Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ελέγχουν την ενημέρωση στην Ευρώπη [εικόνες] - iefimerida.gr

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ελέγχουν την ενημέρωση στην Ευρώπη [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάποτε ονόμαζαν τον Τύπο «Τετάρτη Εξουσία». Σήμερα με τόσα διαφορετικά μέσα για την μαζική ενημέρωση του κοινού, από τα έντυπα στις ραδιοφωνικές συχνότητες, και από τα τηλεοπτικά δίκτυα στους ιστότοπους του ίντερνετ, πολλοί πιστεύουν ότι ίσως και να έχει ήδη αναδειχθεί σε «Πρώτη».


Παρ όλη την υπερβολή αυτού του συμπεράσματος, ένα είναι σίγουρο, όλοι μας ενημερωνόμαστε, διαμορφώνουμε άποψη, στηρίζουμε ή κατακρίνουμε, σύμφωνα με αυτά που έχουμε δει, ακούσει ή διαβάσει σε κάποιο από τα «έγκυρα» διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Η πληροφορία είναι δύναμη και αυτοί που την ελέγχουν, ελέγχουν κατ επέκταση και όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας σφαίρας, από την πολιτική μέχρι τον πολιτισμό και από την οικονομία έως τις κοινωνικές σχέσεις.
Ας δούμε λοιπόν εννιά από τους ισχυρότερους παίκτες στην ευρωπαϊκή σκακιέρα της ενημέρωσης.

1) Ντέιβιντ και Φρεντερίκ Μπάρκλευ

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ελέγχουν την ενημέρωση στην Ευρώπη [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Οι κληρονόμοι της βρετανικής δυναστείας δισεκατομμυριούχων, της οικογένειας Μπάρκλευ, αγόρασαν το 2004 έναντι 905 εκατομμυρίων ευρώ την βρετανική εφημερίδα «Telegraph», το δημοφιλέστερο broadsheet έντυπο της χώρας. Παρ ότι έχει διαψευσθεί από τους ίδιους, η πτώση στον αριθμό των αναγνωστών της φέτος, έχει κάνει αρκετούς να πιστεύουν ότι τα δυο αδέρφια αναζητούν αγοραστή και είναι πρόθυμοι να «ξεφορτωθούν» την Telegraph ακόμη και με τα μισά χρήματα σε σχέση με την τιμή που την αγόρασαν. Πάντως μέχρι και σήμερα η Telegraph συνεχίζει την παραδοσιακή στήριξη της στο Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας και στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, για την εκλογή της οποίας είχε στείλει μαζικό εμαίηλ στις πρόσφατες εκλογές καλώντας τους αναγνώστες να στηρίξουν τους Συντηρητικούς, κάτι το οποίο της κόστισε, καθώς της επιβλήθηκε πρόστιμο από την ανεξάρτητη αρχή εποπτείας του τύπου για την πρακτική της αυτή.

2) Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ελέγχουν την ενημέρωση στην Ευρώπη [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας που φιλοδοξεί να επιστρέψει θριαμβευτικά στην πολιτική σκηνή της χώρας, είναι ως γνωστόν δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της MediaSet, που ελέγχει τηλεοπτικά δίκτυα σε Ιταλία και Ισπανία και της Mondadori, του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου της Ιταλίας. Παρά τον πρόσφατο σκληρό ανταγωνισμό από την RAI που ισχυροποιήθηκε ιδιαίτερα από την τωρινή κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, τα μέσα του Μπερλουσκόνι παραμένουν ισχυρά και επηρεάζουν όχι μόνο την ιταλική, αλλά και ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

3) Βίνσεντ Μπολορέ

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ελέγχουν την ενημέρωση στην Ευρώπη [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Ο κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας που δημιουργήθηκε από χαρτάκια τσιγάρων και από εμπορικές μεταφορές, σύντομα απέκτησε ισχυρή θέση στην σκακιέρα της επικοινωνίας με την απόκτηση της Vivendi, του ομίλου που μεταξύ άλλων ελέγχει το γαλλικό Canal Plus, την Universal Music, την διαφημιστική Havas και μέρος της Telecom Italia. Ο Μπολορέ είναι σύμφωνα με τους αναλυτές ο άνθρωπος που θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά φέτος αφού τα 9 δις διαθέσιμα κεφάλαια του ομίλου του, προδιαθέτουν για νέα, μεγαλύτερα ανοίγματα στον χώρο των Media.

4) Άνταμ Κρόζλερ

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ελέγχουν την ενημέρωση στην Ευρώπη [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Πριν πέντε χρόνια, όταν ο Κρόζλερ ανέλαβε την ηγεσία του, το ITV ήταν ένα ετοιμοθάνατο τηλεοπτικό κανάλι που είχε χάσει τον προσανατολισμό του. Στο μικρο αυτό διάστημα ο Σκοτσέζος μάνατζερ κατάφερε να το μετατρέψει στο κυρίαρχο -ελεύθερο προς θέαση- τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, πενταπλασιάζοντας την αξία των μετοχών του στα 11 δις βρετανικές λίρες και αυξάνοντας το ποσοστό του στην διαφημιστική πίτα στο εντυπωσιακό 36%. Ήδη το ITV έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη στην παραγωγή και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και αρκετοί πιστεύουν ότι σύντομα θα απορροφηθεί από κάποιο μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ.

5) Ματίας Ντόφνερ

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ελέγχουν την ενημέρωση στην Ευρώπη [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Ο Ντόφνερ ένας πρώην δημοσιογράφος του μουσικού ρεπορτάζ είναι ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου -κολοσσού, ο οποίος μεταξύ άλλων ελέγχει την γνωστή μας Bild, αλλά και την πιο «σοβαρή» Die Welt. Η επεκτατική του στρατηγική στον χώρο των media με το ενδιαφέρον που έδειξε για τους Financial Times, ένα deal που δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς αφού τελικά αγοράστηκε από την Nikkei, αλλά πιο πολύ με την απόκτηση του Business Insider (για 395 εκατομμύρια ευρώ) και μέρους της ευρωπαϊκής έκδοσης του Politico, ο Ντόφνερ έχει αναδειχθεί σε ένα σημαντικό παγκόσμιο παίκτη στην ενημέρωση. Ο Ντόφνερ επίσης πρωτοστάτησε ενάντια στην Google για το μπλοκάρισμα των διαφημίσεων και λάνσαρε το δικό του διαδικτυακό φορέα διαχείρισης νέων (news aggregator), το Upday.

6) Πάτρικ Ντράχι

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ελέγχουν την ενημέρωση στην Ευρώπη [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Σε λιγότερο από δυο χρόνια ο Γάλλο-Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος έχει αναδειχθεί σε «φύλακα» της πληροφορίας, ελέγχοντας δεκάδες πηγές και διαύλους ενημέρωσης σε Ευρώπη και Αμερική. Ο Ομιλός του, Altice, έχει δαπανήσει περίπου 40 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια για την απόκτηση εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, διαδικτυακών υπηρεσιών και τηλεοπτικού σήματος με πιο σημαντικές αγορές αυτές της SFR στην Γαλλία και της Cablevision στις ΗΠΑ. Ο γεννημένος στο Μαρόκο μεγιστάνας έχει ήδη αγοράσει την γαλλική εφημερίδα Liberation, το περιοδικό L' Express, ενώ πολλοί θεωρούν ότι το νέο του απόκτημα μέσα στο 2016 θα είναι το τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.

7) Μορίς Λέβι

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ελέγχουν την ενημέρωση στην Ευρώπη [εικόνες] | iefimerida.gr 6


Παρά την δύσκολη χρονιά που πέρασε με την αποτυχημένη συγχώνευση της εταιρείας του της Publicis με την αμερικάνικη Omnicom, με την ισχνή ανάπτυξη του ομίλου σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, αλλά και την απώλεια σημαντικών πελατών όπως η L Oreal και η Procter&Gamble, ο 73χρονος Λέβι συνεχίζει να θεωρείται «éminence grise» («κρυφή δύναμη») των γαλλικών media, καθώς η Publicis, η διαφημιστική εταιρεία Publicis της οποίας είναι επικεφαλής συνεχίζει να αποτελεί τον κυρίαρχο «ενδιάμεσο» μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και των χρηματοδοτών τους, δηλαδή των εταιρειών που πληρώνουν τις διαφημιστικές δαπάνες, με έντονη παρασκηνιακή δράση.

8) Ρούπερτ Μέρντοκ

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ελέγχουν την ενημέρωση στην Ευρώπη [εικόνες] | iefimerida.gr 7


Μετς από 4 χρόνια κλυδωνισμών που ακολούθησαν το σκάνδαλο της εφημερίδας του News of the World (κατηγορήθηκε για υποκλοπές και παρακολουθήσεις πολιτικών, καλλιτεχνών αλλά και απλών πολιτών), ο Αυστραλός μεγιστάνας φαίνεται ότι έχει αφήσει πίσω του αυτην την περιπέτεια για τα καλά. Έχοντας στην κατοχή του τον όμιλο News Corporation και την 21st Century Fox, ελέγχει εδώ και χρόνια την πηγή πληροφόρησης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, ενώ δεν έχει ποτέ κρύψει τις πολιτικές του τοποθετήσεις, λαμβάνοντας θέση ανοικτά μέσω των εντύπων του για το ποιος πολιτικός και ποιο κόμμα τον εκφράζει κάθε φορά. Φανατικός υποστηρικτής του Τόνι Μπλαίρ, σήμερα στηρίζει της κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

9) Λάρυ Πέιτζ και Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ελέγχουν την ενημέρωση στην Ευρώπη [εικόνες] | iefimerida.gr 8


Δίπλα στους παραδοσιακούς ιδιοκτήτες και επικεφαλής μέσων ενημέρωσης δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι δυο Αμερικάνοι που με τις διαδικτυακές τους «μηχανές αναζήτησεις» και «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» διεκδικούν ένα σημαντικό κομμάτι της ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Ο πρώτος με την Google και το πρόσφατο εγχείρημα του αξίας 150 εκατομμυρίων, το Digital News Initiative και ο δεύτερος με το Facebook και το Instant Article Format, αυτοί οι δυο μεγιστάνες του Σίλικον Βάλει ελέγχουν όσο κανείς άλλος την πρόσβαση μας στο διαδίκτυο και αρα και στις ιντερνετικες πηγες πληροφόρησης.

(πηγή: politico.eu)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κόσμος ΜΜΕ ευρώπη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ