Ο διάσημος Γάλλος οικονομολόγος Ζακ Ατταλί είναι πολύ απαισιόδοξος για τη νέα χρονιά και παραθέτει, σε άρθρο του, τις 10 πιθανές παγκόσμιες καταστροφές που μας απειλούν όλους, με πρώτη την τρομοκρατία.
Το άρθρο του είναι από το προσωπικό του μπλογκ και το αναδημοσίευσε το περιοδικό L’Express. Γράφει αναλυτικά:
Να είμαστε σίγουροι: Το 2016 δεν μπορεί παρά να επιφυλάσσει και καλές εκπλήξεις …γιατί το χειρότερο του χειρότερου θα συμβεί σίγουρα.
1. Νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, μεγέθους που ξεπερνάει τη φαντασία, αναμένονται σε όλες τις χώρες, ακόμη και στη Γαλλία.
2. Οι πόλεμοι που γίνονται στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Υεμένη και στην Ουκρανία θα επιδεινωθούν, πιθανότατα.
3. Άλλες διενέξεις θα ξεσπάσουν, ειδικότερα στην θάλασσα της Κίνας, στην Ινδία και στην Αφρική. Αυτό θα μπορούσε να μεταβληθεί σε παγκόσμιο πόλεμο, θρησκευτικό ή στρατιωτικό, ή ακόμη πόλεμο που θα συνδέετεαι με τις ενεργειακές πηγές.
4. Νέα κράτη θα καταρρεύσουν, ειδικά στην Αφρική, όπως συνέβη στη Σομαλία και στο Σουδάν.
5. Μια μείζων οικονομική κρίση θα ξεσπάσει σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως εκείνη του 2008, όχι πλέον εξαιτίας δανείων-φούσκας που δόθηκαν στα νοικοκυριά, αλλά εξαιτίας των δανείων στις επιχειρήσεις, όπως μαρτυρά η ανακοίνωση της κατάρρευσης του fund στη Νέα Υόρκη.
6. Η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ευρωπαϊκή ένωση, το περιβόητο Brexit, μπορεί να επισυμβεί, αποδεικνύοντας σε όλο τον κόσμο ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν είναι αμετακίνητο.
7. Θα υψωθούν τείχη στα σύνορα μεταξύ των χωρών της Ενωσης, που είναι ψευδαισθήσεις προστασίας έναντι ανεπιθύμητων προσφύγων. Θα επιβεβαιωθεί έτσι η οπισθοχώρηση της ευρωπαϊκής ιδέας και μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ύπαρξη του ευρώ.
8. Φυσικές καταστροφές που θα συνδέονται με την κλιματική αλλαγή θα συμβούν.
9. Μπορεί να συμβεί μια μείζων επιδημεία, η οποία μπορεί να προέλθει από έναν μεταλλασσόμενο ιό, χωρίς να υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία διαθέσιμα, προκαλώντας το κλείσιμο των συνόρων σε όλο τον πλανήτη.
10. Η Γαλλία, εκτός από τις παραπάνω καταστροφές, μπορεί να αντιμετωπίσει το 2016 επιδείνωση της ανεργίας, έναν άδειο περιεχομένου πολιτικό διάλογο ενόψει προεδρικής εκλογής, μια έντονη διαμάχη μεταξύ των ελίτ, αύξηση των αναχωρήσεων νέων ανθρώπων προς τη Συρία ή προς το Λονδίνο.
Η καθεμιά από αυτές τις κακές ειδήσεις, ακόμη κι αν συμβεί τοπικά, θα έχει πλανητικές συνέπειες. Θα επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη και θα ρίξει ακόμη περισσότερο τον κόσμο στη θλίψη, στο θυμό, στον λαϊκισμό και στον προστατευτισμό.
Αλλά και καλά νέα μπορεί να συμβούν το 2016.
Το πρώτο καλό νέο είναι φυσικά καμιά από τις παραπάνω κακές ειδήσεις να μη συμβούν
Αν πραγματικά τίποτα κακό δεν συμβεί –πράγμα που θα χρειαστεί ένα θαύμα- θα μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος πέρασε ξυστά στην καταστροφή.
Το δεύτερο καλό νέο θα ήταν να βρεθούν τα μέσα ώστε να αποφευχθούν αυτές οι πιθανές καταστροφές και να μπουν σε λειτουργία μεθοδικές ενέργειες επί των αιτίων αυτών των καταστροφών. Αυτό απαιτεί ο καθένας μόνος του αλλά και συλλογικά να υπάρξει πρόνοια για το μέλλον.
Αν όλα αυτά συμβούν τότε ο κόσμος μπορεί το 2016 να μη ζήσει αυτά που έζησε το 1914 ή το 1939 και να ξεκινήσει μια περίοδο γεμάτη ανάπτυξη, αρμονία και ευτυχία. Μπορούμε να ελπίζουμε στον Αγιο Βασίλη!»