Η αβεβαιότητα για την 6η δόση ρίχνει τις ευρωπαϊκές αγορές - iefimerida.gr

Η αβεβαιότητα για την 6η δόση ρίχνει τις ευρωπαϊκές αγορές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tα διεθνή χρηματιστήρια και το ευρώ υποχωρούν σήμερα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται μία γενικευμένη χρηματοπιστωτική αστάθεια στην Ευρωζώνη, μετά την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την αποδοχή του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ και την απόφαση της Γερμανίας και της Γαλλίας να αναστείλουν την καταβολή της έκτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ μέχρι να υπάρξει οριστική έκβαση της υπόθεσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst, ο οποίος χθες ανέκαμψε από τη μεγάλη πτώση της Τρίτης, άνοιξε με απώλειες 1,6%, ενώ πτώση 2% σημειώνει και ο δείκτης FTSE για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, με εξαίρεση την Ιαπωνία.

Το ευρώ υποχωρούσε το πρωί κατά 0,6% στα 1,3668 δολάρια.

Το Ρόιτερ σημειώνει ότι οι επενδυτές φοβούνται ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μπορεί να προκαλέσει χρηματοπιστωτικό χάος, προσθέτοντας ότι αν οι Έλληνες απορρίψουν το νέο πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ - που συνδέεται με τη λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας - αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία άτακτη χρεοκοπία της, με επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε πτωτική τροχιά αναμένεται ότι θα κινηθούν και οι τιμές των μετοχών στη Wall Street, με βάση τις ενδείξεις από τα futures, ενώ οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών συνεδριάζουν σήμερα στις Κάννες. Στη σύνοδο κορυφής της G 20 αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει <<η απειλή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη>>, αναφέρει το Ρόιτερ. Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για πρώτη φορά ήγειραν την προοπτική διάσπασης της Ευρωζώνης, επιλέγοντας να θεωρήσουν το δημοψήφισμα ως ψήφο για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Σε αρνητικό κλίμα το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης στην Αθήνα

Μετά από ένα πτωτικό ξεκίνημα στον απόηχο των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, η αγορά έχει περάσει σε θετικό έδαφος.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες με την ανοδική αντίδραση η αγορά δείχνει να προεξοφλεί τη μη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ τονίζουν ότι η σημερινή συνεδρίαση θα χαρακτηρισθεί από μεγάλη μεταβλητότητα, λόγω της αβεβαιότητας που περιβάλει τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:15 διαμορφώνεται στις 747,90 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,30%.

Αρχικά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 730,38 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 2,06%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 11,26 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,23%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,48% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,55%.

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+2,22%), του Πετρελαίου (+2,13%) και των Τραπεζών (+1,65%), με τη μετοχή της Εθνικής να σημειώνει άνοδο 4,74% .

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Ταξιδιών (-1,60%) και της Τεχνολογίας (-1,42%).

Ανοδικά κινούνται 34 μετοχές, 25 πτωτικά και 16 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Fieratex +28,89%, Χαϊδεμένος +19,12%, Βωβός +14,16% και Alpha Bank+8,72%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Προοδευτική -30,00%, Τεχνική Ολυμπιακή -14,73%, Forthnet -5,10% και Paprerpack Τσουκαρίδης -4,24%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ