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τον κ. Βενιζέλο, η κ. Γεννηματά είπε πως «δημιουργήθηκε η εντύπωση στους ψηφοφόρους, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, ότι ταυτιστήκαμε με τη δεξιά, και αυτό ήταν λάθος. Hταν λάθος που δώσαμε αυτήν την εντύπωση. Eπρεπε να επιμείνουμε περισσότερο στην προγραμματική συμφωνία, όχι μόνο στη διαμόρφωσή της, αλλά και στην τήρησή της και στην υλοποίησή της».
Ο κ. Γρηγοράκος πάντως επανήλθε και χθες, με νέες δηλώσεις. «Από τη μία ο Μητσοτάκης, από την άλλη ο Τσίπρας, θα μας συνθλίψουν αν δεν προσέξουμε», είπε στον Alpha 989 ο κ. Γρηγοράκος, ο οποίος και επανέλαβε τη διαφωνία του με τη θέση της κ. Γεννηματά ότι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. υπάρχει άβυσσος.