Σβήνουν και γράφουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να δουν έως πότε επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και για το ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, στη περίπτωση που όπως όλα δείχνουν καθυστερήσει η εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ ευρώ. Αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι αντέχουμε έως τα μέσα Δεκεμβρίου- έως τότε θεωρητικά θα έχει διενεργηθεί το δημοψήφισμα- είναι προφανές ότι για να συμβεί θα χρειαστεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να καταφύγουν σε... αλχημείες προκειμένου να μη κηρύξουμε στάση πληρωμών στο εσωτερικό.Η μια εναλλακτική είναι να «παγώσει» κάθε πληρωμή προς τρίτους είτε αυτή αφορά σε οφειλές είτε σε επιστροφές φόρων, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα με τη προσδοκία έλευσης της 6ης δόσης, έτσι ώστε να πληρωθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις. Το κακό σε αυτή τη περίπτωση είναι ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δεχθούμε παρατηρήσεις για το ότι δεν εκπληρώνουμε μια από τις βασικές υποχρεώσεις του Μεσοπρόθεσμου και του Μνημονίου, δηλαδή να μηδενίσουμε το... κοντέρ των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες αισίως έχουν φτάσει στα 6,5 δισ ευρώ.
Η δεύτερη εναλλακτική είναι να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των δημόσιων ταμείων. Ωστόσο σ΄αυτή τη περίπτωση το «βάρος» των ούτως ή άλλως υψηλών δαπανών για τόκους θα μεταφερθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, όπου η Ελλάδα θα «καίγεται» λόγω του βαρύτατου κόστους εξυπηρέτησης των ομολόγων που θα λήγουν.
Η τρίτη εναλλακτική είναι να βάλουμε... χέρι στο 1,5 δισ ευρώ που βρίσκεται ανενεργό στη διάθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έτσι να καλυφθούν οι όποιες «τρύπες» στη χρηματοδότηση των τρεχουσών αναγκών του Δημοσίου και συγκεκριμένα μισθών και συντάξεων. Σημειώνεται ότι αυτό το κονδύλι θα πρέπει να αποδοθεί στο Ταμείο εντός 24 ωρών από τη στιγμή που θα υπάρξει σχετικό αίτημα.
Αυτό που προβληματίζει, ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο δεν είναι εάν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Είναι κυρίως εάν θα αποδειχθούν στη πράξη σωστοί οι υπολογισμοί που γίνονται στα χαρτιά, αναφορικά με τις ροές εσόδων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι λίαν αμφίβολο εάν μπορέσει να αντέξει το σύστημα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα έσοδα του Οκτωβρίου λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων εφοριακών και τελωνειακών. Αν και δημοσιονομικά δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού τα βεβαιωμένα έσοδα μπορούν να εισπραχθούν και αργότερα, σε ταμειακή βάση το πρόβλημα χαρακτηρίζεται οξύτατο. Με αυτό το δεδομένο, χαρακτηρίζεται μάλλον δικαιολογημένη η ανησυχία πολλών υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών που επισημαίνουν ότι όλη αυτή η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα, είναι πολύ πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα και την ανάσχεση των εσόδων, που χαρακτηρίζονται ως «κλειδί» όχι μόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αλλά και για τη ταμειακή λειτουργία του Δημοσίου...