Τα πολιτικο-οικονομικά προβλήματα της Ελλάδος, απασχολούν όχι μόνο την Ευρώπη και την Αμερική, αλλά και την Αυστραλία, καθώς η πρωθυπουργός, η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και σύσσωμος ο τύπος της χώρας αμφισβητούν την αξιοπιστία του Γ. Παπανδρέου, και τις επιπτώσεις που θα έχει το δημοψήφισμα για την παγκόσμια οικονομία.
«Υπάρχει έντονη ανησυχία, για την επιδείνωση της κρίσης με ταχύτατους ρυθμούς, εξαιτίας της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έθεσε σε αμφισβήτηση το σχέδιο διάσωσης το οποίο συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα» δηλώνει η πρωθυπουργός της Αυστραλίας στον απόηχο της συνόδου των G20.
«Να αναλάβουν επειγόντως δράση οι χώρες της ΕΕ για την επίλυση της οικονομικής κρίσης, ιδίως μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα», τόνισε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, στις Κάννες όπου βρίσκεται για τη συνάντηση των G20.
Η εφημερίδα «The Australian Financial Review» σημειώνει πως «τον τελευταίο καιρό έχουμε ακούσει πολλές φορές πως η δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά όμως, με το δημοψήφισμα, οι Έλληνες μάλλον το παράκαναν».
Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως «αν ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να ολοκληρώσει το έργο του ίσως θα πρέπει να παραδώσει στην ακόμα λιγότερο πειστική αντιπολίτευση για να γίνει κατανοητό και από την Ευρώπη και από τον κόσμο πως η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη».
Τέλος ακόμη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Αυστραλίας Τόνι Άλμποτ, σχολιάζει, «Θα ήταν προτιμότερο τόσο η ΕΕ γενικότερα, όσο και η Ελλάδα ειδικότερα, να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους και να μην αναμένουν έξωθεν βοήθεια», αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι αντίθετος στην ενδεχόμενη αύξηση της συμμετοχής της χώρας του στο ΔΝΤ, την οποία ανήγγειλε η κ Γκίλαρντ.