«Δεν είναι βέβαιο ότι μέχρι τέλος της τετραετίας οι ψηφοφόροι θα δουν να εκπροσωπούνται στη Βουλή από ό,τι ψήφισαν στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου».
Με τη φράση αυτή, κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος αναφέρθηκε στα σενάρια που κυκλοφορούν για «σπάσιμο» κοινοβουλευτικών ομάδων και τα οποία τροφοδοτούνται διαρκώς από δηλώσεις εκπροσώπων όλου του πολιτικού φάσματος.
Τα κρίσιμα νομοσχέδια που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, οι λεπτές ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν με τους δανειστές, η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ αλλά και οι κινήσεις διεύρυνσης για τις οποίες μιλά διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η βάση αυτού του καμβά.
Παρά της διαβεβαιώσεις Τσίπρα ότι οι 153 είναι στιβαρή πλειοψηφία και τις παραπομπές στην διακυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με 151, στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως η αύξηση της πλειοψηφίας - τουλάχιστον σε επίμαχα νομοθετήματα - είναι επιβεβλημένη για λόγους πολιτικούς αλλά και επιβίωσής της. Κάτι που έχει συζητηθεί σε πολλές συσκέψεις στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Το Μαξίμου αναζητεί συμμάχους σε άλλα κόμματα
«Χωρίς διεύρυνση η κυβέρνηση δεν στέκει» αναφέρει υπουργός στο iefimerida, παραδεχόμενος ότι η πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι ισχνή. Συνεχίζει δε πως «δεν πρέπει να γίνει μόνο για λόγους αριθμητικούς αλλά και πολιτικούς: Το μείζον πλέον σήμερα, με όσα έχουμε να περάσουμε, είναι η συναίνεση. Οχι αφηρημένη και βερμπαλιστική, αλλά απτή, κοινωνική και με ιδεολογικό πρόσημο». Αποκαλύπτει δε πως έχει κάνει σχετικές εισηγήσεις στον Αλέξη Τσίπρα όπως και άλλοι υπουργοί για τον τρόπο και τον χρόνο που πρέπει να εκδηλωθεί η «επίθεση φιλίας» σε όμορα κόμματα.
Ενα πεδίο όπου θα δοκιμαστεί η κυβερνητική συνοχή θα είναι το ασφαλιστικό με πιο επίφοβο το κομμάτι των αγροτών. Εκεί είναι άγνωστο – αν και όχι απίθανο – το εάν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μπορέσει να συσπειρώσει το σύνολο των βουλευτών της. Εκεί θα δοκιμαστούν και οι αντιστάσεις των ηγεσιών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η Φώφη Γεννηματά καθώς και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα κληθούν να απαντήσουν στο δίλημμα αν θέλουν να πάμε για τέταρτη φορά σε εκλογές μέσα σε ένα έτος (στήθηκαν δύο φορές κάλπες για εθνικές εκλογές και μία για το δημοψήφισμα, το 2015). Θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν ή όχι την κυβέρνηση με δεδομένες τις πιέσεις και τις απειλές των δανειστών ή θα προκύψουν άλλες λύσεις.
Ζυμώσεις ενόψει αναθεώρησης
Ενα ακόμη πεδίο στο οποίο θα μπορούσαν να υπάρξουν συγκλίσεις οι οποίες θα υπερβαίνουν τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα είναι οι θεσμικές αλλαγές που μελετά η κυβέρνηση, όπως η Συνταγματική Αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο. Αμφότερα τα προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών και θα τεθούν σε διαβούλευση μέσα στο έτος, μετά από συνεννόηση που έχει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με τον Αλέξη Τσίπρα.
Κάθε ψηφοφορία από εδώ και στο εξής πάντως έχει ιδιαίτερο νόημα τόσο για το κυβερνών κόμμα όσο και για την αντιπολίτευση.
Οι δηλώσεις Λεβέντη που «άναψαν φωτιές»
Πολλοί εκτιμούν ότι η ανθρωπογεωγραφία της σημερινής Βουλής ενδέχεται να αλλάξει στην πορεία, λόγω συνεργασιών ακόμη και «αποσκιρτήσεων» βουλευτών σε άλλα κόμματα, αναλόγως των εξελίξεων.
Λάδι στη φωτιά έριξαν πρόσφατα και οι δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη περί βουλευτών από το Ποτάμι που – όπως υποστήριξε – του ζήτησαν να συμπράξει ώστε να πέσει η κυβέρνηση αλλά και η συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης, με την οποία προβλέπει ότι στην επόμενη Βουλή δεν θα υπάρχει ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι!
Ποιοι... καλοβλέπουν την ΝΔ Κυριάκου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε δηλώσεις από στελέχη άλλων κομμάτων να χαρακτηρίζουν «ενδιαφέρουσα» την εκλογή του, όπως ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, ενώ άκουσε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκο να δηλώνει πως κάποιοι βουλευτές ενδέχεται να θέλουν να συμπορευθούν με τον νέο αρχηγό της ΝΔ. Παράλληλα, στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της δημοκρατικής συμπαράταξης, που όμως δεν εξελέγησαν βουλευτές, δείχνουν να τείνουν ευήκοα ώτα στην μεταρρυθμιστική ορμή που υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη. «Πρέπει να έχεις συνομιλητές αξιόπιστους να υπάρχει ένα μίνιμουμ προϋποθέσεων για να μπορείς να συνεννοηθείς. Σε κάθε χώρο προτιμούν τον πιο αξιόπιστο τον πιο μεταρρυθμιστή τον πιο σύγχρονο πολιτικό οπότε δεν νομίζω ότι τίθεται κανένα ζήτημα προτίμησης» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου η Δράση του Θόδωρου Σκυλακάκη χαιρέτισε την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη με θερμά λόγια: «Οι ικανότητες, η ιστορία και το ήθος του κ. Μητσοτάκη προοιωνίζονται μια δημιουργική αλλαγή πορείας. Ελπίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες όχι μόνο όσων συμμετείχαν στην εσωκομματική διαδικασία, αλλά ευρύτερα του χώρου της ευρωπαϊκής, δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία σοβαρή κυβέρνηση για να ματαιώσει τα επερχόμενα αποτελέσματα της απολύτως καταστροφικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και έγινε ένα πρώτο, αλλά καθοριστικό, βήμα σε αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε.
Ο πονοκέφαλος της Φώφης
Από την άλλη, με ενόχληση άκουσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά την δήλωση Γρηγοράκου για την νέα ηγεσία της ΝΔ αλλά και τις αιχμές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι «πρέπει να αποκτήσει πολιτικό στίγμα», παρατήρηση με την οποία συμφώνησε και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Μετά τις εξηγήσεις, το θέμα θεωρήθηκε λήξαν και αποδόθηκε σε «διαστρέβλωση» των δημοσιογράφων. Κάποιοι βλέπουν «συνωμοσία» κάποιοι άλλοι μιλούν για «ατυχή στιγμή». Το βέβαιο είναι ότι τα «τυχαία περιστατικά» και οι δηλώσεις θα αυξάνονται, μαζί με την ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού.