Εξω από ένα ασβεστωμένο σπίτι στο Μπρίντιζι της Ιταλίας, ο Ντόναλ Σκέχαν φτιάχνει χειροποίητα ζυμαρικά. Λίγο πιο πέρα η Καντίντα, μια τοπική μαγείρισσα και μέντοράς του, βλέπει την προσπάθεια νεαρού και αποφασίζει να τον βοηθήσει.
Πιάνει στα χέρια της τη ζύμη και πολύ γρήγορα φτιάχνει τα orecchiette (ζυμαρικά που μοιάζουν με το σχήμα του αυτιού), όπως πρέπει να είναι. Η προσπάθειά του ήταν «έτσι και έτσι».
Ο Ιρλανδός Ντόναλ μαθαίνει πως να φτιάχνει τα τοπικά ζυμαρικά της ιταλικής περιφέρειας Απουλίας, για τη νέα του τηλεοπτική εκπομπή, για χάρη της οποίας κάνει τον γύρο της Ευρώπης και συναντά παραδοσιακές μαγείρισσες, μαθαίνοντας τα μυστικά τους.
Η διαδικτυακή παρουσία του Ντόναλ, δεν περνά απαρατήρητη, μιας και έχει 131.000 followers στο Instagram και 280.000 συνδρομητές στο Youtube στο κανάλι FoodTube. Ενας από αυτούς είναι και ο Τζέιμι Ολιβερ.
«Ο Τζέιμι πόσταρε στο Twitter του τον λογαριασμό μου στο Instagram και είπε στους φίλους του να με ακολουθήσουν», λέει ο Ντόναλ. «Είναι μια μεγάλη φιλοφρόνηση».
Πρόσφατα παρουσίασε το Master Chef Junior και πολύ γρήγορα έγινε δημοφιλής.
Πάντα αγαπούσε το μαγείρεμα. Το πρώτο του βιβλίο συνταγών το πήρε στα 12 του χρόνια και μαντέψτε... ήταν του Τζέιμι Ολιβερ. Ωστόσο, ποτέ δεν περίμενε πως θα έφτανε η μέρα πως θα συνεργαστούν. Το 2007 ξεκίνησε το δικό του blog και σήμερα έχει χάσει το μέτρημα σε συνταγές και ταξίδια γεύσης.
Τα πιάτα του είναι φτιαγμένα από υλικά εποχής. Σε κάτι που μπορεί να φάει ο καθημερινός άνθρωπος, που δεν πρόκειται να αξιολογηθεί για βραβείο Μισελέν.
«Οι συνταγές μου είναι για κάποιον, που θέλει χρειάζεται ένα γρήγορο δείπνο μετά τη δουλεία», τονίζει.
«Τώρα, υπάρχει μια ώθηση για υγιεινή διατροφή με ''σωστά'' υλικά, αλλά πάντα υπάρχει μια απώλεια στη μαγειρική. Μπορείτε να φάτε τόσο πολύ αβοκάντο μέχρι να σκάσετε, αλλά αν δεν τρελαίνεστε για την υφή, τη γεύση και το χρώμα, γιατί να το φάτε;», αναρωτιέται ο Ντόναλ.
Η συνταγή με τα orecchiette, που έμαθε στην Ιταλία, που συνοδεύονταν με κόκκινους κεφτέδες, είναι ένα πιάτο που απευθύνεται σε αυτόν, γιατί η γεύση έχει προτεραιότητα.
Το δύσκολο σε αυτό το πιάτο ήταν η παραγωγή των ζυμαρικών, κάτι ιδιαίτερα χρονοβόρο. Η Καντίντα, ωστόσο, μπορεί να φτιάξει 1 κιλό μέσα σε μια ώρα.
Ο Ντόναλ έφυγε από την Ιταλία, υποσχόμενος πως θα μάθει να φτιάχνει orecchiette. Εβδομάδες αργότερα παραδέχθηκε πως έχει καταφύγει σε κατασκευαστή ζυμαρικών.